2016-10-12

Találd meg a számodra megfelelő sportot


Közel 40 évesen úgy néz ki, hogy kezd a sportolás valahogy lassan de biztosan az életem része lenni. Érdekes, soha nem gondoltam volna. Bár mit is csodálkozok, rengeteg változáson mentem keresztül az utóbbi időben, így ez is elfér a többi mellett, ráadásul ez is pozitív változás. 

Nem mindegy, ki, milyen sportot választ. Engem behatárol a műtött bokám, bár volt aki azt mondta, hogy ne gondoljak rá, és akkor olyan mintha nem is lenne a probléma. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy a pl a futás nem az én sportom, mert túlságosan megterheli a bokát ahogy ránehezedik az egész testsúlyom, ellenben minden földhöz kötöttebb vagy vízi sport szóba jöhet, mint jöhet kerékpározás, úszás, aquafitness,vagy a séta, túrázás, ahol nem hirtelen terhelődik a boka. 

A megfelelő sport kiválasztásánál számomra és szerintem más számra is is szempont, hogy mennyire szeretünk csapatban mocorogni. Ha egyáltalán nem szeretünk csoportban mozogni, akkor marad az otthoni mozgás a lakásban. Én most ezt művelem reggelente és uszimentes napokon este. Ehhez nyújt segítséget Rubint Réka napi 20 perc önmagadért tornája. A csoportos tornával sincs problémám. Kedden és pénteken aquafitness a program, amit össze lehet kötni egy kis szaunázással, úszással. Próbálkoztam már gymstickkel, ott a kis csoportos erősítés jött be, de sajnos az edző kiment külföldre dolgozni. Egyszer voltam nagy csoportban is, de kicsit testidegen volt az egész, bár számomra a kitűzött cél C9 eredményességéhez mindenképp jót tenne. 

Egy ismerősöm javaslatára kipróbáltam a piloxingot, ez eléggé tetszik, de az időpont sajnos általában nem jó amikor az órák megtartásra kerülnek, de igyekszem, hogy mihamarabb eljussak ismét. Itt még kipróbálhatom a zumbát is, mert eddig ez kimaradt, és érdekel.

Ezeken kívül ott van még a body art és a step aerobic. Tetszettek, aztán itt is kiment az edző külföldre, de jó hogy eszembe jutott, mert úgy tudom azóta már itthon van, írok is neki, hol és mikor tart órákat.

A kerékpározást szeretem, de sajnos ma is esegetett az eső, pedig úgy indultam a napnak, hogy délután kerekezés lesz, sajnos nem jött össze.

Rengeteg lehetőség van a megfelelő sport megtalálására, ahol a mozgás örömet okoz, és szívesen csináljuk, nem azért,  mert muszáj.


És akkor nézzünk egy kis szakmaibb tanácsadást:

Számtalan forrásból megbizonyosodhatunk róla, hogy a mozgás jót tesz, egészséges, de a motivációnkat elveszthetjük, ha nem a megfelelő sportot választjuk. Ha kitapasztaljuk, hogy milyen mozgásforma illik hozzánk, az már önmagában is lelkesítőleg hat.

Első lépés a környezet megválasztása. Ha természetbarátok vagyunk, szeretjük a friss levegőt, a napfényt, nyilván szabadban keressünk mozgási lehetőséget. Ha viszont emberek között, társaságban érezzük jól magunkat, vagy nyomasztólag hat a hosszú távolság tudata, akkor csemegézzünk az aerobik-termek ajánlatai között.
Ezután el kell döntenünk, hogy mit szeretnénk elérni. Sportolhatunk fogyókúra gyanánt, erősítés céljából, alakformálásért, kondíciójavításért, vagy stressz levezetésére.
Fogyáshoz legcélszerűbb a zsírégető hatású, közepes intenzitású mozgásformák közül választani, mint például a kocogás, kerékpározás, aerobik, vagy a tájfutás.
Ha muszklikat szeretnénk, súlyzós edzést válasszunk, mint például a konditermi edzés, erősítő aerobik, vagy ússzunk, kenuzzunk.
Alakformálásra szinte bármi megfelel, de fontos, hogy ne erőltessük meg magunkat, mert a formás kecses alak szintén formás, de akár túlzottan izmossá is válhat. Az úszás, a tánc, a fitness-órák, a kerékpározás vagy a futás kellő mértékű űzése segít elérni a célunkat.
Az állóképességre a futás az első és legjobb választás, főleg emelkedőkkel tarkított terepen. Jó még az intenzív iramváltozásokat követelő tenisz, foci, vagy squash is.
Feszültség levezetésére bármilyen sportot választhatunk, bár ez is lehet személyfüggő. Ha gyorsan, intenzíven akarjuk magunkból kiadni a felgyülemlett energiákat, akkor a rendkívül fárasztó edzésformák felelnek meg. Ha a megnyugvást szolidabb módon kívánjuk elérni, jógázzunk, vagy vegyünk igénybe valamilyen wellness szolgáltatást.
A társaságot kedvelőknek célszerű csapatjátékokban (labdarúgás, tenisz, squash, fitness, stb.) gondolkoznia, akik viszont nem kívánnak másokhoz alkalmazkodni, csakis egyedül induljon el futni, kerékpározni, úszni, vagy bármi egyéni sportot űzni.
Eddigi életünk során is megtapasztalhattuk, hogy mi motivál általánosságban. Sokak számára a zenehallgatás ösztönzőleg hat, így célszerű a szabadban végezhető mozgásformákhoz magunkkal vinni egyiket a ma fellelhető számtalan típusú hanghordozó közül, vagy zárt térben gondoskodjunk megfelelő háttérzenéről.
Ha a motivációt egy másik ember személye nyújtja, akkor keressünk magunknak személyi edzőt, aki noszogat, tanácsot ad, vagy szerezzünk be aerobik kazettát, DVD-t.
Ha célul tűztünk ki valamilyen távot, időt, vagy más teljesítményt, akkor az önmagában motiváló lehet. Ehhez annyi szükséges csupán, hogy legyünk felszerelve a megfelelő mérőműszerrel (óra, kilométeróra, pulzus-mérő karóra), vagy időközönként mérjük testsúlyunkat. Mindenki számára hasznos az
http://www.mozgasvilag.hu/labdarugas/hirek/milyen_sportot_valasszak

Jó mocorgást!

Bodor Marcsi


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése