Teljesen elfeledkeztem Horvátországról. Még van egy két dolog amit szeretnék megosztani veletek. Vir szigetnél jártunk legutóbb, innen folytatom. A szigetet elhagyva,miután bebarangoltam a sirályos lápost utunk valahogy Nin felé vitt minket.
A horvát királyi városban, Ninben található a só
birodalmának eddigi kínálatát kiteljesítő Só Múzeum és a nini sólepárló
ajándékboltja.
A Só Múzeumban a látogató tablókon tanulmányozhatja,
hogy
az emberi szervezetnek milyen fontos a só, de találkozhat a hagyományos
sólepárlás és begyűjtés egyszerű eszközeivel is,
az ajándékboltban
autentikus horvát sós termékeket vásárolhat meg,
megkóstolhatja a
természetes sóvirágot – azaz az ínyencek által a „só kaviárjának”
nevezett fűszernövényt - melyet a már elkészült ételhez adnak hozzá. A
Nin-i sólepárló a nini lagúnás vidéken, 55 hektáros területen
helyezkedik el, története a római időkig nyúlik vissza. A sólepárlóban
napjainkban is hagyományos módon állítják elő az ipari és az étkezési
sótól egészen a gyógysóig terjedően a termékek széles palettáját. Az
utóbbi időben pedig turisztikai látványosságként is működnek, hiszen
újabban egyre több Ninbe látogató turista kíváncsi a só előállításának
rejtelmeire. A múzeumban történeti áttekintést adnak a sólepárlás
tradicionális módjáról: a tengervíz a természetes kőből rakott gáton át
bukik a medencébe, ahol a napenergia és a szél nyomán a tengervíz
kristályossá válik és természetes só lesz belőle. A sólepárló parkjában
látható annak a kőkapunak a romja, amely egykoron a tengervíz
medencékbe történő beeresztésére szolgált. A nini tengeri só a következő
tényezőknek köszönheti nemzetközi viszonylatban is igen jó minőségét: a
termelés tradicionális módon, tiszta természeti környezetben, speciális
időjárási viszonyok között folyik, s nem elhanyagolandó a napos órák
magas száma és a kedvező földrajzi elhelyezkedés sem.
A Nin-i Sólepárló vezetőségének nem titkolt célja, hogy a sólepárló nemzetközi szinten is elismert öko-sólepárlóvá váljon, amely autochton, ugyanakkor újszerű horvát sós termékekkel rukkol elő a nemzetközi piacon.
A Nin-i Sólepárló vezetőségének nem titkolt célja, hogy a sólepárló nemzetközi szinten is elismert öko-sólepárlóvá váljon, amely autochton, ugyanakkor újszerű horvát sós termékekkel rukkol elő a nemzetközi piacon.
forrás: http://croatia.hr/hu-HU/Kulkepviseletek/Magyarorszag/Hirlevel-2011/Nin-%e2%80%93-Megnyilt-a-So-Muzeum?Y2lcMjg4Nw%3d%3d
Én is vettem helyi sót, és fogkrémet is. A fogkrém valami fantasztikus. Kicsit sós, de nagyon jó. Ha erre jársz, ne hagyd ki, s hozz nekem egy flakon fogkrémet ha megkérhetlek.
Jó utat!
Bodor Marcsi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése