2019-02-04

Csalók ismét pénzzel kecsegtető leveleket küldenek a NAV nevében


Egyik ügyfelem szólt már kétszer is, hogy adóvisszatérítésről kapott levelet a NAV-tól, s hogy igaz lehet-e? Hiába a levélben a címer, az elérhetőségek, ez bizony határozottan nem igaz. Több szempontból is hamis a levél.

1.) Olvassátok el a szöveget. Úgy kezdi, "Helló". Hát ír ilyet a NAV? Nem. Ilyet soha. Aztán a tegeződés és a magázódás váltakozik zagyva módon.

2.) Adóvisszatérítés nem jár csak úgy bárkinek / akárkinek / mindenkinek, ez nem esik be csak úgy az ablakon, hogy eddig semmi, most meg hirtelen adóvisszatérítést kapok. Arra jogosulttá kell válni valami jogcímen.



Azért merő kíváncsiságból rákattintottam az "Állítsa be most"-ra, hogy lássam, mi is történik. Adatokat kér, nevet, személyi igazolvány számot és mail címet. 




A hasamra ütöttem, és beírtam ami eszembe jutott, és nyomtam a "folytatni" -ra, s érdekes módon mi következett? Kiad egy összeget, hogy mennyi pénzt kapok vissza, de ehhez meg kell adnom a bankkártyám adatait. Mi van? Ugye tudjátok, hogy ha utalni akar nekünk valaki, akkor bankszámlaszámra utal, nem bankkártyára. 



Soha, de soha nem add meg ily módon a kártyád számát, lejáratát és hozzá a CVV kódot, mert innentől kezdve oda a pénzed. Netes felületen, ahol csak ezeket az adatokat kérik a tranzakciókhoz, és nincs telefonra küldött ellenőrző sms, bárhol tudják használni a kártyád, és egyszercsak majd azt látod, hogy a volt pénzed, nincs pénzed.

Ne hagy magad megtéveszteni egy kis plusz pénz reményében! Inkább kérdezz. Soha nem szégyen, ha olyanról kérdezel valakit, amit te nem tudhatsz. 

Szólj ismerőseidnek, nehogy ők váljanak a csalás áldozatává.

Remélem segítettem! 

Bodor Marcsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése