2016-06-16

Gombatermesztés akár panelban is

Több mint egy hónappal ezelőtt vettünk egy csiperkegomba termődobozt. Fehérkalapú és barnakalapú csiperkegomba termődoboz otthoni termesztésre lett kifejlesztve. A doboz tartalma az átszövetett gombakomposzt és a speciális gombatakaró föld. A takaróföldet a komposztra kell morzsolni, ezzel beindítva a kultúrát. Az első gombák a takarást követően 20-35 napra lesznek láthatóak (termesztési hőmérséklet függvényében). A termődoboz kb. 3 hullámban terem hullámonként váltakozó mennyiségben gombát. A termesztésre a legalkalmasabb egy sötét 12-21 ºC körüli páradús helyiség (pl. pince vagy vízóraakna).

A termesztési útmutató szerint otthon letermesztett csiperkegomba termődoboz nemcsak érdekes, izgalmas kihívást és látványt nyújt számunkra, hanem friss, adalékanyag nélküli, egészséges ételt is varázsol asztalunkra! A letermett gombakomposztot se dobjuk a szemétbe, mert az tápanyagokban gazdag kerti trágya, már ha van kinek odaadni, ha mi magunk panelban lakunk. 

A lépcsőházi tárolóban kapott helyet a doboz. Lassabban indult be, mint gondoltam. Pár hét kellett, hogy elkezdje a gombafonal beszőni a földet.


3 hét múlva már ekkorák voltak a gombák (ha picit oldalra billented a fejed, észreveszed, hogy milyen alakzatot is vettek fel  :-D )
 Másnap, mikor lementem szüretelni, a kalapok már barnábbak voltak. Talán a zacskón található barnaságtól, vagy mert levegő érte, vagy mert ilyen fajta, nem tudom, majd rákérdezek a termelőtől.
 Azt gondolom az élvezeti értékén ez mit sem változtatott.
A frissen szedett gomba illatos volt, a lemezek kemények. A tönkje belül picit már üreges volt, gombás tojáshoz tökéletes.





Elméletileg több hullámban terem a doboz. Kíváncsi leszek rá. Jó móka ez a házi gombatermesztés. Próbáld ki, ha van kedved, s van hova tenni a dobozt :-)

Marcsika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése