2016-01-03

Fokhagymás mártogatós, pizza











Andika barátnőm egyik születésnapján fokhagymás-tejfölös mártogatóssal kínált frissen sült tésztát, s annyira ízlett, hogy muszáj voltam megszerezni a receptet, s azóta én is készítek belőle hol ezt, hol azt.

Alaptészta hozzávalók:

50 dkg liszt
1 tea vaj
1,7 dl langyos víz
1 kávéskanál cukor
1 csomag élesztő
1,5 dl langyos tej
1 kávéskanál só

A tejet meglangyosítom, beleteszem a cukrot, elkeverem, majd beleteszem az élesztőt. 

Amikor szépen felfutott, mehet bele a többi hozzávaló, a liszt, a vaj, a víz, a só.

 Jól összegyúrom, majd pihentetem a tálban konyharuha alatt. 

Mondjuk egy fél óra múlva, ismét gyúrom, majd vagy pihentetem, és még egyszer átgyúrom, vagy már nyújtom is, vagy ha később szeretném felhasználni, akkor teszem zacskóba, s irány a hűtő.


A kész tésztából készíthető mártogatósnak való, de pizza is.

A mártogatóshoz a tésztát kinyújtom, megkenem olívaolajjal, szeletelem, majd szép aranybarnára sütöm. 

A mártogatóshoz a fokhagymát átpréselem a fokhagymanyomón, s belekeverem a tejfölbe egy kis sóval. 

Ezt már előtte való nap érdemes ajánlom összekutyulni, mert úgy finomabb, jobban átveszi a tejföl a fokhagyma ízét. 


A pizzát mindenki készítheti kedves szerint, tejfölös, hagyományos, húsos alappal, s olyan feltétekkel, amivel csak akarja.
 






Készítsd el, s írd meg, hogy sikerült!

Jó étvágyat!

Marcsika


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése