2016-07-26

Lupa-tó - Most akkor lehet fürdeni vagy nem?



A hónap közepén többen megosztották hogy "nyílik a Lupa-tó fehérhomokos strandja, ahol végre igazán gondtalanul pihenhetnek az egész hetes munkában megfáradtak." 

http://24.hu/belfold/2016/07/13/az-orszag-legtisztabb-tava-budapesttol-alig-nehany-percnyire-fekszik-es-holnaptol-furodhetunk-benne/

Megmondom őszintén, hogy bár meg nem osztottam, de volt akinek én magam is elküldtem, hogy nézd már de jó hely, elmegyünk, megnézzük, pancsolunk? Aztán mostanra elbizonytalanodtam, hogy most akkor mi is van, mert ahogy böngésztem a hozzászólásokat itt-ott, és egyéb ehhez kapcsolódó írásokat, a július 13-i holnap nyílik a strand  írással szemben egy másik oldalon találtam egy július 4-i cikket, ami arról ír, hogy a " nyári idő beköszöntével a pihenni vágyók egyre nagyobb számban keresik fel természetes és mesterséges vizeink partjait. A Szentendrei Rendőrkapitányság felhívja a fürdőzni vágyók figyelmét, hogy a budakalászi Omszki-tóban és a Lupa-tóban fürdeni továbbra is tilos.

A tavakban fürdeni nemcsak tilos, de veszélyes is. A bányatavak medre általában nagyon mély, a vízmélység hirtelen változik, akár a parttól néhány lépésnyire több métert is mélyülhet. A nagy víztömeg nem tud átmelegedni, a felszíni meleg víz alatti hideg víztömeg a fürdőzőknek izomgörcsöt, de akár szívmegállást is okozhat. Tekintettel arra, hogy a tavakban a fürdőzés tilos, a víz minőségét a hatóságok nem ellenőrzik, így nem akadályozhatók meg a víz szennyezettségéből adódó megbetegedések, fertőzések sem.
A tavak medrében előfordulhatnak a bányászati tevékenység következtében nagyobb méretű fém hulladékok, amelyek az óvatlan fürdőzőknek sérülést okozhatnak.

Aki a tiltás ellenére fürdőzik, szabálysértést követ el és 5-150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A helyszíni bírság 5-50 ezer forint közötti összeg. Szabálysértési bírságot a rendőrség, a közterület-felügyelők, a természetvédelmi őr és az önkormányzati természetvédelmi őr szabhat ki. Fürdésnek számít az úszás mellett a játékcsónak, a vízibicikli, valamint a banánhajó vízen történő használata, és az ezekről történő vízbe ugrálás is."
Na most akkor mi a helyzet? Menjünk vagy ne?

Nagy valószínűséggel, ha már ekkora sajtót kapott a hely, s nem egy mezei polgár próbálkozik annak üzemeltetésével, lehet menni strandolni, de azért elgondolkodtató ez az egész, hogy egyik héten még tilos fürdeni valahol, majd a következő héten, mikor már xy neve alatt fut a hely, akkor egy szuper homokos partú beach lesz az addig tiltott területből, s az addig tiltás ellenére ingyen pancsolók ehhez képest már szabadon, de borsos áron élvezhetik a hűsítő vizet.

Nem értem miért, de még mindig meg tudnak döbbenteni az ilyen, s ehhez hasonló dolgok, bár tudhatnám már, pénz beszél...

Ha lesz időm, azért megkukkantom ám ezt a szupernek beharangozott helyet, mert a fentiektől eltekintve lehet, hogy tényleg jó kis strandot gombolyítottak a tópartra.

Marcsika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése