A torma
Ez a zöldség nem egy kimondottan tavaszi növény, sőt, inkább őszi, mert erre az időszakra tehető a hagyományos szüret, vagyis inkább betakarítás, bár a növény nyugodtan maradhat a földben télire, így legalább - úgy mint ahogy a szüleimnél is - egész évben szedhető.
De nézzük, mit írnak a nálam sokkal okosabbak a tormáról:
A tormáról megoszlanak a vélemények. Néhányan azért nem szeretik, mert
csípős, de a többség éppen ezért kedveli. A legújabb kutatások
bebizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő
hatása fél napon át tart, tehát érdemes szeretni.
Fő hatóanyaga a mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin nevű glikozidok, de fellelhető benne C-vitamin és kálium is. A torma évelő, lágyszárú növény; fehér karógyökerei a legnagyobb
hideget is jól bírják. Nagy sötétzöld levelei ráncosak. A torma gyökerét
egész évben gyűjthetjük, de betakarításra általában az ősz a
legalkalmasabb időszak. Ezt követően, pincében homok közé helyezve akár
egy éven keresztül is tárolhatjuk.
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő
hatása félnapon át tart. A torma antibakteriális hatását a benne
található glikozidoknak köszönheti, a mustárolaj viszont fokozza a
nyálkahártyák vérellátását, a kálium pedig serkenti a veseműködést.
A reszelt tormát vese- és húgyúti fertőzések, valamint bronchitis esetén is ajánlják, és a felső légutak hurutja esetén a torma és méz keveréke kiváló gyógyír lehet.
A népi gyógyászatban a frissen reszelt tormát pakolásként is hatásosan alkalmazzák.
A torma csípős illóolajának belélegzése tisztítja a légutakat, ezért sok helyen a tormát az egészség szimbólumának tartják.
A reszelt tormát vese- és húgyúti fertőzések, valamint bronchitis esetén is ajánlják, és a felső légutak hurutja esetén a torma és méz keveréke kiváló gyógyír lehet.
A népi gyógyászatban a frissen reszelt tormát pakolásként is hatásosan alkalmazzák.
A torma csípős illóolajának belélegzése tisztítja a légutakat, ezért sok helyen a tormát az egészség szimbólumának tartják.
A tormát különféleképpen lehet fogyasztani. Kiváló köretként és frissen reszelve, de ecetesen, vagy tormamártásként
is jó íz világot kölcsönöz az ételeknek. A háziasszonyok savanyúságok
eltevésénél (például cékla, paprika) is hasznosítják. Hazánkban a főtt
sertés- és marhahúsok, bizonyos halételek szinte elképzelhetetlenek
torma nélkül, sőt a rendezvények hidegtálainál is rendszeresen megtaláljuk a tormakészítmények valamelyik típusát, mivel a reszelt torma jó étvágygerjesztő hatású. Néhány háziasszony fiatal levelét salátába teszi.
Akik a torma erős illatát nem viselik el, azoknak ajánlott majonézes
reszelt tormát, vagy tejszínes reszelt tormát fogyasztaniuk. Mindegyik
változat könnyen elérhető a boltokban.
A torma túlzásba vitt fogyasztása erősen irritálhatja a
nyálkahártyát, és vigyázzunk arra, hogy a frissen reszelt torma ne
kerüljön a szemünkbe. Várandós anyák, vesebetegek nagy mennyiségben ne
fogyasszák.
A tormáról köztudott, hogy termesztése egyszerű, kiirtani viszont nehéz
feladat, ezért érdemes megfontolni, hogy a kertben hova ültessük.
Igénytelen növény, egy félárnyékos helyen a kert sarkában pompásan
elterebélyesedik. Ha kötött a talaj, érdemes ültetéskor kicsit tőzeggel
vagy homokkal lazítani. Ilyenkor jobban fejlődik, és könnyebb kiszedni a
földből. A 10-15 centiméteres gyökérdarabokat tavasszal vagy ősszel
ültessük el mintegy 20-30 cm-es távolságra. Ne ültessük túl mélyre!
Kiásáskor a vékony, fel nem használt mellékgyökereket újra
elültethetjük. A reszelés után a torma viszonylag gyorsan megbarnul,
ezért érdemes azonnal elfogyasztani, vagy feldolgozni.
A régi időkben a tormát gyógynövényként termesztették,
csak később vált a főtt és füstölt ételek közkedvelt ízesítőjévé. A
torma csípősségét, erősségét enyhíthetjük, ha a frissen reszelt
állapotban néhány percre betesszük a sütőbe, vagy ecetes cukros vízbe
rakjuk. Állítólagos bélféreg űző hatása miatt a középkorban gyorsan
elterjedt egész Európában. Magyarország jelentős mennyiségű tormát
exportál nyugat-európai országokba.
Forrás: http://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/torma_a_virusolo/20080111075421
És hogy miért most került elő a torma? Amiért egy kicsit a kapor is, és amiért a fokhagyma is szót fog érdemelni. Ez pedig a kovászos uborka :-)
Nálunk ilyen a kertben.
Van bőven, szóval bátran fel merem ajánlani a szüleim nevében is, hogy ha valaki szeretne akár a kertbe, akár a konyhába, keressen nyugodtan, és megoldjuk, hogy jusson egy kis finom torma az asztalára.
Nálunk ilyen a kertben.
Van bőven, szóval bátran fel merem ajánlani a szüleim nevében is, hogy ha valaki szeretne akár a kertbe, akár a konyhába, keressen nyugodtan, és megoldjuk, hogy jusson egy kis finom torma az asztalára.
Marcsika
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése