2016-09-12

Figaro

Egy névnapra édes süti is dukál, nem csak sós. Ez a recept Andi kolléganőmtől származik. Ő hozott ilyen finomságot, s amióta egyszer elkészítettem, azóta már nem kell mindig mondogatni, hogy süssön már, mert én magam is könnyedén meg tudom csinálni, bár először megküszködtem vele.


Hozzávalók a tésztához: 

30 dkg liszt
 10 dkg cukor
 10 dkg margarin vagy vaj ( az eredeti recept szerint 5 dkg volt, de én ezt megdupláztam)
1 tojás
 2 ek kakaópor
 1 cs sütőpor
Tej, amennyivel gyúrható, nyújtható lesz a tészta. (Ez eredetileg nem volt a receptben, de gondolj bele, hogy több mint 40 dkg szárazanyag 5 dkg zsiradékkal és egy tojással  mit ad ki?)

Hozzávalók a krémhez: 
1 liter tej
 3 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
 25 dkg margarin (vagy vaj)
 25 dkg porcukor
 1 cs vaníliás cukor 

Továbbá egy csomag piskótatallér
 
A tésztához először keverjük össze a lisztet a sütőporral, majd a többi hozzávalóval együtt gyúrjuk rugalmas tésztává. Tudod mi lett ebből az eredeti recept szerint? 
Hát ez. Szinte száraz. Ezért kellett emelni a zsiradék mennyiségét és tejet adni hozzá.

 Vágjuk két egyforma méretű darabra, és mindegyiket nyújtsuk egyforma méretű lappá (mint a tepsi hátoldala).
A tésztalapokat legegyszerűbben a tepsi hátoldalán tudjuk kisütni.
A biztonság kedvéért tegyünk alá sütőpapírt.
A legegyszerűbb, ha már a sütőpapíron nyújtod ki, így a sütőpapírt ráhajtva a tésztára, szépen tepsi formára tudod csinosítani.




180 fokos sütőben süssük készre 10-15 perc alatt (tűpróba).
 
A krémhez a pudingporokat főzzük fel sűrű krémmé a tejjel.
A margarint vagy vajat keverjük simára a cukorral és a vaníliás cukorral.
Amikor a puding kihűlt, keverjük össze alaposan a vajas krémmel.

A sütemény összeállítása
Tegyük a tepsibe az egyik tésztalapot.
Erre kenjük a krém felét, amit a másik tésztalappal fedjünk be.
A krém másik felét erre kenjük rá egyenletesen.

Kezdő sütögetőknek mutatok valamit, hogy bátorságot merítsenek. Az első próbálkozásnál, útmutató hiányában még kicsit törősre sikerült a tészta. Szanaszét tört az egyik lap. De tudod mit? Ne is törődj vele, ha így jársz, mert úgysem lehet észrevenni mikor összepuhulnak a lapok.
A sütemény tetejét rakjuk ki a piskótatallérral, amit olvasztott csokoládéval húzzunk át.

Én le szoktam fóliázni a tepsit, beteszem a hűtőbe, s másnapra a piskótatallérok is nagyon finom puhák lesznek. 



Jó étvágyat!

Bodor Marcsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése