2016-07-25

Babérlevél játék

Mint ahogy azt korábban már említettem, babérlevél játékra hívlak a blogomon és a facebook Riadorma oldalamon, s az egyik cserép babérom a tiéd lehet ha szeretnéd, s te vagy a szerencsés.



Mit is lehet még tudni a babérlevélről a korábban leírtakon kívül?


Jellemzése: Örökzöld cserje, levele jellemzően hosszúkás, lándzsa alakú, sötétzöld. Fűszeres szagú és kesernyés ízű. Illó olajat, csersavat és keserű anyagot tartalmaz. A jó minőségű babérlevél erős illatú, fényes zöld színű. Minél zöldebb a levelek színe, annál jobb a minőségük.

Történet: A babér sokoldalú fűszer és gyógynövény, a görögök a sportolóikat, és a hadvezéreket is ebből a növényből fonott fejdísszel koronázták meg. A győzelem és a tehetség szimbóluma volt az ókori emberek számára. A rómaiak lauris-nak hívták,  Apollónak szentelték a leveleit és a költők homlokának koszorúzására használták.




Elterjedése: Kis-Ázsiában és a Földközi-tenger környékén terem. Egyes déli országokban (pl. Spanyolországban) hatalmas ültetvényeket láthat az utazó, amelyek illata már messziről érezhető.

Termesztése, szaporítása: A babér gyakorlatilag cserje, de nagyon gyakran törzses fának nevelik, és rendszeres metszéssel különféle koronaalakot hoznak létre. Az ilyen fákat elsősorban dekorációs célra használják. A babér fagymentes teleltetésére (6-8 °C-on), tartása nem jelenthet különösebb gondot.
Talajigénye:  egy rész komposztból, egy rész tőzegből és 10% földdé érett trágyából álló földkeverék megfelelő közeget jelent.
A fagymentes időszakban tegyük a szabadban félárnyékos helyre. Igényli a rendszeres öntözést, a talaja ne legyen száraz, de azért ne álljon vízben. Havonta összetett tápanyagtartalmú műtrágyaoldattal öntözzük.
Teleltetése világos helyen történjen. Az öntözést erősen mérsékeljük, de kiszáradnia ilyenkor sem szabad. Félfás dugványokkal lehet szaporítani.

Konyhai felhasználása:A babérleveleket ősszel szedik és napon szárítják. Egészben főzik levesekben például gulyásleves, mártásokban, káposztában és egytálételekben, főzelékekben például krumplifőzelék.

forrás: http://fuszerek.net/baberlevel/

Feladat:

Facebookon:  Kedveld a facebook Riadorma oldalam, oszd meg ezt a felhívást, és sorolj fel 3 dolgot a főzésen kívül, hogy mire jó a babérlevél

Blogomon: Sorolj el 3 dolgot, hogy mire jó a babérlevél a főzésen kívül, s ha van kedved, írd meg kedvenc babér felhasználásával készülő ételed. Használhatod a jobb oldalon található kapcsolatfelvételi űrlapot is. Ha fényképet is küldesz hozzá, s szeretnéd, fel is teszem az oldalamra a recepted.

Segítségedre lehet a korábbi írásom:


A játék 2016. július 31-ig tart, és 2016. augusztus 03-án kiderül, kié az egyik babér az erkélyemről.

Jó játékot!

Marcsika

1 megjegyzés:

  1. Hát, az első játékomban senki nem vett részt :-D, de láttam, hogy volt azért aki megosztotta a facen. Köszönöm! A következő jobb lesz, ígérem :-)

    VálaszTörlés