2016-08-20

A folyékony arany - mézet csak megbízható helyről

A júliusi általános iskolai osztálytalálkozón megbeszéltem Zsuzsival, hogy meglátogatom őket, úgyis oly rég ígérgettem már, hogy megyek, megyek, de most el is jutottam hozzájuk a balatoni hosszú hétvége lezárásaként. Rég jártam már arra úgy, hogy jól meg is néztem a környéket, most erre is volt időm. Ezek a látogatások azok, amik után azt gondolja az ember, hogy szeretne tanyára költözni. 

Ahogy az előző napi eső vizében a szalmabálák visszatükröződtek,

ahogy egy tartálykocsi magányosan álldogált a tarlón,

ahogy a tanyákat körülveszik a télire felhalmozott bálák, olyan nyugalmat árasztanak, hogy úgy éreztem maradnék, pedig még meg sem érkeztem Zsuzsiékhoz,

 ahol a tavirózsás kis kerti tó végleg levett a lábamról.

Na, de miután a fotókat nézve felidéztem a friss levegőt, a nyugalmat, térjünk a lényegre,amiért mentem. Ez pedig az, hogy bepillantsak a méhészkedés rejtelmeibe. Ehhez először hátramentünk a kertbe, ahol a méhecskék lakóparkja található.

Itt élnek a fák között a kis szorgos családok a kaptáraikban,

s a közeli kis tóhoz járnak inni.



 Abban az esetben, amikor a méhcsalád a szükségleténél több mézet tud előállítani lehetőségünk van arra, hogy a mézfelesleget elvegyük a méhektől. A méz szüretelését a méhészek pergetésnek nevezik. Idén Zsuzsiéknál megvolt az utolsó pergetés aznap, mikor ott jártam, s bár későn érkeztem, s lemaradtam az elejéről a munkafolyamatoknak, de megörökítették ahogy Bandi is szorgoskodott a méhekhez hasonlóan, s elmesélték, mi hogy történik. Persze, hogy nem tudtam mindent megjegyezni, ezért magam segítségére hívtam a Méz Információs Honlapot, ahol nagyon sok, eddig nem is hallott érdekességet olvastam.

Első lépésként a legizgalmasabb résszel, a méhek mézes keretekről történő eltávolításával veszi kezdetét a mézszüret. A méhek féltve őrzik méz kincsüket, fullánkjuk használatával próbálják távol tartani a mézükre áhítozókat. A méhészek méhbiztos ruhába beöltözve, füstöt használva tudják kiszedni a kaptárból a mézes lépeket. A méheket a legegyszerűbben rázással és a méhleseprő kefe használatával lehet eltávolítani a lépekről.

Ezután következik a fedelezés

A sejtek viaszfedelét a "fedelezést" azért kell eltávolítani, hogy a sejtekben található méz útja szabaddá váljon. A fedelező villák és kések ezt a célt szolgálják.

Ezen a képen pedig egy csengettyűt vagy gyűszűt láttok. A méhanya anyabölcsőben fejlődik ki, megtermékenyített petéből. Anyátlanná válás esetén pótbölcsőt építenek az eredetileg dolgozónak nevelt nyitott fiasításra. Elkezdik pempővel etetni az álcát, de ebből már nem lesz jó minőségű méhanya, mert általában későn kapja a szükséges tápanyagot. Ha az anya petézési képessége nagy mértékben romlik, a méhek váltóbölcsőt építenek. Ilyenkor a méhanyát egy erre előkészített gyűszűbe petéztetik. Az álcát már az elejétől kezdve jó minőségű pempővel látják el, így jól fejlett anya kel ki belőle.



A mézpörgető berendezések a centrifugálás elvén működnek. A speciális tartószerkezetbe helyezett és megforgatott mézes keretekből a centrifugális erő hatására csapódik ki a méz a berendezés falára, ahonnan annak aljára csurog. Az alsó csapon keresztül lehet aztán kiengedni a mézet, vagy speciális mézszivattyúval lehet kiszivattyúzni.
 A fedelezés és pörgetés során apró viaszmorzsák és levegő buborékok kerülnek a mézbe, amelyektől a frissen pergetett méz opálos lesz. Csak több napig tartó pihentetés (ülepítés) után tisztul fel a méz. Mivel a méz fajsúlya közel másfélszerese a vízének, a belekerült viasz és levegő buborék a méz felszínén gyűlik össze, amelyet lekanalazással egyszerűen el lehet távolítani.

A kereteken maradt viaszt leolvasztják, hogy ismét használható legyen a keret.

Miután a méz letisztult, számos módon élvezhetjük íze vagy jótékony hatása miatt.

· Rendszeresen fogyasszunk mézet, mindig tartsunk a konyhaasztalon egy mézes csuprot, amiből mindenki igénye szerint fogyaszthat.
· A mézes kenyér, vagy kalács fogyasztását a felvágottak után tervezzük, így a mézben lévő savak hatása kedvezőbb lesz. Éhgyomorra lehetőleg ne együnk mézet.
· A mézet ne csak gyógyításra, hanem betegség megelőzésre is használjuk, ne csak akkor fogyasszuk, amikor már megbetegedtünk, mert akkor tudat alatt a betegséghez kapcsolódik a méz fogyasztása, és az ellenérzést válthat ki.
· Váltogassuk a mézféleségek fogyasztását, így sohasem unhatunk rá a mézre.
· A méz harmonikus kiegészítői az olajos magvak, ezek közül a dió és a mák, valamint az azokkal ízesített élelmiszerek kiváló édesítőszere a méz, próbálja ki Ön is!
· A kevésbé édes kalácsokhoz, pl. a fonott kalácshoz fogyasszon mézet, előtte kenje meg vajjal, és igyon hozzá kakaót, vagy tejet.
· A teába már csak akkor szabad belekeverni a mézet, amikor már annyira lehűlt, hogy már fogyasztani lehet.
· Sütéshez-főzéshez is használjunk mézet, mert amellett, hogy kellemes pikáns ízt ad a süteménynek higroszkóposságánál fogva a süteményt sokáig puhán tartja (ez csak az egészséges levegőjű lakásokra igaz, a száraz levegőjű panel lakásokban még a mézes sütemény is megaszalódik).
· A mézet önmagában kanállal is fogyaszthatjuk. Általában ezt akkor tesszük, amikor náthásak vagyunk és fáj a torkunk.
· Lehetőleg az esti étkezéseknél ne maradjon el a méz fogyasztása, mert a méz nyugtató tulajdonsága ekkor érvényesül a legjobban.
· Egyszerre ne együnk túl sok mézet, inkább fogyasszunk naponta rendszeresen egy pár kávéskanállal.
· A mézfogyasztás sohase legyen terhes kötelesség, legyen inkább az öröm egyik forrása, a folyamatos egészség alapja.


Zsuzsi és Bandi a 2016. évi termést már eladta felvásárlóknak, de jövőre tervezik a családok létszámának bővítését, s hogy a lakosság számára is elérhető legyen finom mézük, addig is tartsátok észben, hogy ha még nincs olyan ismerősötök, akitől tudjátok, hogy jó minőségű mézet tudtok venni, akkor jövőre már lehet kereshetitek ismerőseimet. Szóljatok majd rám az elérhetőségükért, ha elfelejtenék jelentkezni vele a nyár közepén.

Addig használjátok el ami még otthon lapul a polcokon, süssetek, főzzetek finomakat!

Bodor Marcsi


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése