Andika
barátnőm egyik születésnapján fokhagymás-tejfölös mártogatóssal kínált frissen
sült tésztát, s annyira ízlett, hogy muszáj voltam megszerezni a receptet, s
azóta én is készítek belőle hol ezt, hol azt.
Alaptészta hozzávalók:
50 dkg liszt
1 tea vaj
1 kávéskanál cukor
1 csomag élesztő
1 kávéskanál só
A
tejet meglangyosítom, beleteszem a cukrot, elkeverem, majd beleteszem az
élesztőt.
Amikor szépen felfutott, mehet bele a többi hozzávaló, a liszt, a
vaj, a víz, a só.
Jól összegyúrom, majd pihentetem a tálban konyharuha alatt.
Mondjuk egy fél óra múlva, ismét gyúrom, majd vagy pihentetem, és még egyszer
átgyúrom, vagy már nyújtom is, vagy ha később szeretném felhasználni, akkor
teszem zacskóba, s irány a hűtő.
A
kész tésztából készíthető mártogatósnak való, de pizza is.
A
mártogatóshoz a tésztát kinyújtom, megkenem olívaolajjal, szeletelem, majd szép
aranybarnára sütöm.
A mártogatóshoz a fokhagymát átpréselem a fokhagymanyomón,
s belekeverem a tejfölbe egy kis sóval.
Ezt már előtte való nap érdemes ajánlom
összekutyulni, mert úgy finomabb, jobban átveszi a tejföl a fokhagyma ízét.
A
pizzát mindenki készítheti kedves szerint, tejfölös, hagyományos, húsos
alappal, s olyan feltétekkel, amivel csak akarja.
Készítsd
el, s írd meg, hogy sikerült!
Jó
étvágyat!
Marcsika
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése