2016-09-21

Horvátország - Nin - Sómúzeum



Teljesen elfeledkeztem Horvátországról. Még van egy két dolog amit szeretnék megosztani veletek. Vir szigetnél jártunk legutóbb, innen folytatom. A szigetet elhagyva,miután bebarangoltam a sirályos lápost utunk valahogy Nin felé vitt minket.






A horvát királyi városban, Ninben található a só birodalmának eddigi kínálatát kiteljesítő Só Múzeum és a nini sólepárló ajándékboltja. 

A Só Múzeumban a látogató tablókon tanulmányozhatja,
hogy az emberi szervezetnek milyen fontos a só, de találkozhat a hagyományos sólepárlás és begyűjtés egyszerű eszközeivel is, 
az ajándékboltban autentikus horvát sós termékeket vásárolhat meg, 
 megkóstolhatja a természetes sóvirágot – azaz az ínyencek által a „só kaviárjának” nevezett fűszernövényt - melyet a már elkészült ételhez adnak hozzá. A Nin-i sólepárló a nini lagúnás vidéken, 55 hektáros területen helyezkedik el, története a római időkig nyúlik vissza. A sólepárlóban napjainkban is hagyományos módon állítják elő az ipari és az étkezési sótól egészen a gyógysóig terjedően a termékek széles palettáját. Az utóbbi időben pedig turisztikai látványosságként is működnek, hiszen újabban egyre több Ninbe látogató turista kíváncsi a só előállításának rejtelmeire. A múzeumban történeti áttekintést adnak a sólepárlás tradicionális módjáról: a tengervíz a természetes kőből rakott gáton át bukik a medencébe, ahol a napenergia és a szél nyomán a tengervíz kristályossá válik és természetes só lesz belőle. A sólepárló parkjában látható annak a kőkapunak a romja, amely egykoron a tengervíz medencékbe történő beeresztésére szolgált. A nini tengeri só a következő tényezőknek köszönheti nemzetközi viszonylatban is igen jó minőségét: a termelés tradicionális módon, tiszta természeti környezetben, speciális időjárási viszonyok között folyik, s nem elhanyagolandó a napos órák magas száma és a kedvező földrajzi elhelyezkedés sem.

A Nin-i Sólepárló vezetőségének nem titkolt célja, hogy a sólepárló nemzetközi szinten is elismert öko-sólepárlóvá váljon, amely autochton, ugyanakkor újszerű horvát sós termékekkel rukkol elő a nemzetközi piacon. 
forrás: http://croatia.hr/hu-HU/Kulkepviseletek/Magyarorszag/Hirlevel-2011/Nin-%e2%80%93-Megnyilt-a-So-Muzeum?Y2lcMjg4Nw%3d%3d
Én is vettem helyi sót, és fogkrémet is. A fogkrém valami fantasztikus. Kicsit sós, de nagyon jó. Ha erre jársz, ne hagyd ki, s hozz nekem egy flakon fogkrémet ha megkérhetlek.
 Jó utat!

 Bodor Marcsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése