2017-01-26

Egyéni vállalkozó és a tételes költségelszámolás 2017-ben

Döntöttél? Egyéni vállalkozó leszel? Meg szeretnéd találni a számodra legmegfelelőbb adózási formát?

Nézzük meg először a tételes költségelszámolást egyszerűen, ahol most még csak bevétel és költség van. Véleményem szerint, annak érdemes ezt az adózási formát választania, akinek költségigényes a tevékenysége, vagy hozott magával költséget, de persze azért számolni kell. Minden adózási összeállítunk egy képletet amivel számolhatsz, s a végén össze tudod vetni, hogy melyiket is válaszd, mert ne a könyvelő mondja meg, s ne száradjon az ő lelkén egy hiányos információk alapján felállított diagnózis. Dönts te, s viseld te a döntésed következményeit. Egy vállalkozónak tudnia kell dönteni önállóan, s mégiscsak te tudod a legjobban, hogy mire számíthatsz, Ha elfelejtesz valamit, esetleg nem mered elmondani a számolásnál, akkor magadra vess, s ne mást hibáztass.

Tehát, a tételes költségelszámolás képlete:

B mint Bevétel -  K mint Költségek =  VA mint Vállalkozó adóalap, 

VSZ Vállalkozói szja = Vállalkozói adóalap * 9% 

VA - VSZ = VOA mint Vállalkozói osztalékalap

A VOA után pedig 15% szja (személyi jövedelemadó) és 14% eho (egésszégügyi hozzájárulás) fizetendő, azzal, hogy külön törvényben meghatározott egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források kiegészítése érdekében egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Az egészségügyi hozzájárulás százalékosan meghatározott, adó jellegű fizetési kötelezettség. Az éves adóbevallás benyújtásakor az adóévre megállapított 15 százalék adóterhet viselő vállalkozói osztalékalap után az egyéni vállalkozó a hozzájárulás-fizetési felső határ figyelembevételével 14 százalék egészségügyi hozzájárulást köteles fizetni. A hozzájárulás-fizetési felső határ 450 000 Ft, amelynek számításánál a biztosítási jogviszonyában megfizetett 4 százalék természetbeni és 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, az Ekho.tv. alapján megfizetett egészségbiztosítási járulékot, kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozóként megfizetett egészségügyi szolgáltatási járulékot, valamint az egyéb jogcímeken megfizetett 14 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás együttes összegét kell számításba venni. Az egyéni vállalkozó a vállalkozói osztalékalap után fizetendő egészségügyi hozzájárulást a tárgyévre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallásában vallja be és a bevallás benyújtására előírt határidő lejártáig fizeti meg.

Azaz VOA - ((VOA*0,15)+(VOA*0,14))= ZS mint zsebben ennyi marad

Kezdj el számolgatni, hogy milyen bevételre és milyen költségekre számíthatsz. A költségeknél nagyon fontos: általános szabály, hogy költségként csak a ténylegesen felmerült és szabályszerűen bizonylatolt olyan kiadás számolható el, amely a bevétel megszerzése, a jövedelemszerző tevékenység folytatása érdekében merült fel az adóévben és az Szja tv. rendelkezése szerint is elismert költségnek minősül. Az elszámolható kiadások körében az általánostól eltérő szabály vonatkozik az értékcsökkenési leírás alá vont tárgyi eszközökre és a nem anyagi javakra. A kezdő vállalkozó az első adóévben költségként számolhatja el a tevékenység megkezdését megelőző 3 évben felmerült, a tevékenység megkezdésével és gyakorlásával összefüggő kiadásait, ha azokat korábban költségként nem számolta el, illetőleg elkezdheti az értékcsökkenési leírást a nem anyagi javak és a tárgyi eszközök után.

Ennyi bevezetés elég a költségekről, majd boncolgatjuk bővebben, addig is nézzük, hogy mi marad a zsebben tételes költségelszámolás esetén a fentiekben levezetettek alapján.

1. példa, csak hogy lásd, hogy ha nincs semmilyen költséged, akkor mi maradna a zsebedben. Ez ugye akkor lehet, ha van főállásod, mellette leszel vállalkozó, tehát nem kell magad után járulékot fizetni, és pl valamilyen szellemi tevékenységet végzel, iparűzési adóban van annyi adóalap vagy adókedvezmény, hogy nullára jön ki a fizetendő adód, és mondjuk a szomszéd megfizeti helyetted a kamarai hozzájárulást.

1000 forint bevétel 0 forint költség

 1000 - 0 = 1000 VA
1000*9% = 90 VSZ
1000-90 = 910 VOA
910 - ((910*0,15)+(910*0,14)) = 910 - 136,5 - 127,4 = 646,1

Tehát, ha nulla lenne a költség, ami persze soha nem fordul elő, akkor 64,61 %-a marad meg a bevételnek a zsebedben. Ne feledd, költség van, ha más nem, akkor kamarai hozzájárulás, ami tudtommal mindenkinek kötelező, arra nincs mentesség, de ez a számítás kiindulásnak jó lehet. Tehát 35,39 % az adó és 64,61 % marad a zsebben.

2. példa, ha van mondjuk egy 70%-os költséged

1000 forint bevétel 700 forint költség

1000 - 700 = 300 VA
300*9% = 27 VSZ
300 - 27 = 273 VOA
273 - ((273*0,15) + (273*0,14))= 273 - 40,95 - 38,22 = 193,83 ZS

3. példa
Számolgass az alapján, hogy szerinted te mire számítasz, aztán majd nézd össze a többi adózási formával és információval, amint felkerülnek azok is oldalamra.
Bodor Marcsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése