mint tudjuk, nem olcsó, de finom és egészséges. Még mindig nagyon kevés halat eszünk, aminek egyik oka az árak (vagy inkább a bérek), a másik pedig a kínálat, ami szerencsére bővül, és egyre több helyen lehet különféle friss halat venni, akár lazacot is. Ha már áldozunk rá, s megtehetjük, vadvízit vásároljunk, ne tenyésztettet. Bár nálunk szinte már csak tenyésztettet lehet kapni. Jól van na, vegyél amit kapsz.
A vadlazac a tengeri és óceáni tápláléknak köszönhetően rendkívül értékes tápanyagforrás.
Amellett, hogy alacsony kalóriájú, és minimális telített zsírsav
mellett magas fehérjetartalommal rendelkezik, kiváló forrása az omega-3
zsírsavaknak, többek között az eikozapentaénsavnak (EPA) és a
dokozahexaénsavnak (DHA). Ezen zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásuknak
köszönhetően kiemelt szerepet játszanak az egészséged védelmében.
A lazac egyike a leggazdagabb, legízletesebb és legkönnyebben hozzáférhető omega-3 forrásoknak. Sőt, ha a legegészségesebb ételeket
nézzük, akkor csak két olyan étel létezik, amely még ennél is magasabb
koncentrátumban tartalmaz omega-3 zsírsavakat: ezek a dió és a lenmag.
Azáltal, hogy tengeri lazacot (vagy egyéb tengeri halat: szardíniát,
heringet, pisztrángot, sügért, osztrigát, kagylót) eszel hetente
legalább 2-4 alkalommal, optimális védelmet biztosítasz a szervezetednek
számos olyan betegséggel szemben, amely az esszenciális zsírok alacsony
bevitelével hozható összefüggésbe (például szív- és keringésrendszeri
problémák, magas vérnyomás, depresszió, stb).
Talán meglepő, de az emberi agy több mint 60 százaléka zsírból áll. Az
omega-3 zsírsavak elősegítik az agy hangulatjavító jelzéseinek
szabályozását. A zsírok kulcsfontosságú alkotóelemeit képezik az
agysejtek membránjainak, és elengedhetetlenül szükségesek az
idegrendszer normál működéséhez, a jó kedélyállapot fenntartásához,
illetve a figyelem és a memória megfelelő működéséhez.
Az omega-3 zsírsavakat és az ezeket tartalmazó halakat érintő kutatások
egyik izgalmas területe az ízületek védelméhez kapcsolódik. Szakértők
szerint a lazacban található EPA a szervezetben három egymáshoz szorosan
kapcsolódó vegyületté alakul át (prosztaglandin, tromboxán, resolvin),
amelyek képesek megelőzni, illetve megakadályozni a nem kívánt
gyulladásokat.
Az omega-3 bevitel és a rendszeres lazacfogyasztás a szembetegségek két különböző típusának kialakulási kockázatát csökkenti.
Az omega-3 zsírokban gazdag lazac rendszeres fogyasztása csökkenti a
rák többféle típusának kialakulási kockázatát (vastag- és végbélrák,
prosztatarák, mellrák). A szív- és érrendszeri vizsgálatokhoz hasonlóan a rák kockázatát
vizsgáló tanulmányok mérhető kockázatcsökkenést mutattak ki heti
legalább egy alkalommal történő lazacfogyasztás esetén.
Várandós nőknek különösen ajánlott.
Nemcsak a felnőtteknek, de a
gyerekeknek is ajánlott a lazac fogyasztása. Sőt! Várandós nőknek
előszeretettel szokták ajánlani a lazacolajat, mivel táplálja a
magzatot, megóvja a fejlődési rendellenességektől, valamint csökkenti a
koraszülés kockázatát. Állítólag összefüggést találtak az omega-3 és az
intelligenciaszint között is, tehát segíti a szellemi fejlődést a
felnőtteknél és a gyerekeknél egyaránt. Ráadásul, ha a terhességed
utolsó három hónapjában még többet fogyasztasz belőle, akkor – a
szakemberek szerint – a kicsi jobban átalussza majd az éjszakákat. Hogy ez igaz-e, vagy sem, nem bizonyított, mindenesetre érdemes kipróbálni.
Forrás: dietless és wellnesscafe
Ha eddig nem vettél lazacot, de most úgy döntesz, hogy kipróbálod, vagy ha rendszeres lazacfogyasztó vagy és érdekel az én első lazacvacsorám, akkor holnap megosztom veled, hogyan készítettem a sült lazacot rizottóval és baconszalagokkal.
Bodor Marcsi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése