2017-04-26

Nap és bolygók tanösvény Dobronak - Szlovénia

A trópusi kert és orchideafarmot követően a Pri Lujziban elköltött finom ebéd után a szállástól  legtávolabbi helyet választottuk ki a községben, nem mintha autóval olyan nagy távolságok lennének, de gondoltuk haladjunk visszafelé szépen közelítve a hotelhez. Így esett a választás a Nap és bolygók tanösvényre.
 Ez a hely egyedi Európában, a természetben ábrázolja a bolygók valós nagyságát és egymásközti távolságát. Kicsit nehezen találtuk meg, csalóka volt a térkép, de aztán csak meglett. Magyar nyelvű tájékoztató nincs, de a tájékoztató táblákon található képek alapján elég egyértelmű pár dolog,
 mint például az, hogy hol helyezkedik el a nap, és hozzá képest a mezőn és a szántón merre találod meg a többi bolygót jelölő táblákat,
mert a napot egy semmivel össze nem téveszthető szép nagy sárga gömb illusztrálja,
de a többi bolygó a naphoz képest arányaiban olyan pici, hogy a karóra felszögelt táblákról lelógó apró golyók, amik a kisebb bolygók lennének, alig látszanak.


Ahogy azt a táblán is láthatod, van egy bolygósor, mely az út mellett található egy oszlopsorral szimbolizálva, melyekről ahogy azt már láttad fentebb, ezekről az oszlopokról lógnak le a méretarányos kis bolygók.
Gondolom aki még ért is egy kicsit a bolygókhoz, annak még érdekesebb egy ilyen hely, de szerintem kicsinek és nagynak is nagyon hasznos kirándulás lehet, főleg, ha az ember egy kicsit utána is olvas a naprendszernek.

Jó kirándulást!

Bodor Marcsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése