Hozzávalók (az erről készült fotó
megtévesztő elemeket tartalmazhat, mivel még csak most gondoltam össze hogyan
készíthetem is el azt, ami a fejemben már összeállt, s végül nem annyi
hozzávalót használtam fel, mint amennyi látszik, vagyis felhasználtam mindent,
csak nem mindent ehhez a recepthez :-D )
20 dkg túró (ha 30 dkg-ból
készíted, marad a pörkölthöz is, mint ahogy nekem is)
3 tojás (4, ha 30 dkg túróból készíted
a galuskát)
8-10-12 kanál liszt úgy, hogy
annyit vegyen fel a massza, hogy szaggatható galuskatésztát kapj. A liszt mennyisége attól is függ, mennyire száraz a túró.
Só ízlés szerint
80 dkg kockára vágott hús, amit
előző este már befűszereztél, s most pedig megsütöd, s úgy teszed majd a
masszába
30 dkg tejföl + 1 kanál a végére
20 dkg sajt, de persze lehet
ennél több, ha például sajtimádó vagy
Só ízlés szerint
1 nagyobb kiszerelésű bacon
szalonna
Őzgerincnél nagyobb kalács forma,
vagy egy jénai, vagy amibe bele tudod majd önteni a masszát.
A túrót jól keverd el a
tojásokkal, úgy, hogy túl nagy darab túrók ne maradjanak benne, de azért ne
mixeld. Ezután add hozzá a liszt felét, a többit pedig kanalankét, míg galuska
sűrűségűt tésztát nem kapsz, és a sót. Nem csináltál még galuskát, s nem tudod
milyen a galuska sűrűségű tészta? Olyan, ami nem híg, nem folyik mint a víz, de
a kanál nem áll meg benne, hanem olyan, amit ha beleöntesz a szaggatóba, akkor
lassan akár magától is átfolyna. Legyen majdnem olyan mondjuk, mint egy
arcmaszk, amit tubusból nyomunk ki. Az első galuska után már úgyis fogod tudni,
hogy milyen a jó galuska tészta J
Ha ezzel készen vagy, akkor
szaggasd ki a galuskát. Nem csináltál még ilyet? Lábasba víz, csipet só, s
mikor már forr, akkor teszed rá a szaggatót, s öntöd bele a galuskát, s
szaggatod ki azzal, hogy áttuszmákolod a tésztát a
szaggató lukain.
Mikor kész a galuska, tedd félre
hűlni, és süsd ki a kockára vágott, befűszerezett husit.
Ha nem, akkor sózd meg ízlés szerint, ha pont jó,
ne tegyél bele semmit, ha sós, akkor igazából szerintem csak úgy orvosolhatod,
ha csinálsz még egy kisebb adagot mindenből só nélkül, s még belekevered a
masszába egy kis tejföllel. Akkor már lehet még egy forma után kell nézni,
amiben meg tudsz mindent sütni, vagy kettéveszed.
A formát kibéleled bacon
szalonnával, bele a massza, szépen betakargatod a maradék szalonnával, kensz
egy kis tejfölt rá, hogy nem kunkorodjon fel a széle sütés közben, s irány a
sütő.
Mivel minden meg van benne sülve, főve, vagy ehető úgy ahogy van, ezért
nem sok idő kell, hogy kész legyen. 150 fokon süsd mondjuk 20-25 percig, hogy a
tejföl, sajt jól össze tudjon melegedni, majd fordítsd ki a formából, s kívül
is süsd át.
Tálalható hidegen, melegen.
Jó étvágyat!
Ha kérdésed van, kérdezz bátran,
ha elkészítetted, írd meg hogy sikerült.
Jó főzőcskézést!
Marcsika
Ui: ha igazán finom túrós galuskát szeretnél készíteni, szerezz friss bocitejet, s készítsd el magad a túrót hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése