2016-10-12

Mit is jelent a wellness


Szinte mindenki vágyik a kikapcsolódásra, a pihenésre, felöltődésre, és már teljesen megszoktuk hogy erre is egy angol szót, a wellness-t használjuk.

Mit is jelent a wellness? Röviden és tömören ezt találtam  : Wellness eredete angol szó, mely általános jóérzéssel párosuló testi-lelki harmóniát jelent. 


A wikipedia már ennél bőségesebben fogalmaz


wellness személyre szabott egészségmegőrző programok összessége, illetve bizonyos esetben gyógymódok gyógykezelések együttes alkalmazása. A szabadságukat vagy pihenőidejüket általában wellnesz szállodában töltő vendégek részére, hogy a résztvevők kipihenjék a mindennapi stresszt és fáradtságot, testük és szellemük is meg­nyu­god­jon, feltöltődjön. A wellness részei lehetnek (torna, egészséges táplálkozás, úszásfitneszmasszázs stb.) beépülhet a hétköznapokba is, de leggyakrabban egy-egy szállodai kúra (4-5 nap vagy egy hét) alkalmával veszik igénybe ezeket a szolgáltatásokat.

  • A wellness-kúrák alapja az úszás, illetve a vízhez kapcsolódó tevékenységek, kezelések (vízi aerobic, vízi fitness, víz alatti masszázs stb.), a számtalan szauna (a hagyományos szaunától az infraszaunáig), a különféle masszázsok a gyógymasszázstól a thai masszázsig, valamint a jóga egyes fajtái.

  • A wellness-kúrákhoz leggyakrabban hozzátartozik egy, vagy több sportlehetőség. Jól kapcsolhatók a szabadban vagy teremben végzett tevékenységek is.

  • Mivel a wellness alapja az egészségmegőrzés és bizonyos esetekben a gyógyítás, ezért szervesen kapcsolódik hozzá az egészséges táplálkozás


Mi van akkor, ha nincs pénzed szállodába menni? Otthonodban a fürdőszobában is kivitelezhető  részben egy kis wellness, s ha van a közeledben egy uszoda, egy fürdő, akkor minimális pénzből tudod bővíteni a repertoárt, s ha a táplálkozásodon is szeretnél változtatnál, te is kezdj el piacra, zöldségeshez járni.

Úgy gondolom a C9 programot kiválóan kiegészítené egy kis wellness? Te hogy látod ezt? 

Szerintem elkezdek erről is írogatni egy kicsit. Jó?

Legyen szép napod!

Bodor Marcsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése