2017-01-11

2017. évi családi adókedvezményhez leadandó adóelőleg-nyilatkozat és a változások

Januárban,  korábbi évekhez hasonlóan a munkáltatóknak és a munkavállalóknak is akad feladata mind az előző, mind az adott adóévvel kapcsolatban. Nézzük, mire is figyeljen elsősorban a munkavállaló?


Ne feledjétek el időben leadni a nyilatkozatokat! Miről? Nézzük, mik a legjellemzőbbek:

1.)            Adóelőleg-nyilatkozat a 2017. évben a családi kedvezmény (és járulékkedvezmény) érvényesítéséről.


A családi adókedvezménnyel kapcsolatban több változás is történt 2017-es adóévre.
A családi kedvezmény továbbra is az összevont adóalapot csökkentő kedvezmény, amelyet a jogosult – jogosultsági hónaponként – az eltartottak számától függően a kedvezményezett eltartottak után érvényesíthet.
2017-ben a kedvezményezett eltartott után érvényesíthető családi kedvezmény havonta és kedvezményezett eltartottanként
  • 66 670 Ft (adóba átszámítva: 10 000 Ft) egy eltartott,
  • 100 000 Ft (adóba átszámítva: 15 000 Ft) két eltartott,
  • 220 000 Ft (adóba átszámítva: 33 000 Ft) három vagy több eltartott
esetén.
2017-től tovább bővül a családi kedvezményre jogosultak köre. A családi pótlékra saját jogán jogosult gyermekre tekintettel a családi kedvezményt nem csak a gyermek és a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül egyikük, hanem a vele közös háztartásban élő, a gyermek szülőjének hozzátartozója is.
Szintén módosul az eltartottak körének meghatározása. 2017 január 1-jétől az a gyermek is eltartott, akia családi pótlék összegének megállapítása szempontjából figyelembe vehető akkor is, ha
  • a kedvezményezett eltartott után nem családi pótlékot állapítanak meg,
  • családi pótlékot nem állapítanak meg, vagy
  • a családi pótlék összegét a gyermekek száma nem befolyásolja.
A változás gyakorlati példával szemléltetve:
Egy családban négyen élnek: apa, anya, a nappali tagozatos egyetemista fiuk és az apa húga, aki rokkantsági járadékot kap. A rokkantsági járadékban részesülő személy után a testvére (az apa) veszi igénybe a családi kedvezményt.
2016-ban az apa nem veheti figyelembe eltartottként az egyetemista gyermekét, így az eltartottak száma egy fő. Azonban a módosítás alapján 2017-től már az egyetemista is eltartottnak minősül, azaz a családban az eltartottak száma két fő. Erre tekintettel a rokkantsági járadékban részesülő személy után havi 100 ezer forint családi kedvezményt érvényesíthet az apa.
2017. január 1-jétől módosul a Cst. 9. § (4) bekezdése, amely a felváltva gondozott gyermekre vonatkozó szabályt tartalmazza.
A rendelkezés szerint a szülőknek 2017-től már nem szükséges a bírói döntés arról, hogy a felváltva gondozott gyermek után 50-50 százalékban jogosultak legyenek a családi pótlékra. Ezentúl elegendő egyközös nyilatkozat benyújtása arról, hogy a gyermek gondozását, nevelését saját háztartásaikban felváltva biztosítják.
Amennyiben a nyilatkozat alapján 50-50 százalékban jogosultak a családi pótlékra, akkor a családi kedvezményt is az Szja törvény 29/B. § (1e) bekezdése („50 százalékos” szabály) alapján érvényesíthetik.
Az adóelőleg nyilatkozattal kapcsolatban több változás is hatályba lép 2017. január elsejétől.
A 2017. évi adóelőleg-nyilatkozaton kötelező feltüntetni – a magzat kivételével – a kedvezményezett eltartottak, eltartottak adóazonosító jelét. Amennyiben a magánszemély ezt az adatot nem tünteti fel a nyilatkozatában, akkor a kifizető a családi kedvezményt nem veheti figyelembe.
A jogosultnak nem szükséges új nyilatkozatot adnia a gyermek megszületését követően, ha már a magzatra tekintettel kedvezményt érvényesített.
További fontos változás, hogy a házastárs munkáltatójának nem kell írásban tudomásul vennie az adóelőleg-nyilatkozatban foglaltakat.
Már a 2016-os bevallás elkészítésekor is feltétele a kedvezmény érvényesítésének, hogy a bevallás tartalmazza az eltartottak adóazonosító jelét. 
A kedvezmény érvényesítését az alábbi nyomtatványon kérheted, melyet megtalálhatsz a NAV oldalán is a többi adóelőleg nyilatkozattal együtt itt

Remélem segítettem!

Bodor Marcsi
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése