Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
10 dkg cukor
10 dkg margarin vagy vaj ( az eredeti recept szerint 5 dkg volt, de én ezt megdupláztam)
1 tojás
2 ek kakaópor
1 cs sütőpor
Tej, amennyivel gyúrható, nyújtható lesz a tészta. (Ez eredetileg nem volt a receptben, de gondolj bele, hogy több mint 40 dkg szárazanyag 5 dkg zsiradékkal és egy tojással mit ad ki?)
Hozzávalók a krémhez:
1 liter tej
3 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
25 dkg
margarin (vagy vaj)
25 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
Továbbá egy csomag piskótatallér
A tésztához először keverjük össze a lisztet a sütőporral, majd a többi hozzávalóval együtt gyúrjuk rugalmas tésztává. Tudod mi lett ebből az eredeti recept szerint?
Hát ez. Szinte száraz. Ezért kellett emelni a zsiradék mennyiségét és tejet adni hozzá.
Vágjuk két egyforma méretű darabra, és mindegyiket nyújtsuk egyforma méretű lappá (mint a tepsi hátoldala).
A tésztalapokat legegyszerűbben a tepsi hátoldalán tudjuk kisütni.
A biztonság kedvéért tegyünk alá sütőpapírt.
A tésztalapokat legegyszerűbben a tepsi hátoldalán tudjuk kisütni.
A biztonság kedvéért tegyünk alá sütőpapírt.
A legegyszerűbb, ha már a sütőpapíron nyújtod ki, így a sütőpapírt ráhajtva a tésztára, szépen tepsi formára tudod csinosítani.
180 fokos sütőben süssük készre 10-15 perc alatt (tűpróba).
A krémhez a pudingporokat főzzük fel sűrű krémmé a tejjel.
A margarint vagy vajat keverjük simára a cukorral és a vaníliás cukorral.
Amikor a puding kihűlt, keverjük össze alaposan a vajas krémmel.
A margarint vagy vajat keverjük simára a cukorral és a vaníliás cukorral.
Amikor a puding kihűlt, keverjük össze alaposan a vajas krémmel.
A sütemény összeállítása
Tegyük a tepsibe az egyik tésztalapot.
Erre kenjük a krém felét, amit a másik tésztalappal fedjünk be.
A krém másik felét erre kenjük rá egyenletesen.
Kezdő sütögetőknek mutatok valamit, hogy bátorságot merítsenek. Az első próbálkozásnál, útmutató hiányában még kicsit törősre sikerült a tészta. Szanaszét tört az egyik lap. De tudod mit? Ne is törődj vele, ha így jársz, mert úgysem lehet észrevenni mikor összepuhulnak a lapok.
A sütemény tetejét rakjuk ki a piskótatallérral, amit olvasztott csokoládéval húzzunk át.
Én le szoktam fóliázni a tepsit, beteszem a hűtőbe, s másnapra a piskótatallérok is nagyon finom puhák lesznek.
Jó étvágyat!
Bodor Marcsi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése