2017-01-19

Most akkor ki készíti el az adóbevallásom? - A 2016. évi személyi jövedelemadó bevallásról

Kedves Olvasóm!

Többen érdeklődtek már, és lehet téged is érdekel, hogy most akkor ki készíti el a 2016. évi adóbevallásod. Egyéni vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők és áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek részére nem készít a NAV adóbevallási tervezetet, nekik a 16SZJA jelű bevallást kell benyújtaniuk, a többiek várhatják, hogy megérkezzen a tervezet, de kezdjük az elejéről.



Az ügyfélkapuval rendelkezők már megkaphatták a tájékoztatót melyben a NAV pontról pontra leírja, hogy mi is történik/történhet.

Az adóbevallási tervezetet a NAV a munkáltatók, kifizetők a NAV felé elküldött adatokból elkészíti, kiszámítja az adót, megnézi az év közben levont adóelőleget, a figyelembe vett kedvezményeket, és ezekből kalkulál egy egyenleget, ami ha minden jól lett év közben megadva, akkor nulla, de ettől el is térhet, s lehet fizetendő vagy visszajáró összeg. Ha valakinek év közben csak és kizárólag a havi munkabére volt, ezen kívül semmi ami befolyásolhatta volna az adóelőleg megállapítását, akkor nagy disznóságnak kell a háttérben állnia, ha nem nullára hozza ki a NAV az bevallás tervezetben az egyenleget.

Ha van ügyfélkapud, akkor 2017. március 15-től meg tudod nézni és módosíthatod a tervezet. 

Ügyfélkapuk hiányában igényelheted, hogy küldjék meg a tervezeted részedre. Ezt az alábbi módokon teheted meg:

SMS-ben a 06-70/717-7878 telefonszámon 2017. január 31-től (meg kell adnia adóazonosító jelét és születési dátumát a következők szerint SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn)
- a NAV honlapjáról elérhető űrlapon (www.nav.gov.hu/eszja/eszja)
- a „Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez” elnevezésű formanyomtatványon
- levélben kötetlen formában
- a NAV ügyfélszolgálatán személyesen vagy
- a NAV telefonos tájékoztató rendszerén keresztül.

2017. március 15. után az igénylés már csak a NAV ügyfélszolgálatain nyújtható be.

Az igénylés alapján adóbevallási tervezetét 2017. május 2-ig kapod meg postán.

Amikor megtekinted a tervezetet, két lehetőség lesz. Az egyik, hogy elfogadod az abban foglaltakat, a másik, hogy nem. Ha elfogadod, akkor nincs további teendőd, de ha ne, akkor módosíthatod ügyfélkapu regisztrációval az online felületen, postán kapott tervezet esetében 16SZJA bevallás benyújtásával. Ezt a bevallást letöltheted a NAV honlapjáról vagy az ügyfélszolgálatokon elérhető lesz.

Persze, nem kell, hogy a NAV készítsen Neked adóbevallás tervezetet. Megbízhatod a munkáltatód is az adóbevallásod elkészítésével, de hangsúlyozom, évek óta nem köteles már ezt megcsinálni. Tehát ha elvállalja, akkor hurrá, ha nem, akkor sincs duzzogás, hanem el kell fogadni, hogy ez van. Te sem csinálsz meg mindent amit nem kötelező, csak ha nem jár túl nagy plusz teherrel, vagy ha kedved van hozzá...

Aztán ott lesz majd az 1+1% , amiről rendelkezhetsz. Tudod, egyik 1% csak egyházé lehet kiegészülve a nemzeti tehetség programmal, és csak a másik 1% -ot adhatod csak civil szervezetnek. 

2016-ban már írtam az 1%-ról, és pár szervezetről, akinek felajánlhatod az 1%-od, mint például az Országos MentőszolgálatHortobágyi MadárparkVadmadárkórház vagy az MNRSE

Neked szinte semmit nem jelent az az 1%, mindegy is hogy mi lesz a sorsa, de ezeknek a szervezeteknek sokat jelenthet, hisz sok kicsi sokra megy.

Hogyan rendelkezhetsz az adód 1+1%-áról?

-Az adó 1+1% felajánlásáról az új online felületen, vagy a 16SZJA EGYSZA lapján, illetve az erre a célra kialakított 16EGYSZA jelű nyomtatványon is rendelkezhetsz
- Az adó 1+1% felajánlásáról a rendelkező nyilatkozatot 2017. május 22-ig kell elektronikusan vagy postán megküldeni a NAV-hoz, akár a bevallás részeként, akár külön.
- Ha a munkáltatód bíztad meg bevallási kötelezettséged teljesítésével, a rendelkező nyilatkozatot lezárt borítékban 2017. május 10-ig a munkáltatójának is átadhatod
- Rendelkezésed csak akkor lesz érvényes, ha adódat befizetted és nincs adótartozásod

Hogyan fizetheted be az adót?
- Az új online felületen és a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával.
- Lakossági folyószámláról átutalással.
- A NAV ügyfélszolgálatain POS terminálon keresztüli bankkártyás befizetéssel.
- Készpénz-átutalási megbízással, azaz csekken, amit a NAV honlapján vagy ügyfélszolgálatain igényelhetsz

Adó befizetése részletfizetéssel

Adódat pótlékmentes részletekben is befizetheted, ha a fizetendő személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás összesen nem haladja meg a 200 000 forintot.
Legfeljebb hat havi, egyenlő részletekre osztott részletfizetést kérhetsz a bevallás erre vonatkozó pontjának kitöltésével. Az első részlet megfizetésének határideje 2017. május 22.


A 2016. adóévre vonatkozó bevallási kötelezettség teljesítésének határidejei:

2017. január 31. - Eddig bízhatod meg munkáltatód az adóbevallásod (16M29 jelű munkáltatói adómegállapítás) elkészítésével. Az elkészítéséhez nyilatkozni kell a munkáltatója felé. Ne feledd, nem köteles a munkáltató azt elkészíteni.

2017. február 27. - A 16SZJA jelű bevallás beküldésének határideje egyéni vállalkozók, általános forgalmi adó fizetésére kötelezett őstermelők és magánszemélyek, valamint az eva és kata hatálya alá bejelentkezett egyéni vállalkozók számára;

2017. március 15. - Az adóbevallási tervezet postai kézbesítésnek igénylési határideje.

2017. május 22. - A magánszemélyek és általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett őstermelők adóbevallásának beküldési határideje.

Remélem segítettem!

Bodor Marcsi


Becsatolom Neked a NAV tájékoztatót, ha érdekes lehet számodra, olvasd el!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése