A kapor nem csak finom, de egészséges is.
Mi található a kaporban
A nyersen
fogyasztott kapor értékes antioxidáns. Kiváló C-vitaminforrás, amely a
legfontosabb vízben oldódó antioxídáns, amely képes semlegesíteni az emberi
szervezetben a szabadgyököket, amelyek a sejtek károsodásáért felelősek.
A kapor
tartalmaz még A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint
folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort,
cinket és igen nagy mennyiségű rostot.
Jelentős
antimikrobás hatása van, amellyel hozzájárul az immunrendszer fejlődéséhez.
Fogyasztása képes csökkenteni a megnövekedett koleszterinszintet, miközben
kiváló rostforrás. Magas kálium tartalma segít rendben tartani a vérnyomást,
így rendszeres fogyasztása nagy segítség a szívinfarktus és az agyvérzés
megelőzésénél.
A növény
illóolajának jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető illata van.
Összetevői: d-karvon, d-limonen,alfa- fellandrén, fenilpropán anyagok. A
flavonoidok közül a kvercetin több glikozidját, apigenint, vicenint tartalmaz. A
karvon a tumorellenes és antioxidáns hatásáról híresült el.
A növényben
körülbelül 0,5% az illóolaj tartalom, míg a termésben 2,5-4%. (A termésben
zsírolaj és fehérje is található. ) Többszörösen telítetlen zsírsavakat – omega
3 és 6-ot – és egyszeresen telített zsírsavat is tartalmaz – olajsavat.
Hogy mennyi a
növény illóolaj tartalma, az a termőhelyétől és az időjárási tényezőktől is
függ. A legtöbb aromaanyagot a virágzás után tartalmazza.
A termésből
nyert illóolaj kis adagban izgató, nagy adagban nyugtató hatású. A gyökérzeten
kívül a növény minden része fogyasztható.
A kapor szervezetre gyakorolt hatásai
Gyomorerősítő
hatása közismert, de vizelethajtóként is számon tartjuk, valamint nyugtató és
antibakteriális hatása is van.
Baktériumellenes hatása igen erős, képes meggátolni a káros kórokozók
elszaporodását a belekben, és szervezetünk más tájékain is. Ebben a tekintetben
a kapor vetekedik a ranglétrán a foghagyma erős baktériumölő tulajdonságaival.
Kiválóan
alkalmazható álmatlanság ellen és fogínygyulladás esetén is. Termésének teája
másnaposság ellen is hatásosnak bizonyult, de használták csuklás, fejfájás és
szamárköhögés ellen is.
További
hatásai: vércukorszint csökkentő, nyálkaoldó, köhögés csillapító. Frissen vagy
teaként fogyasztva: emésztési rendellenségek, puffadás ellen hatásos,
kismamáknál pedig tejelválasztást serkentő. Nem annyira közismert, de a
kaporfőzetek még a narancsbőrrel is felveszik a harcot. Hatóanyag kutatók már
azt is bizonyították, hogy a kapormag a daganatos sejtek elleni küzdelemben is
jól teljesít.
A növény apiol tartalma izgatóan hat
a paraszimpatikus idegrendszerre, jelentős értágulatot okoz. Férfiaknál a merevedési reflexet erősíti. Ilyen hatás érhető el például, néhány
növényi szár rágógumiszerű rágcsálása révén.
A kapor
szívkoszorúér-tágító, ajánlható angina pectoris esetén, csökkenti a magas
vérnyomást, és jótékony hatású a szívizom vérellátása szempontjából. Elsőrendű
étvágyfokozó, egyben szélhajtó is. Használata bélféregűző teák összetevőjeként
is ismeretes
Emésztést segítő hatás
Orosz kutatók
kísérletekkel támasztják alá, hogy a kapor az emésztőrendszer sima izmainak a
megnyugtatásával segíti elő a hatékony emésztést. Illóolaja pedig mellékhatások
nélkül képes megszüntetni a csecsemőkori bélgörcsöket.
Bolgár kutatók
sikeresen alkalmazták a kaprot krónikus kolitiszben szenvedő betegek
kezelésénél. Egy másik kísérlet azt bizonyította be, hogy a bélgáz képződésének
megelőzésében hatékonyan alkalmazható a kapor. Magjának illóolaja az
emésztőrendszert támadó baktériumok szaporodását gátolja, így segít a hasmenést
okozó mikroorganizmusok elleni küzdelemben.
Kúraszerűen 30 napig minden
főétkezés közben egy kiskanál frissen összevágott kaporlevelet ajánlott jól
összerágni és lenyelni.
Vércukorszint csökkentő hatás
A kapor e
hatását a vanádiumnak köszönheti, mert szabályozza az inzulin termelődését és
megakadályozza a zsír elraktározódását. Így az elfogyasztott szénhidrát nem
raktározódik le mint zsír, hanem egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává
alakul át.
A vanádiumnak
koleszterinszint csökkentő hatása is van, de előszeretettel alkalmazzák erős
fogak, csontok, izmok növelésére. Fogyasztásakor szálkásabb izomzathoz jutunk,
de előírás szerint kell alkalmazni, mert a vanádium túladagolása nem
szerencsés.
Húgyúti, nőgyógyászati problémák ellen
A húgyúti
betegségeket leggyakrabban az E. Coli baktérium okozza, amelynek megtelepedését
a kapor meggátolja. Aki ilyen betegségben szenved, annak nagyon előnyös a
fürdővízbe vászonzacskóba tett kapormagot tenni vagy illóolajat csepegtetni
bele.
Jótékonyan
hat az altesti fájdalmakra.
Fitoösztrogén hatás
Fitoösztrogén
hatása miatt a népgyógyászatban a renyhe menstruáció megerősítésére használták.
Várandósság alatt éppen emiatt a hatása miatt nem ajánlatos szedni.
Száj és lehelet frissítő
A kiszáradt
szájüreg ideális környezet a szájszagot okozó baktériumok megtelepedésének.
Ilyenkor nagy segítség az egyszerű tiszta vízzel való öblögetés. A kapormag
rágcsálása viszont elpusztítja a nyelven tenyésző baktériumokat.
Szájszag
ellen a szegfűszeg és a fahéj is hatásos.
Kapor hatóanyagai vs.
szabadgyökök
Kimutatták
hogy a kapor monoterpénekben gazdag
összetevői képesek aktiválni a glutation-S-transferáz enzimet az emberi
szervezetben ami növeli a szövetekben a glutation, egy három aminosavból,
glutaminsavból, ciszteinből és glicinből álló tripeptid szintjét. Ezen anyag
szervezetünk saját antioxidánsa, hogy megtisztítsa testünket a szabadgyököktől.
Ezt a kemoprotektiv képességet a kapor hatékony illóolajának köszönhetjük,
valamint azt is hogy képes megvédeni sejtjeinket bizonyos tipusú rákkeltő
anyagoktol is mint például a benzopyrén mely a cigarettafüst, faszénfüst és
grillezett húsok vagy az égett olajfüst részét képezi.
Serkenti a vesék működését
A kapor két
héten keresztüli, kúraszerű alkalmazásával megelőzhető a vesekő kialakulása és
képes kihajtani a már meglévő vesehomokot.
Marcsika
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése