2016-10-14

Aquafitness

Szuper sportolási lehetőség lehet a másik nagy kedvencem az aquafitness. 

Tavaly nyáron kikeveredtünk az egyik kis barátnőmmel Martfűre a fürdőbe, és véletlenül aznap volt aquafitness óra. Bekapcsolódtunk, jókat röhörésztünk a lábaink között a kukacokkal, de a fene sem gondolta, hogy eltelik pár hónap, és ha másért nem,  ezért ki fogok utazgatni Szolnokról amikor tudok. Most már a kedd mindig az aquafitnessé, és általában a péntek is. Ilyenkor összekötöm a tornát úszással, szaunázással, pancsolással, mikor épp mihez van kedvem. 

Tehát kedd és péntek 17,00 - 18,00 gyermekmedence, 

s keddenként páran még átmegyünk az úszómedencébe is Évivel az edzővel, ahol súlyzóval még jobban átmozgatjuk magunkat. 
Nagyon szeretem, és tökéletes kiegészítője ez is a C9 programomnak

Utánanéztem jobban ennek a sportnak:

Mi az Aquafitness?
Az aquafitness hatékony módszer arra, hogy megszabaduljon a mindennapi feszültségtől, az izomhúzódásoktól és a felesleges kilóktól !
A mai életvitelhez elengedhetetlen a rendszeres mozgás, testünk karbantartása. Az aquafitness segít Önnek, hogy mindig jó legyen a közérzete, növeli a teherbíró képességet, egészségesebb életmódot biztosít, mindeközben formálja az alakot.
Olyan kondicionáló torna, amelyet erre a célra kifejlesztett speciális eszközökkel végzünk a vízben. A vízigimnasztikát úszástudás nélkül, kortól, nemtől és testsúlytól függetlenül bárki csinálhatja, mert a gyakorlatok mindenki számára könnyen elsajáthithatóak.
Segít a fogyásban, jó hatással van az izületi vagy gerincbántalmakban szenvedőkre, továbbá a reumás panaszokkal élőkre. Ezenkívül a víz relaxáló hatása révén kiválóan pihentet.


Kiknek ajánljuk?

A vízitornát korhatár nélkül ajánljuk mindenkinek, időseknek és fiataloknak egyaránt, de különösen azoknak a nőknek, akiknek a munka mellett a családban is helyt kell állniuk.

Ajánljuk továbbá:

 • Fogyni és erősödni vágyóknak
  akik a víz közegellenállását tudják kihasználni, mely legalább 12-szerese a levegőjének. E szám hatványozódik, ahogy a mozgás ereje fokozódik. A vízben való mozgáskor az izmok tónusosabbakká válnak és több kalóriát tudunk elégetni.
  (Egy óra intenzív vízigimnasztika során akár 400-500 kcal-t is !)

 • Időseknek, kismamáknak (a terhesség 3. hónapjától és a szülés után)

 • Túlsúlyosoknak, aerobicot vagy más tornát nehezen bíróknak
  akiknek a víz felhajtóereje segít ebben. A víz lecsökkenti a gravitáció hatását. Amikor vízbe merülünk, a testünk mintegy 90 %-os súlyveszteséget tapasztal. Ez azt jelenti, hogy egy 70 kg-os személy csupán 7 kg-os testsúllyal tréningezik a vízben, így kisebb terhelés mellett többet tud teljesíteni, miközben a vizes közeg kíméli a gerincoszlopot, az izületeket és szalagokat.

 • Mozgáshiányban szenvedő ülő foglalkozásúaknak

 • Izületi- és gerincbántalmak, valamint csontritkulás esetén, derék vagy hátfájással küszködőknek,
  részükre a fent leírtakon kívül a hidrosztatikai nyomás segíti a mozgást. A hidrosztatikai nyomás csökkenti az izületi- és izomfájdalmakat, javítja a mélyizmok vérkeringését és hozzájárul a labilis izületek stabilizálásához a tehermentes közegben.
  A mozgás során a hasi és hátizmok együttesen húzódnak össze, mely a munka mellett megfáradt gerincoszlopot a helyes testtartásra kényszeríti. A vízi gyakorlatok jó hatással vannak a csontsűrűség kedvező alakulásában a külső ellenhatás leküzdése révén.

 • Krónikus légúti betegségben szenvedőknek (asztma, pollen allergia)
  a víz alatti mozgás folyamán szabadabbá válik a légzés, mely a vér oxigéntelítettségét kedvezően befolyásolja. A vízfelszín feletti uszodai párás levegő jó hatással van a légzésre és biztosítja a pollenmentes környezetet.
 • Pszichoszomatikus zavarok és depresszió esetén
  a víz egyben pihentető, relaxáló közeg is, mely serkenti az endorfin nevű boldogsághormon termelődését. Ezáltal kiváló ellenszer a pszichés problémákra.
 • Gyerekeknek (6-8 éves kortól) 
  esetükben a torna felkészít az úszás tanulásra, korrigálja a gerincferdülést
 • Operáción, súlyos sérülésen átesetteknek, valamint tartós fekvőbetegség után rehabilitációs tornaként


Ha érdekel, akkor kedden és pénteken 17,00-től találkozunk Martfűn, ha egyeztetünk, és edzés után jövök haza egyből, akkor mehetünk-jöhetünk együtt is.

Jó mocorgást! 

Bodor Marcsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése