A
zeller
Gyermekként nem szerettem a zellert. A levesben
puhára megfőzve,
számomra a többi zöldséggel együtt ehetetlen volt. A burgonya és a borsó, azok igen,
finomak voltak. Talán még a sárgarépát is megettem, de a zellert, a karalábét, a
kelbimbót, hagymát, zöldséget, paprikát ki sem szedtem, vagy ha a tányéromba
került, félrelöktem, vagy már pakoltam is át másnak. Finoman szólva, nem volt
értékelhető
számomra amit az ízük, állaguk nyújtott. Aztán ahogy telnek az évek, változik
az ízlésünk. A levesben a krumpli mellett a répa is kedvenc lett, s most már a
többiekkel sem bánok mostohán ha a merőkanálba kerülnek, de van ezeknek
számomra jobb hasznosítási módjuk is mint a levesben darabokban megfőzni, de erről majd később receptek formájában.
Jómagam
még év elején kezdtem jobban érdeklődni
a zeller iránt, amikor veseproblémák miatt a szervezetem jóval több vizet
tartott vissza. A friss zöldség- és gyümölcslevek egyik igen finom alapanyaga
volt, nem beszélve azokról a tulajdonságairól, amikről lentebb olvashattok, mint például
vizelethajtás, gyulladáscsökkentés.
Nézzük hát, miket írnak a zellerfélékről
A
zellerfélék az ernyősvirágzatúak rendjének egy családja.
Csaknem
valamennyien lágyszárúak; többségük az északi flórabirodalomban, azaz az északi
félteke mérsékelt övi területein terjedt el. Gyakran nőnek sztyeppéken,
réteken, mocsarakban és erdőkben.
Száruk tömött csomókra és üres szártagokra
tagolódik. Leveleik szórtan állnak, a legtöbbször összetettek és tagoltak.
Szárukat kiszélesedő, hüvelyszerű levélalap veszi körül. Összetett ernyővirágzatuk ernyőből és ernyőcskékből áll. Ezek
támasztólevelei a gallér-, illetve a gallérkalevelek. A nemzetségeket, fajokat
gyakran a változatos felépítésű részterméskék alapján határozhatjuk meg. Bordás
termésfalaikban skizogén eredetű olajjáratok alakulnak ki, emiatt sok fajuk értékes fűszer- vagy gyógynövény:
Ismert
gyomnövények is tartoznak ide:
- foltos bürök vagy bürök,
- ördögszekér,
- murok.
A zeller
a zellerfélék családjába tartozó (népies neve
téves, német olvasatban: celler, ui. németül: Sellerie) gyógy- és fűszernövény.
Világszerte három változata terjedt el,
Magyarországon a gumós változatot termelik. Hazánkban a reneszánszban vált
konyhakerti növénnyé. A halványított (termesztése közben árnyékolják) vagy
szárzeller és metélő zeller levélnyelében
30–50 mg/100g C-vitamint
is tartalmaz, míg a gumós változat csak elenyésző mennyiséget. Ennek levele és gumója adja az illatos,
aromás, édeskésen fanyar ízű fűszert. Kiváló idegerősítő és nemihormon-képző hatása van. Jelentős a mész- és foszfortartalma, de inkább ízanyagai teszik
közkedveltté. Fogyókúrás hatása is
számottevő.
A
zeller - a petrezselyemmel együtt - azon népi gyógy- és fűszernövények közé tartozik, amelyek erős vízhajtó hatásúak. A népi gyógyászat
szerint még arra is képes, hogy a vesehomokot kihajtsa.
A zeller nagy értéke a sok szerves nátrium, de megtalálható benne még a kalcium, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem is. A levele tartalmaz illóolajat (limonént, szelinént, alkil-ftalidokat), furokumarinokat és flavonoidokat is.
A zeller nagy értéke a sok szerves nátrium, de megtalálható benne még a kalcium, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem is. A levele tartalmaz illóolajat (limonént, szelinént, alkil-ftalidokat), furokumarinokat és flavonoidokat is.
A zeller serkentőleg hat a veseműködésre. Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák. A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert.
A zellersó (őrölt
zellerlevél és só keveréke) grillsültek fűszerezésére alkalmas. Szárított, őrölt
állapotában jól zárható edényben kell tartani, így kiváló levesízesítő, vagy a
zellerkrémleves alapjául szolgálhat.
Fontos: vesebetegek diétájában nem ajánlott az alkalmazása!
A szárzeller,
angol zeller, rúdzeller, vagy halványított zeller (Apium
graveolens var. dulce, tévesen halványítónak is titulálják,
holott semmit sem halványít; sőt
azt kell - termesztése során - halványítani) gumója kicsi és tele van
gyökérrel, ezért étkezési célokra nem alkalmas. Levelei 30–40 cm hosszúra
is megnőnek, a levélnyél
3–4 cm széles, ezt a húsos levélnyelet – árnyékolással (földdel feltöltik,
mint a spárgát) halványítva – salátának használják, vagy összeturmixolva leves,
koktél készülhet belőle. Magas
B1-,
és B2-vitamin
tartalma mellett kevés C-vitamint tartalmaz.
A
metélő zeller (Apium
graveolens var. silvestris forma secalinum) lombja ásványi
sókban és éterikus olajokban egyaránt gazdag. Külsőre eltér a másik két zellertől, de aki gumós vagy halványított
zellert termeszt, annak az a levélszükségletét is biztosítja.
Tápértékadatok
Mennyiség / 100 g
|
Kalória (kcal) 16
|
|
Lipidek 0,2 g
|
|
Koleszterin 0 mg
|
|
Nátrium 80 mg
|
|
Kálium 260 mg
|
|
Szénhidrát 3 g
|
|
Rost 1,6 g
|
|
Cukor 1,8 g
|
|
Fehérje 0,7 g
|
A-vitamin
|
449 IU
|
Kalcium
|
40 mg
|
|||
Vas
|
0,2 mg
|
D-vitamin
|
0 IU
|
|||
B6-vitamin
|
0,1 mg
|
B12-vitamin
|
0 µg
|
|||
Magnézium
|
11 mg
|
Azt gondolom, igazán figyelemre méltó növény, s bár évekkel ezelőtt még gondolati síkon is borzasztott hogy fogyasztanom kell, most úgy döntöttem, jóváteszem minden múltbéli negatív megnyilvánulásomat azzal, hogy vele kezdem a blogolásom.
Irány a piac, zöldséges, kisbolt, nagybolt, vegyünk legalább egy fej zellert, s készítsünk belőle valami finomat! Holnap megírom első zellerkrémlevesem elkészítését.
Marcsika
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése