2016-06-02

Kapor

Hétvégén kigurultam a szüleimhez, és szétnéztem a kertben. Olyan szép ilyenkor minden. A zöldségek, gyümölcsök hajtanak, nőnek, virágoznak, termést hoznak, s legszívesebben mindenbe beleharapnál, olyan étvágygerjesztőek. Köztük van a kapor is. Imádom. Édesen, sósan, mindenhogy.  Le is szüreteltem is amit csak lehetett, így jutott anyának eltenni a fagyasztóba, ismerősnek, s nekem is bőven.

A kapor nem csak finom, de egészséges is.

Mi található a kaporban
A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns. Kiváló C-vitaminforrás, amely a legfontosabb vízben oldódó antioxídáns, amely képes semlegesíteni az emberi szervezetben a szabadgyököket, amelyek a sejtek károsodásáért felelősek.
A kapor tartalmaz még A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot.
Jelentős antimikrobás hatása van, amellyel hozzájárul az immunrendszer fejlődéséhez. Fogyasztása képes csökkenteni a megnövekedett koleszterinszintet, miközben kiváló rostforrás. Magas kálium tartalma segít rendben tartani a vérnyomást, így rendszeres fogyasztása nagy segítség a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésénél.
A növény illóolajának jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető illata van. Összetevői: d-karvon, d-limonen,alfa- fellandrén, fenilpropán anyagok. A flavonoidok közül a kvercetin több glikozidját, apigenint, vicenint tartalmaz. A karvon a tumorellenes és antioxidáns hatásáról híresült el.
A növényben körülbelül 0,5% az illóolaj tartalom, míg a termésben 2,5-4%. (A termésben zsírolaj és fehérje is található. ) Többszörösen telítetlen zsírsavakat – omega 3 és 6-ot – és egyszeresen telített zsírsavat is tartalmaz – olajsavat.
Hogy mennyi a növény illóolaj tartalma, az a termőhelyétől és az időjárási tényezőktől is függ. A legtöbb aromaanyagot a virágzás után tartalmazza.
A termésből nyert illóolaj kis adagban izgató, nagy adagban nyugtató hatású. A gyökérzeten kívül a növény minden része fogyasztható.


A kapor szervezetre gyakorolt hatásai
Gyomorerősítő hatása közismert, de vizelethajtóként is számon tartjuk, valamint nyugtató és antibakteriális hatása is van.
Baktériumellenes hatása igen erős, képes meggátolni a káros kórokozók elszaporodását a belekben, és szervezetünk más tájékain is. Ebben a tekintetben a kapor vetekedik a ranglétrán a foghagyma erős baktériumölő tulajdonságaival.
Kiválóan alkalmazható álmatlanság ellen és fogínygyulladás esetén is. Termésének teája másnaposság ellen is hatásosnak bizonyult, de használták csuklás, fejfájás és szamárköhögés ellen is.
További hatásai: vércukorszint csökkentő, nyálkaoldó, köhögés csillapító. Frissen vagy teaként fogyasztva: emésztési rendellenségek, puffadás ellen hatásos, kismamáknál pedig tejelválasztást serkentő. Nem annyira közismert, de a kaporfőzetek még a narancsbőrrel is felveszik a harcot. Hatóanyag kutatók már azt is bizonyították, hogy a kapormag a daganatos sejtek elleni küzdelemben is jól teljesít.
A növény apiol tartalma izgatóan hat a paraszimpatikus idegrendszerre, jelentős értágulatot okoz. Férfiaknál a merevedési reflexet erősíti. Ilyen hatás érhető el például, néhány növényi szár rágógumiszerű rágcsálása révén.
A kapor szívkoszorúér-tágító, ajánlható angina pectoris esetén, csökkenti a magas vérnyomást, és jótékony hatású a szívizom vérellátása szempontjából. Elsőrendű étvágyfokozó, egyben szélhajtó is. Használata bélféregűző teák összetevőjeként is ismeretes
 
Emésztést segítő hatás
Orosz kutatók kísérletekkel támasztják alá, hogy a kapor az emésztőrendszer sima izmainak a megnyugtatásával segíti elő a hatékony emésztést. Illóolaja pedig mellékhatások nélkül képes megszüntetni a csecsemőkori bélgörcsöket.
Bolgár kutatók sikeresen alkalmazták a kaprot krónikus kolitiszben szenvedő betegek kezelésénél. Egy másik kísérlet azt bizonyította be, hogy a bélgáz képződésének megelőzésében hatékonyan alkalmazható a kapor. Magjának illóolaja az emésztőrendszert támadó baktériumok szaporodását gátolja, így segít a hasmenést okozó mikroorganizmusok elleni küzdelemben.
Kúraszerűen 30 napig minden főétkezés közben egy kiskanál frissen összevágott kaporlevelet ajánlott jól összerágni és lenyelni.
 
Vércukorszint csökkentő hatás
A kapor e hatását a vanádiumnak köszönheti, mert szabályozza az inzulin termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását. Így az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik le mint zsír, hanem egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává alakul át.
A vanádiumnak koleszterinszint csökkentő hatása is van, de előszeretettel alkalmazzák erős fogak, csontok, izmok növelésére. Fogyasztásakor szálkásabb izomzathoz jutunk, de előírás szerint kell alkalmazni, mert a vanádium túladagolása nem szerencsés.
 
Húgyúti, nőgyógyászati problémák ellen
A húgyúti betegségeket leggyakrabban az E. Coli baktérium okozza, amelynek megtelepedését a kapor meggátolja. Aki ilyen betegségben szenved, annak nagyon előnyös a fürdővízbe vászonzacskóba tett kapormagot tenni vagy illóolajat csepegtetni bele.
Jótékonyan hat az altesti fájdalmakra.
 
Fitoösztrogén hatás
Fitoösztrogén hatása miatt a népgyógyászatban a renyhe menstruáció megerősítésére használták. Várandósság alatt éppen emiatt a hatása miatt nem ajánlatos szedni.
 
Száj és lehelet frissítő
A kiszáradt szájüreg ideális környezet a szájszagot okozó baktériumok megtelepedésének. Ilyenkor nagy segítség az egyszerű tiszta vízzel való öblögetés. A kapormag rágcsálása viszont elpusztítja a nyelven tenyésző baktériumokat.
Szájszag ellen a szegfűszeg és a fahéj is hatásos. 

Kapor hatóanyagai vs. szabadgyökök
Kimutatták hogy a kapor monoterpénekben gazdag  összetevői képesek aktiválni a glutation-S-transferáz enzimet az emberi szervezetben ami növeli a szövetekben a glutation, egy három aminosavból, glutaminsavból, ciszteinből és glicinből álló tripeptid szintjét. Ezen anyag szervezetünk saját antioxidánsa, hogy megtisztítsa testünket a szabadgyököktől. Ezt a kemoprotektiv képességet a kapor hatékony illóolajának köszönhetjük, valamint azt is hogy képes megvédeni sejtjeinket bizonyos tipusú rákkeltő anyagoktol is mint például a benzopyrén mely a cigarettafüst, faszénfüst és grillezett húsok vagy az égett olajfüst részét képezi.
 
Serkenti a vesék működését
A kapor két héten keresztüli, kúraszerű alkalmazásával megelőzhető a vesekő kialakulása és képes kihajtani a már meglévő vesehomokot. 


Marcsika
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése