2016-09-15

Munkajogi változások 2016. szeptember 1-től


Megjelent a HVG Munkajog 2016 különszáma amiben a változásokról olvashatsz. Hála és köszönet a kedvenc benzinkutam dolgozóinak, mert ott vettem meg az újságot, aztán miután napokig nem találtam, rájöttem, hogy ottfelejthettem, s mikor visszamentem, megvolt, s meg is kaptam.

S hogy mik a legfontosabbak, amik változtak 2016. január 1-jétől, vagy április 16-ától, szeptember 1-jétől, vagy mi változik 217. január 1-jétől?

Ha a munkáltatói felmondást követően derül ki, hogy a munkavállaló várandós, a munkáltató a felmondását 15 napon belül visszavonhatja, így elkerülhető, hogy a felmondás érvénytelennek minősüljön.

 Gyermek születésekor igénybe vett fizetés nélküli szabadság alatt az apára akkor is kiterjed a felmondási védelem, ha ugyanakkor az anya is fizetés nélküli szabadságon van.

A fogyatékkal élő vagy tartósan beteg gyermek gondozására szolgáló, a gyermek 10 éves koráig tartó gyermekgondozást segítő ellátás alatt is fizetés nélküli szabadságot kell biztosítani a szülőnek 2016. január 1-jétől.

Kérésére a vezető állású munkavállalónak is ki kell adni a fizetés nélküli szabadságot gyermeke hároméves koráig.

Vasárnapi munka és pótléka: 2016. április 16-ától, a vasárnapi nyitvatartás újbóli engedélyezésétől a kereskedelemben dolgozóknak havi 3 vasárnapra újra munkavégzés osztható be, és a vasárnapi munka utáni pótlék szabályai is visszaálltak a korábbira. Egységesen 50% pótlék jár a törvényben meghatározott, bármely ágazatban vasárnap foglalkoztatott munkavállalóknak.

2017. január 1-jétől ha a munkáltató a napi pihenőidőt legfeljebb 3 órával csökkenti, a következő napi pihenőidőt ugyanennyivel meg kell emelnie, s nincs továbbá lehetőség csökkentésre a készenléti jellegű munkakörben.

Ezeken kívül olvashatsz a személyi jogok sérelméről, a munkahelyi megfigyelésről, az egyenlő munkáért egyenlő bérről, a magánokiratról, közokiratról, kézbesítési vélelemről, az e-mailben történő felmondásról, a közösségi média használata és a munkajogról, általános rendelkezésekről, a munkaviszony alanyairól, szabályairól, létesítéséről, a munka díjazásáról, a munka- és a pihenőidőről, munkaszerződés teljesítéséről, módosításáról, a versenytilalmi megállapodás
ról, a tanulmányi szerződésről, a munkáltató személyében bekövetkező változásról, a munkaviszony megszűnéséről, a kárfelelősségről, az atipikus munkaviszonyról és a munkajogi vitáról.

Érdekel? Ha igen, akkor mit szólnál,ha végigvennénk majd szép sorban a tudnivalókat a munkaviszony létesítésétől a béreken keresztül a munkaviszony megszűnéséig? Tarts velem!

Ha van kérdésed, hogy miről szeretnél olvasni, írd meg, s jobban körbejárhatjuk a témát.

Bodor Marcsi



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése