2016-03-11

Túrógaluska átgondolva



 Pár évvel ezelőtt nagyon sokan készítettek az őzgerinc formában sült pulykahúst, ami sajtos tejfölös masszában volt. Ezt egy kicsit átvariáltam, és túrós galuskával készítettem el.

Hozzávalók (az erről készült fotó megtévesztő elemeket tartalmazhat, mivel még csak most gondoltam össze hogyan készíthetem is el azt, ami a fejemben már összeállt, s végül nem annyi hozzávalót használtam fel, mint amennyi látszik, vagyis felhasználtam mindent, csak nem mindent ehhez a recepthez :-D )

20 dkg túró (ha 30 dkg-ból készíted, marad a pörkölthöz is, mint ahogy nekem is)
3 tojás (4, ha 30 dkg túróból készíted a galuskát)
8-10-12 kanál liszt úgy, hogy annyit vegyen fel a massza, hogy szaggatható galuskatésztát kapj. A liszt mennyisége attól is függ, mennyire száraz a túró.
Só ízlés szerint

80 dkg kockára vágott hús, amit előző este már befűszereztél, s most pedig megsütöd, s úgy teszed majd a masszába

30 dkg tejföl + 1 kanál a végére
20 dkg sajt, de persze lehet ennél több, ha például sajtimádó vagy
Só ízlés szerint

1 nagyobb kiszerelésű bacon szalonna

Őzgerincnél nagyobb kalács forma, vagy egy jénai, vagy amibe bele tudod majd önteni a masszát.

A túrót jól keverd el a tojásokkal, úgy, hogy túl nagy darab túrók ne maradjanak benne, de azért ne mixeld. Ezután add hozzá a liszt felét, a többit pedig kanalankét, míg galuska sűrűségűt tésztát nem kapsz, és a sót. Nem csináltál még galuskát, s nem tudod milyen a galuska sűrűségű tészta? Olyan, ami nem híg, nem folyik mint a víz, de a kanál nem áll meg benne, hanem olyan, amit ha beleöntesz a szaggatóba, akkor lassan akár magától is átfolyna. Legyen majdnem olyan mondjuk, mint egy arcmaszk, amit tubusból nyomunk ki. Az első galuska után már úgyis fogod tudni, hogy milyen a jó galuska tészta J



Ha ezzel készen vagy, akkor szaggasd ki a galuskát. Nem csináltál még ilyet? Lábasba víz, csipet só, s mikor már forr, akkor teszed rá a szaggatót, s öntöd bele a galuskát, s szaggatod ki azzal, hogy áttuszmákolod a tésztát a szaggató lukain.



Mikor kész a galuska, tedd félre hűlni, és süsd ki a kockára vágott, befűszerezett husit.








Ha ezzel is készen vagy, akkor egy tálba mehet a galuska, a kisült husi, a tejföl és a sajt. Jól keverd el, majd kóstolt meg, elég sós-e.

Ha nem, akkor sózd meg ízlés szerint, ha pont jó, ne tegyél bele semmit, ha sós, akkor igazából szerintem csak úgy orvosolhatod, ha csinálsz még egy kisebb adagot mindenből só nélkül, s még belekevered a masszába egy kis tejföllel. Akkor már lehet még egy forma után kell nézni, amiben meg tudsz mindent sütni, vagy kettéveszed.

A formát kibéleled bacon szalonnával, bele a massza, szépen betakargatod a maradék szalonnával, kensz egy kis tejfölt rá, hogy nem kunkorodjon fel a széle sütés közben, s irány a sütő. 






Mivel minden meg van benne sülve, főve, vagy ehető úgy ahogy van, ezért nem sok idő kell, hogy kész legyen. 150 fokon süsd mondjuk 20-25 percig, hogy a tejföl, sajt jól össze tudjon melegedni, majd fordítsd ki a formából, s kívül is süsd át. 

Tálalható hidegen, melegen.
 

Jó étvágyat!

Ha kérdésed van, kérdezz bátran, ha elkészítetted, írd meg hogy sikerült.

Jó főzőcskézést!


Marcsika

Ui: ha igazán finom túrós galuskát szeretnél készíteni, szerezz friss bocitejet, s készítsd el magad a túrót hozzá.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése