2016-10-26

Délután megfagyott körülöttem a levegő. s az arcomon a mosoly

 Szabad szerdát rendeltem el magamnak mára, mert volt pár elintéznivalóm, s gondoltam, a nap többi részében szeretnék kipróbálni valamit, amit eddig még nem. Felvettem Szandán Édsapát, s irány Cserkeszőlő egy kis fürdőzésre valami extrával. Hogy mi volt ez? A krioszauna, vagy ahogyan emlegetik még, jégszauna, ami nálam is majdnem -170 fokot jelentett. S hogy miért? Már tavasszal láttam, hogy van itt ilyen, de valahogy nem jött még össze, de mostanában a műtött bokám kicsit sajgott, és múlt csütörtökön az egyik csuklóm is kificamítottam, s persze a C9 és FIT programok között tökéletes kiegészítő. Jut eszemben, elnézést,még hiányzik a C9-em utolsó pár napja, de a héten pótolom.

Mínusz 170 Celsius fok? Igen, ez valójában rettenetesen hangzik, de amiről szó van, az nem más, mint a hazánkban még kevésbé ismert hidegterápia, más néven kriotrepáia. A nagyon száraz levegőjű fülkében már első alkalommal búcsút inthetünk a fáradtságnak, és a kánikula ellenszereként használhatjuk.

Több, mint 100 évvel ezelőtt egy német katolikus lelkipásztor, Sebastian Kneipp, a Hahn: "A hideg víz gyógyító erejéről" című könyv hatására, maga kezdte el gyógyítani a TBC-s megbetegedését rövid fürdőkkel a jeges Dunában. Kneipp így saját magán bizonyította be, hogy a spontán gyógyulás hatásának szimulációjával még a legsúlyosabb betegségeket is le lehet győzni. Így aztán kidogozta a hőhatásokkal való gyógyítás és megerősítés rendszerét, mely a modern orvostudomány szerves részévé vált. Mára már több, mint 400 hidegterápia központ működik Nyugat-Európában, amelyek emberek milliói számára teszik lehetővé, hogy a gyógyulást ilyen módon tapasztalják meg.

Hogyan működik Kneip eljárása?

Az eljárás lényege a hagyományos szaunázás ellentettje, ugyanis a szervezetet nagyon rövid időre ( 1-3 percre ) -120 °C és -170 °C közötti hőmérsékletnek teszi ki. A hőmérséklet mintegy 30 másodperc alatt csökken -20 Celsius fokról akár -170 Celsius fokra, majd az elért hőmérséklet a kívánt időtartamig változatlan marad. Egy terápia időtartama 60-180 másodperc. A teljes kúra 10-20 vagy még több alkalomból áll. A nagyon alacsony hőmérsékletértékek ellenére a testünk nem fagy meg, mivel a krioszauna fülkében a levegő rendkívül száraz. Nedves levegőben ez a hőmérséklet kétségtelenül elviselhetetlen lenne az emberi szervezet számára.

Hogyan gyógyít a hidegterápia?

A szokatlanul alacsony hőmérsékleten egész sor biokémiai folyamat megy végbe a szervezetünkben, amelyek következtében az alany hormonális és biokémiai változásokon esik át, ezáltal jelentős mértékben növekszik az analgézia (más szóval fájdalomcsillapítás) iránti fogékonysága és ugyanakkor erőteljes pszichés serkentő hatás is kialakul. Egyetlen kezelés után megszűnhet a fáradságérzés, a fáradt és túlterhelt izmok ellazulnak és fokozódik a bőr és a nyálkahártyák, valamint a belső szervek vérkeringése. Ezen kívül megfigyelhető az ödémák csökkenése is, a páciens gyulladáscsökkentő hormonjainak fokozott termelődése következtében. A kezelés alatt az immunrendszer stimulációja történik, amely, ezáltal felülvizsgálja az emberi szervezetet, stabilizálja a hormonháztartást, az anyagcserét, és növeli az endorfintermelést, amely egy bizonyos ideig fennmaradó jó közérzetet hoz létre.
 http://itthon.hu/eszakalfold/eszak-alfold/-/article/hidegterapia-170-%C2%B0c-eszak-alfoldon

15,05-re kaptam időpontot. Mivel tudtam, hogy a krioszaunát követően nem ajánlott egy ideig meleg vízbe menni, vagy egyéb mást csinálni, hanem inkább a pihenés javasolt. először jól kipancsoltam magam, majd ebéd,s újra pancsi, végül a vizes fürdőruhát lecserélve egy jó alapos törölközés után szárazra, irány a kezelőszoba.

 Így néz ki a szauna zárt,

 így pedig nyitott állapotban
 Fürdőalsóm biztos ami biztos lecseréltem fémmentes alsóra, majd kaptam jó meleg csizmácskát a lábaimra,
 s irány az ismeretlen, ahol mikor először rácsukták az ajtót, csak a hajam búbja látszott ki.
 Ezt követően a padló megemelkedett, hogy a fejem a levegőn legyen,
így kerülve el, hogy a nitrogénes levegőt belélegezzem, mert az ájulással járhat.
 -163 fokig ment le a hőmérséklet, majd "melegedni" kezdett,
s mikor -130 fokra csökkent a hőmérséklet, ismét működésbe léptek a befúvók, s újra visszahűtötték a benti levegőt .

 Mit is mondhatnék. Nagyon érdekes volt. Leginkább a vádlimon éreztem egyszer, hogy ááá, fááááziiiik - ami elméletileg természetes, hiszen ott is befúvók helyezkednek el- s minit a bal karomon, azt hiszem ezekben a pillanatokban nem volt őszinte a mosolyom. Mikor végeztem, az egész testem nagyon hideg volt, de nagyon jól éreztem magam. Mintha az egész a testem feszes, fiatal lenne, s becsszó, azóta nem sajog a bal bokám, de a csuklóm még sajnos igen, de hát 2 perc után mindent nem lehet. Ugye?

Mint utaltam rá, 2 percig tartott a kezelés, mert kezdő voltam, de mivel semmi problémával nem járt, a következő már lehet 3 perc. Tetszik. Biztos nem az utolsó volt ez az első alkalom, mert megyek én még vissza egy kis tapasztalatszerzésre, fiatalodásra.

Majd mesélek még, de addig ha van kedved, próbáld ki Te is!

Jó egészséget!

Bodor Marcsi


S még egy kis információ: 

Egy lépés a szépség, az egészség és a hosszú élet felé!
A hideg, amit melegen ajánlunk! 
Mi a krioszauna? 

Ez a hagyományos szauna ellentettje, ugyanis a szervezetet nagyon rövid időre (1 – 3 percre)  -120 °C és -170 °C közötti hőmérsékletnek teszi ki.

A módszert Japánban fedezték fel véletlenül a nyolcvanas években. Egy pszichiátriai intézetben hóban végezték napi sétájukat a páciensek, és az orvosok megfigyelték, hogy rövid idő alatt sokkal jobb kedvük lett, sőt, a mozgásuk is javult. A hidegterápia nem új keletű, az ókor óta használják lokális kezelésre, gyulladások csökkentésére és a testhőmérséklet normalizálására (ilyen a jó öreg priznic és a jegelés). A krioterápia azonban egészen más elven és az egész testre hat.

A hőmérséklet mintegy 30 másodperc alatt csökken -20 Celsius fokról akár -170 Celsius fokra, majd az elért hőmérséklet a kívánt időtartamig változatlan marad. Egy terápia időtartama 60-180 másodperc. A teljes kúra 10-20 vagy még több alkalomból áll. 

A nagyon alacsony hőmérsékletértékek ellenére a testünk nem fagy meg, mivel a krioszauna fülkében a levegő rendkívül száraz. Nedves levegőben ez a hőmérséklet kétségtelenül elviselhetetlen lenne az emberi szervezet számára.

Az extrém hidegre a szervezet vészriadót fúj és általános mozgósítással válaszol. A szélsőséges hőmérsékleti hatás kiegyenlítésére szerveink fokozott működésbe kezdenek, amely turbó fokozatra kapcsolja az immunrendszert és beindítja a test öngyógyító mechanizmusait.

A krioszauna egyedülálló technológiája lehetővé teszi, hogy az ember a rövid idő alatt kényelmesen elviselje az alacsony hőmérsékletet és élvezze annak minden pozitív hatását.

Az eljárás alatt érzett hideg elviselhető mértékű, sokkal kevésbé kellemetlen, mint pl., ha hideg vízben mártózna meg az ember.


Világsztárok, akik már a hidegterápiát választották
Mark Webber                  Daniel Craig                    Cristiano Ronaldo             Usin St. Leo Bolt
 
A krioszauna jótékony hatásai:

Reumatológiai és gerincgyógyászat:
   - lágyrész reumatizmus és rematoid megbetegedések
   - oszteokondrózis és a gerinc egyéb kóros elváltozásai
   - kollagenózisok, spondilitiszek

Hepatológia:
   - krónikus autoimmun májgyulladás
   - krónikus vírusos májgyulladás
   - májcirrózis kompenzált stádiuma

Neurológia:
   - neurózisok, migrén, alvászavar
   - radikulitisz (ideggyök gyulladás)

Kozmetológia:
   - bőrfeszesítés, cellulit csökkenése
   - a szervezet általános megfiatalítása, az öregedés késleltetése
   - a bőr anyagcsere folyamatainak felgyorsítása, ránctalanító hatás
   - a haj és a körmök erősítése és kezelése
   - a bőrhibák kezelése

Szexológia és urológia:
   - az impotencia kezelése, a potencia és a libidó fokozása
   - az erektilis funkció helyreállítása és javítása
   - pszichoemocionális zavarok kezelése és funkcionális állapot helyreállítása

Nőgyógyászat:
   - premenstruációs szindróma
   - klimaxos panaszok


Tüdőgyógyászat:
   - krónikus hörgőgyulladás, az obstruktív formát is beleértve
   - légcsőgyulladás

Kardiológia:
   - szív- és érrendszeri betegségek megelőzése
   - vegetatív jellegű érrendszeri zavarok

Bőrgyógyászat:
   - dermatitisz, atópiás neurodermatitisz, ekcéma, pszoriázis

Ortopédia, traumatológia:
   - műtétek utáni időszak

Sportorvoslás:
   - akut és krónikus sportsérülések gyógyítása és rehabilitációja
   - a sportolók fittségének javítása és megőrzése

Hathatós egészség javítás:
   - az influenza és a hurutos megbetegedések megelőzése
   - a stressz és következményeinek megelőzése (álmatlanság, depresszió)
   - az immunrendszer erősítése
   - az anyagcsere zavarai

A krioterápia ellenjavallatai:

   - a beteg súlyos általános állapota, láz
   - dekompenzált szív – és érrendszeri betegségek
   - akut szívizominfarktus és az infarktus utáni rehabilitációs időszak
   - agyi vérkeringési zavar (stroke)
   - magas vérnyomás betegség II. stádiuma (RR > 180/100 Hgmm)
   - szívelégtelenség II. stádiuma
   - kedvezőtlen prognózisú szívritmus – és ingerületvezetési zavarok
   - tüdő TBC aktív stádiuma
   - rosszindulatú daganatok
   - kóros vérzékenység
   - hisztériás neurózis
   - egyéni hidegintolerancia
   - terhesség
   - 10 év alatti életkor


A krioszauna fülke rövid leírása

A krioszauna fülkében a hideget – a berendezésen kívül elhelyezett kriogén tartályból származó – folyékony nitrogén elpárologtatásával állítják elő, az alacsony hőmérséklet generátorban. A tartályt nem építették be a fülkébe, ezért azt el lehet helyezni a krioszauna telepítési helyiségén kívül. A folyékony gázt forgalmazó cégek általában ezt az anyagot javasolják bérbeadás vagy értékesítés céljára is. 

A krioszauna padlózatának magassága állítható, így azt a felhasználó testmagasságához lehet igazítani. Ily módon az álló helyzetben lévő felhasználó csupán vállmagasságig „merül el” a hideg gázokban, és mivel a feje a gáz szintje fölött van, a környezeti levegőt lélegezheti be, így nem kell védő szájmaszkot viselnie. 

A krioszauna minden egyes használati ciklusát megelőzően 2-3 perces időtartamra van szükség a hőmérséklet megfelelő lehűtéséhez. Mielőtt belépne a kabinba, a felhasználónak védőruházatot, azaz vastag pamut zoknit, valamint szintén pamutból készült fürdőruhát kell felvennie. 

A ciklus végén, a padló automatikusan visszasüllyed, a kezelő segít az aktuális felhasználónak elhagyni a kabint, és bevezeti a következőt. Ez a folyamat ismétlődik minden egyes felhasználó esetében. Ezután következik a szárítási fázis, amely során a kabinban és a generátorban visszamaradt nedvesség automatikusan eltávolításra kerül, egy kb. 90 perces ciklus alatt. 

Az eljárás teljesen biztonságos mind a betegek mind pedig a kezelő személyzet számára. 


http://www.cserkeszolofurdo.hu/krioszauna 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése