A júliusi általános iskolai osztálytalálkozón megbeszéltem Zsuzsival, hogy meglátogatom őket, úgyis oly rég ígérgettem már, hogy megyek, megyek, de most el is jutottam hozzájuk a balatoni hosszú hétvége lezárásaként. Rég jártam már arra úgy, hogy jól meg is néztem a környéket, most erre is volt időm. Ezek a látogatások azok, amik után azt gondolja az ember, hogy szeretne tanyára költözni.
Ahogy az előző napi eső vizében a szalmabálák visszatükröződtek,
ahogy egy tartálykocsi magányosan álldogált a tarlón,
ahogy a tanyákat körülveszik a télire felhalmozott bálák, olyan nyugalmat árasztanak, hogy úgy éreztem maradnék, pedig még meg sem érkeztem Zsuzsiékhoz,
ahol a tavirózsás kis kerti tó végleg levett a lábamról.
Na, de miután a fotókat nézve felidéztem a friss levegőt, a nyugalmat, térjünk a lényegre,amiért mentem. Ez pedig az, hogy bepillantsak a méhészkedés rejtelmeibe. Ehhez először hátramentünk a kertbe, ahol a méhecskék lakóparkja található.
Itt élnek a fák között a kis szorgos családok a kaptáraikban,
s a közeli kis tóhoz járnak inni.
Abban az esetben, amikor a méhcsalád a szükségleténél több mézet tud előállítani lehetőségünk van arra, hogy a mézfelesleget elvegyük a méhektől. A méz szüretelését a méhészek pergetésnek nevezik. Idén Zsuzsiéknál megvolt az utolsó pergetés aznap, mikor ott jártam, s bár későn érkeztem, s lemaradtam az elejéről a munkafolyamatoknak, de megörökítették ahogy Bandi is szorgoskodott a méhekhez hasonlóan, s elmesélték, mi hogy történik. Persze, hogy nem tudtam mindent megjegyezni, ezért magam segítségére hívtam a Méz Információs Honlapot, ahol nagyon sok, eddig nem is hallott érdekességet olvastam.
Első lépésként a legizgalmasabb résszel, a méhek mézes keretekről történő eltávolításával veszi kezdetét a
mézszüret. A méhek féltve őrzik méz kincsüket, fullánkjuk
használatával próbálják távol tartani a mézükre áhítozókat.
A méhészek méhbiztos ruhába beöltözve, füstöt használva tudják
kiszedni a kaptárból a mézes lépeket. A méheket a legegyszerűbben
rázással és a méhleseprő kefe használatával lehet eltávolítani
a lépekről.
Ezután következik a fedelezés
A sejtek viaszfedelét
a "fedelezést" azért kell eltávolítani, hogy a sejtekben
található méz útja szabaddá váljon. A fedelező villák és kések
ezt a célt szolgálják.
Ezen a képen pedig egy csengettyűt vagy gyűszűt láttok. A méhanya anyabölcsőben fejlődik ki, megtermékenyített petéből. Anyátlanná válás esetén pótbölcsőt építenek az eredetileg dolgozónak
nevelt nyitott fiasításra. Elkezdik pempővel etetni az álcát, de ebből
már nem lesz jó minőségű méhanya, mert általában későn kapja a szükséges
tápanyagot. Ha az anya petézési képessége nagy mértékben romlik, a méhek
váltóbölcsőt építenek. Ilyenkor a méhanyát egy erre előkészített
gyűszűbe petéztetik. Az álcát már az elejétől kezdve jó minőségű
pempővel látják el, így jól fejlett anya kel ki belőle.
A mézpörgető berendezések a centrifugálás elvén
működnek. A speciális tartószerkezetbe helyezett és megforgatott
mézes keretekből a centrifugális erő hatására csapódik ki
a méz a berendezés falára, ahonnan annak aljára csurog. Az
alsó csapon keresztül lehet aztán kiengedni a mézet, vagy
speciális mézszivattyúval lehet kiszivattyúzni.
A fedelezés és pörgetés során apró viaszmorzsák és levegő
buborékok kerülnek a mézbe, amelyektől a frissen pergetett
méz opálos lesz. Csak több napig tartó pihentetés (ülepítés)
után tisztul fel a méz. Mivel a méz fajsúlya közel másfélszerese
a vízének, a belekerült viasz és levegő buborék a méz felszínén
gyűlik össze, amelyet lekanalazással egyszerűen el lehet távolítani.
A kereteken maradt viaszt leolvasztják, hogy ismét használható legyen a keret.
Miután a méz letisztult, számos módon élvezhetjük íze vagy jótékony hatása miatt.
· Rendszeresen fogyasszunk mézet,
mindig tartsunk a konyhaasztalon egy mézes csuprot, amiből
mindenki igénye szerint fogyaszthat.
· A mézes kenyér, vagy kalács
fogyasztását a felvágottak után tervezzük, így a mézben lévő
savak hatása kedvezőbb lesz. Éhgyomorra lehetőleg ne együnk
mézet.
· A mézet ne csak gyógyításra,
hanem betegség megelőzésre is használjuk, ne csak akkor fogyasszuk,
amikor már megbetegedtünk, mert akkor tudat alatt a betegséghez
kapcsolódik a méz fogyasztása, és az ellenérzést válthat ki.
· Váltogassuk a mézféleségek fogyasztását,
így sohasem unhatunk rá a mézre.
· A méz harmonikus kiegészítői
az olajos magvak, ezek közül a dió és a mák, valamint az azokkal
ízesített élelmiszerek kiváló édesítőszere a méz, próbálja
ki Ön is!
· A kevésbé édes kalácsokhoz,
pl. a fonott kalácshoz fogyasszon mézet, előtte kenje meg
vajjal, és igyon hozzá kakaót, vagy tejet.
· A teába már csak akkor szabad
belekeverni a mézet, amikor már annyira lehűlt, hogy már fogyasztani
lehet.
· Sütéshez-főzéshez is használjunk
mézet, mert amellett, hogy kellemes pikáns ízt ad a süteménynek
higroszkóposságánál fogva a süteményt sokáig puhán tartja
(ez csak az egészséges levegőjű lakásokra igaz, a száraz levegőjű
panel lakásokban még a mézes sütemény is megaszalódik).
· A mézet önmagában kanállal is
fogyaszthatjuk. Általában ezt akkor tesszük, amikor náthásak
vagyunk és fáj a torkunk.
· Lehetőleg az esti étkezéseknél
ne maradjon el a méz fogyasztása, mert a méz nyugtató tulajdonsága
ekkor érvényesül a legjobban.
· Egyszerre ne együnk túl sok
mézet, inkább fogyasszunk naponta rendszeresen egy pár kávéskanállal.
· A mézfogyasztás sohase legyen
terhes kötelesség, legyen inkább az öröm egyik forrása, a
folyamatos egészség alapja.
Zsuzsi és Bandi a 2016. évi termést már eladta felvásárlóknak, de jövőre tervezik a családok létszámának bővítését, s hogy a lakosság számára is elérhető legyen finom mézük, addig is tartsátok észben, hogy ha még nincs olyan ismerősötök, akitől tudjátok, hogy jó minőségű mézet tudtok venni, akkor jövőre már lehet kereshetitek ismerőseimet. Szóljatok majd rám az elérhetőségükért, ha elfelejtenék jelentkezni vele a nyár közepén.
Addig használjátok el ami még otthon lapul a polcokon, süssetek, főzzetek finomakat!
Bodor Marcsi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése