2016-11-09

Egy csepp Tisza-tó

Erről még nem is meséltem, de így a Csokoládé Fesztivál közeledtével épp aktuális egy kis finomság. 

Azt hiszem a Dunszton találkoztunk az Agórában ezzel a kis különlegességgel. Addig fogalmam sem volt, hogy mi az a sulyom, bár a termése ismerős valahonnan a Tisza partról gyermekkoromból, de azt pedig hogy ezzel még esetleg csokoládét is lehet tölteni... nahát. Ilyenkor mindig azt gondolom, hogy akinek eszébe jut valami új dolog, és azt meg is valósítja, le a kalappal. 


D akkor nézzük, mi is az a sulyom. A sulyom, évszázadok óta a Tisza és mellékvizeinek természetes növénye. 

A sulyom az Alföld egykori gesztenyéje.

A mocsarakban növő, kifejlődve a víz felszínén lebegő sulyom érdekes, harangformájú, tüskés termésnének belseje a 19. század végéig gyakori és kedvelt csemegéje volt az Alföld lakosságának. Erre utal sokféle elnevezése: hívták még tiszavirágnak, istennyilának, szamártövisnek, vad mandolának, vízi diónak és vízi gesztenyének is. 

Bár az elnevezések közt háromféle mag is előfordul, az ízét leginkább a gesztenyéhez hasonlítják. Ették nyersen, főzve, sütve, zsírral és rozsliszttel összekeverve pogácsának sütötték. 


A sulyom szüretelése nyár végétől kezdve, egész őszön át tartott. A termést tüskéi miatt nem lehetett puszta kézzel gyűjteni, a sulyomszedésnek erre nézve sajátos eszközei és módszerei alakultak ki. Ha nem volt kéznél semmilyen eszköz, a sulymot a száránál fogva kiemelték, és termését a csónakba vagy valamilyen kosárba, zsákba rázták. A komolyabb, professzionális sulyomszedők azonban, mint például a pákászok, a haladósabb gyűjtéshez szerszámot készítettek. A sulyomszedő-eszközök közös alkotó része volt egy rossz bunda, vagy bundadarab. Ezt, egyik megoldásként, egy fanyélhez erősítették, és ezzel el is készült a sulyomhorgászó-bot. A sulyomtermés a tüskéivel beleragadt a bundaszőrébe. A bundát, más esetben, a csónakhoz kötötték, és végigvontatták egy sulyommezőn.

Hogy a sulyom eltűnt a konyhánkból, annak fő oka, hogy a vízrendezésekkel jelentősen lecsökkentették az életterét, és ezzel a sulyom olyan mértékben visszaszorult hazánkban, hogy mára védett növénnyé nyilvánították. 

http://www.puszta.com/hun/hungary/cikk/sulyom:_az_alfold_egykori_gesztenyeje

Sulyom főzve. A zöld levelei alól kiszedett sulymokat megmossuk, forró vízben 5-8 percig főzzük. Lehűtve, tálba rakva kitűnő, gesztenyére hasonlító csemege. Késsel szétvágva fehér belső tartalmát fogyasztjuk. Zsenge korában nyersen, főzés nélkül hasonlóképpen élvezhető.

És igen, van aki ezt beölti finom kis bonbonkába. Bár én tejcsokoládé párti vagyok, megtudtuk, hogy a sulyomkrém ahhoz sajnos nem igazán passzol, de megkóstoltam az ét sulyom csokoládét, és meg kell mondanom, egész ízletes volt még számomra is, aki elvakult tej fan vagyok. Azért is gondoltam ezt most megosztani veled, mert ha a Csokoládé Fesztiválon találkoznál ezzel a kis feléd kacsingató finomsággal, akkor ne mondj rá nemet, kóstold meg.

Ha ennél többet szeretnél tudni róla, ha Abádszalókon jársz, akkor erre a programra nevezz be mindenképp:


Jó étvágyat hozzá!


Bodor Marcsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése