2017-01-24

Egyéni vállalkozó első döntései


Tegnap beszélgettem egy ismerősömmel, aki mondta, kapóra jött, hogy elkezdtem írni az egyéni vállalkozás megkezdéséről, s ígértem, igyekszem minél hamarabb folytatni a tudnivalókat. Nézzük is akkor, hogy miután nyilvánvalóvá válik, hogy lehetünk egyéni vállalkozók, mik azok amiket első körben át kell gondolni.

Az első lépések között szerepel, hogy eldöntsük, az áfához milyen viszonyunk fűződjön. 2017-ben már 8 millió forint az éves határ, amíg úgymond alanyi mentességet lehet választani, azaz bármilyen tevékenységet is végezzen a vállalkozó, 8 millió forintig nem kell, hogy áfás legyen. Ez annyiban is könnyebbséget jelent, mert akkor nem kell vállalkozói bankszámlaszámot nyitnia. Hogy mit jelent ez az évi 8 millió forint? Azt, hogy ezt arányosítani kell, nagyon leegyszerűsítve 8 millió / 12 hónap = 666.666.- forint havi bevételig nem leszel áfás, de például ha fél évkor kezded az egyéni vállalkozást, és 6 hónap alatt 5 millió forint lesz az bevételed, akkor a 4 millió 1. forintod már áfás lesz de úgy, hogy az a számlád, amivel átléped ezt a határt, az már teljes egészében áfás lesz, mert arányosítva átlépted az éves határt.

Érdemes elgondolkodni ezen, hogy akkor akarjak-e"áfás" lenni, vagy sem, mert felesleges terhet jelenthet adott esetben. Az áfára mindig azt mondom, az csak egy átfutó tétel. Ha nincs mit szembeállítani vele, akkor amit kapsz, azt fizeted is be a NAV-nak, csak plusz költség, plusz munka. Minek vacakolni vele? Hangsúlyoznám, hogy a könyvelővel mindig előre és időben kell egyeztetni, s akkor hasznos tanácsokkal tud ellátni ezzel kapcsolatban is, de utólag már hiába minden.

S hogy kinek érdemes elgondolkodni ezen az "alanyi mentességen"? Akinek a bevétele éves szinten várhatóan nem éri el a 8 millió forintot, vagy akinek például nincs az áfás bevétellel szembeállítható áfás kiadása, hogy csökkenteni tudja a fizetendő áfa összegét... Kérj segítséget, mielőtt belekezdenél valamibe!

Aztán ott van a kérdés, hogy milyen adózási formát válasszon az egyéni vállalkozó.Több lehetősége is van, mint példul
- tételes költségelszámolás (bevétel - költség)
- átalányadó (törvényben meghatározott költségelszámolás)
- KATA (fix havi adó,ha van bevétel,ha nincs)
- EVA (%-os adó ami kivált több adónemet is, és kezdő vállalkozó nem választhatja)

Tételes költségelszámolást bárki választhat, átalányadózást csak az, aki megfelel a törvényi előírásoknak. Ugyanez vonatkozik a KATA és EVA választásakor is. KATA adózónál éves maximum bevételhatár szabhat korlátot a választásodnak, míg az EVA-nál ezen túl még fel kell tudni mutatni 2 évet, amikor tevékenység folyamatos volt, adóévben nem folytat jövedéki adóról szóló törvény hatálya alá tartozó tevékenységet, belföldi pénzforgalmi bankszámlával rendelkezik (tehát, ha nem áfás, és nem kötelezett bankszámla nyitásra, EVA miatt akkor is kell).... stb

Emésztgessétek picit ezeket, aztán majd kicsit belemerülünk jobban, hogy melyik mit is jelent pontosan, s ha meghatározod, hogy a te vállalkozás mennyire költségigényes, mennyi bevételre számíthatsz és milyen rendszerességgel, könnyen el tudod majd dönteni, hogy melyik adózási formát válaszd.

Bodor Marcsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése