2016-10-06

Mallorca

Napról napra egyre jobban fázok. Egy héttel ezelőtt még trikóban és rövidnadrágban tengtem-lengtem a jó meleg Mallorcán, épp végeztem a reggeli utáni vízitornával, most pedig elővettem egy bokacsizmát, mert fáznak a lábaim. Jó jó, nem kell sajnálni, mert lehet te akkor is itthon robotoltál, de hidd el, ha tehetném, megutaztatnálak téged is. Tudod mit, inkább elkezdek mesélni Mallorcáról, és mutatok pár fotót, hogy kicsit átmelegedjek a látványuktól.

Mallorca Spanyolország legnagyobb szigete, a Baleár-szigetek tagja, mely a Földközi-tengerben, az Ibériai-félszigettől keltre található. A szigetcsoport többi tagjához hasonlóan közkedvelt turistacélpont. Itt szinte mindig jó idő van. A szintére odafigyelni, mert nekünk azért volt részünk esőben is rendesen :-)

Mallorca sokkal több, mint csak egy nyaralósziget: a napfény, és a szép strandok mellett megszámlálhatatlan program-, kirándulási, és szórakozási lehetőséget, számos csodás látnivalót, és természeti szépséget tartogat. Az alábbiakban általános bevezető, majd Mallorca közlekedési információi után mindezeket részletesen bemutatjuk, tippekkel, tanácsokkal. Kitérünk Mallorca településeire, azok látnivalóira is. Oldalunkon szállások keresésére is lehetőség van, a legjobb árakon, a legnagyobb választékban.
Mallorca Menorca"szomszédja". Fővárosa Palma de Mallorca. A sziget területe 3640 km2, amely több magyarországi megye területét is meghaladja, állandó lakossága 869 ezer fő. Mallorca tengerpartjának hossza több, mint 550 km, legmagasabb pontja pedig az 1445 méteres Puig Major, amely azonban nem megmászható, így a legmagasabb elérhető csúcsnak az 1364 méter magas Puig de Massanella számít.
Kevés más szigettel összehasonlítható szépségének, illetve annak köszönhetően, hogy télen is kellemes hőmérséklet van, rendkívül kedvelt turistacélpont, sokan a tömegturizmus szinonimájának tekintik. Ugyanakkor vannak itt kevésbé zsúfolt, autentikus, romlatlan helyek is. A sziget nagy részét természeti parkká nyilvánították, és fokozottan védett, így természeti szépségeit sikerült megőrizni, és a tengervíz Európában itt az egyik legtisztább. Mallorca a napozáson, fürdésen, és bulizáson kívül még rengeteg mindent kínál, például túrázás lenyűgöző szépségű helyekre, biciklizés, golf, természetjárás, mélytengeri merülés, sziklamászás, kiváló éjszakai élet, változatos szórakozási lehetőségek, és persze a remek mediterrán gasztronómiai élvezetek. Mallorca rendkívül változatos, egyedi és szép állat- és növényvilággal rendelkezik, ezért a kirándulás, és a búvárkodás különösen nagy élményt nyújt. Tehát akik nyitottak a rendkívül sokféle természeti szépségre, a kirándulásokra, azoknak érdemes autót bérelni és azzal bejárni a szigetet. Vannak széles utak, és tapasztalt autósoknak ajánlható szűk szerpentinek is. Vagy igénybe venni a helyi buszokat - ezekről részletesen lejjebb, a közlekedés részben.
Mi Magalufon voltunk.




Magaluf Mallorca délnyugati partján, Palma de Mallorcától 18 km-re található. Vitathatatlanul Mallorca party-fővárosának számít. Rengeteg brit 


kedvenc nyaralási célpontja, a hírhedt (nem csak) éjszakai élet, 





 mindennapos lerészegedés, a vad partyk, a fiatalok önmagukból kivetkőzésének színhelye (ehhez képest mi szinte átaludtuk a kinn töltött egy hetet) - bár a magalufi önkormányzat szeretné ezt a hírnevet megváltoztatni, és Magalufot inkább más célközönség számára vonzóvá tenni. 

Rengeteg leány- és legénybúcsús társasággal találkoztunk:



Egy nagy stranddal (Platja de Magaluf), és egy kisebbel (Cala Vinyes) rendelkezik. Fő strandja 900 méter hosszú, finomhomokos, kristálytiszta vizű, hangulatos promenáddal. A fiatalok éjszaka számos szórakozási lehetőség közül választhatnak, bárok, és klubok tucatjai fedezhetők fel, melyek közül sokakat Európa legjobb szórakozóhelyeinek tartanak. A legnagyobb magalufi klub a BCM, híresek még pl. a Banana vagy a Boomerang is. A legtöbb szórakozóhely a Punta Balena dombon, és a főutcán van. Nappali szórakozási lehetőségekben (go-kart, aquapark, (vízi)sportolási lehetőségek, lovaglás) sincs itt hiány. A magalufi Katmandu Park 




Spanyolország egyik legjobb vidámparkja, mely egyszerre egy remek és izgalmas vidámpark, valamint egy kisebb aquapark is, a területén 3D és 4D mozi, és minigolf pálya is található. Belépő 2016-ban 27,90 EUR felnőtteknek, 21,90 EUR 4-12 éveseknek.
A Western Water Park Magaluf aquaparkja, kisgyerekeknek, és gyorsabb, és nagyobb, felnőtteknek is izgalmas csúszdákkal. Hétfő és péntek között Magalufból, Palmanovából, Santa Poncából és Paguerából ingyenes aquapark-buszok közlekednek ide, de el lehet jutni menetrend szerinti buszokkal is, Magalufból a 104, 105, 106-ossal, Palmából a 104-essel, 105-össel, Santa Poncából és Peguerából pedig a 104-essel. 2016-ban a belépő 27 EUR, 110-140 cm-es gyerekeknek 18 EUR, 91-110 cm-es gyerekeknek 10 EUR. Online vásárolva 2 EUR-val olcsóbbak a jegyek. Nyitva június és szeptember között 10:00-17:00-ig, de ezen belül júliusban és augusztusban 18:00-ig. Gokartozni is lehet Magalufban (Karting Magaluf, 22 EUR / 15 perc)

Azért jó kis csúszdák vannak máshol is:


Mindenképp megemlítendő a magalufi Kalóz-show is, amelyet sokan magalufi nyaralásuk csúcspontjának tartanak. 1980-as nyitása óta mintegy 3 millió látogatót szórakoztatott a gyermekek, és felnőttek számára is nagy élményt szerző, kiváló családi kikapcsolódást nyújtó előadás. A kalóz-show Magaluf egy nagy színházában van, amelyben egy életnagyságú kalózhajó van. A fedélzeten helyet foglalva megkezdődik az interaktív show. Morgan kapitány kalandjait tehetséges artisták, táncosok, és akrobaták mesélik el. Szerda, és péntek esténként a felnőttek számára "vágatlan változatot" is előadnak, ahol csúnya szavak is elhangzanak, és a szereplők is alulöltözöttebbek.
 Eljutás Magalufba: A palma de mallorcai buszpályaudvarról a 106-os busszal. További, Magalufot érintő buszok: 104, 105, 107.

Aztán egyik nap az utcán nem kanyarodtunk le balra, hanem picit mentünk tovább, s már Palma Novában találtuk magunkat.

Palma Nova (Palmanova) Mallorca egyik első tömegturizmus-célpontja, 15 km-re nyugatra található Palma de Mallorcától. Ma főleg a britek kedvenc helye. A település az 1960-as években épült, a csodálatos, fehérhomokos, kristálytiszta vizű tengerpart köré. Szépségéhez a közeli hegyek is hozzátesznek. Három strandja van, és a szórakozási, és időtöltési lehetőségek is megszámlálhatatlanok. Egy remek, gyönyörű 54 lyukas minigolfpályája is van (Golf Fantasia). Magaluf mellett található, amely Mallorca éjszakai életének a központjának számít, de Palma Novában is számos fiatal nyaral, ugyanakkor Magalufnál relatív csendesebb, kevésbé zsúfolt célpontnak számít. Így tehát jó célpont lehet olyanoknak, akik nem szeretnének Magalufban lakni, csendesebb helyre vágynak, de mégis közel szeretnének lennie egy bulis helyszínhez, esténként oda átruccanni.
Eljutás Palma Novába: Palma de Mallorcából a 106-os busszal. További, Palma Novát érintő buszok: 104, 105, 107.

forrás: http://utazas-nyaralas.info/spanyolorszag/mallorca.html

Itt kicsit gyermekbarátibb parkokat találsz.


Ez pedig valahol a parton a két város között készült a szombati viharos, esős hajókiránduláson.
 

Egy biztos, bárhol is vagy, a hasad mindenhol finomságokkal tudod megtömni:


Holnap folytatom

Bodor Marcsi




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése