2017-01-12

2017. évre első házasok kedvezménének szabályai és az érvényesítéshez leadandó adóelőleg-nyilatkozat


Kedves Olvasóm!

Mint ahogy azt már 2016-ban megírtam, az első házasok kedvezményére jogosultak most már 24 hónapig élvezhetik azt. Mit volt eddig? Összeházasodott a pár, jogosultak voltak az első házasok kedvezményére, aztán jött a bébi, ugrott az első házasok kedvezménye, felváltotta azt a családi adókedvezmény Mostantól viszont, visszamenőleges hatállyal is, családi kedvezménytől függetlenül 24 hónapig jár az első házasok kedvezménye. A visszamenőleges hatály azt jelenti, hogy a személyi jövedelemadó bevallás önellenőrzésével lehet kérni azt az összeget, amitől elestetek a korábbi szabályozás miatt.

Az első házasok kedvezményének érvényesítésére a házaspár akkor jogosult, ha 2014. december 31-ét követően került sor a házasságkötésre és legalább egyiküknek ez az első házassága. Mindez azt jelenti, hogy a házaspár azon tagja is jogosult e kedvezmény érvényesítésére, megosztására, akinek nem ez az első házassága. Az első házasok kedvezménye – a családi kedvezményhez hasonlóan – az összevont adóalapját csökkenti. 

Abban az esetben, ha kéred az első házas kedvezmény érvényesítését, a kedvezmény az adóelőleg alapját – és ezért az adóévi jövedelmeiből fizetendő adóelőleg összegét is – csökkenti. A jogosultak által együttesen érvényesíthető kedvezmény 2017. január 1-jétől jogosultági hónaponként 33 335 forint. Az első házasok kedvezménye a gyakorlatban azt jelenti, hogy havonta 5 ezer forinttal magasabb összegű nettó kereset áll a házaspárok rendelkezésére. 

Első jogosultsági hónapnak a házasságkötést követő hónapot kell tekinteni. A házassági életközösség fennállása alatt legfeljebb 24 hónapon keresztül érvényesíthető ezen a jogcímen kedvezmény. A visszamenőleges hatályú – kedvező hatású – törvénymódosításnak köszönhetően ezt a kedvezményt nem veszíti el a magánszemély akkor sem, ha eközben magzatra vagy gyermekre tekintettel családi kedvezményre válik jogosulttá. Ez a 24 hónapos jogosultsági idő csak abban az esetben szakad meg, ha a házassági életközösség időközben felbomlik. 

Nem zárja ki az első házasok kedvezményének érvényesítését, ha a házasság megkötésekor bármelyikük már jogosult családi kedvezményre. Ilyen esetben az első házasok kedvezménye a családi kedvezményt megelőzően érvényesíthető. 

Abban az esetben, ha 2015. adóévben az első házasok kedvezményére valójogosultságot azért veszítetted el, mert családi kedvezményre váltál jogosulttá, lehetőséged van a 2015. évi személyi jövedelemadó bevallását önellenőrzéssel helyesbíteni. 

Példa: Adózók 2017. február 14-én házasságot kötnek. Ebben az esetben először 2017. márciusában jogosultak a felek ezen a címen kedvezményt érvényesíteni, míg utoljára 2019. február hónapban válnak majd jogosulttá ilyen címen csökkenteni az adóalapjukat, kivéve, ha időközben a házassági életközösség megszakad. Esetükben az első házasok kedvezménye szempontjából az adóévben 10 jogosultsági hónapjuk lesz. 

A kedvezmény érvényesítését az alábbi nyomtatványon kérheted, melyet megtalálhatsz a NAV oldalán is a többi adóelőleg nyilatkozattal együtt itt


Remélem segítettem!

Bodor Marcsi






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése