2019-02-24

Könyvklub - avagy az alkony ötven árnyalata

- Nem hagyom, hogy olyanokká váljunk.
- Mármint milyenekké?
- Tudod, hogy milyenekké. Akik megszűnnek élni, mielőtt megszűnnek élni.


Parádés szereposztás, zseniális színésznőkkel, akik megmutatják, hogy 60 felett is van élet. Sőt, nem is akármilyen. Azt gondolom a fiatalabb korosztály nevethet egyet az öreg csajokon, 30-40-en túl már gondolatébresztő és tanulságos is volt azon túl, hogy nagyon jókat kacarásztam, 50 felett pedig, ha írhatom ezt, kötelezővé tenném.

4 nő, 4 élet, 4 probléma.

Egy fél életnyi házasság és túlaggódó gyerekek mellett mi várhat még ránk? Valóban tud annyira elegünk lenni a férfiakból, hogy azt mondjuk, hogy kösz, nem kell több? Tényleg minden kapcsolat vége az, hogy már csak úgy élünk egymás mellett, és a szexnek annyi?  Le lehet élni egy életet úgy, hogy nem merjük elkötelezni magunkat?

Diane, Sharon és Carol sok sok évvel ezelőtt Vivian ötletére könyvklubot alakít, minden hónapban találkoznak, megbeszélik a választott könyvet amit olvastak, és persze gondjaikat, örömeiket, mindent. Munkájuk, habitusuk, életük különbözik, de barátnők, és van valami, ami újra közös központi kérdéssé válik. A szex. Az egyik már el is felejtette, a másiknak természetes, a harmadikat már nem érdekli, a negyedik akarná, de hiába.

D - Szex? Felejtsük el. Nem is emlékszem hogy kell szexelni. Mit kéne még?
V - Ne aggódj, visszajön majd.
D - Nemár
C - Pont olyan, mint a biciklizés
V - Kivéve, hogy nem biciklizel, hanem egy férfival fütykölsz. Emlékeztető: feltétlen megnézni Carolt, ahogy biciklizik...
.
S - Ha Isten azt akarná, hogy ilyen öregen is nemi életet éljünk, nem tenné ezt a testünkkel.

Hát igen. Ezért nem szabad soha abbahagyni, mert aztán lehet nehéz lesz újra nyeregbe ülni, de nem lehetetlen, mert sem a szerelem, sem a szex nincs korhoz kötve.

C - Diane kedvéét egy pali iderepül egy másik államból, én meg arra sem tudom rávenni a férjem, hogy bejöjjön a házba.
V - Csak jó okot kéne adnod neki rá.
C- A szex mégis mióta nem elég jó ok egy férfi számára?
V - Nem férfival van dolgod, hanem egy korosodó férfival. Más állatfajta. Eszébe sem jut a szex. Megszokta, hogy ha behívod, az azt jelenti, hogy cserélje ki a villanykörtét vagy javítsa meg a klotyót. 

És ugye? Kirepülnek a gyerekek, marad a megszokás, a rutin, és ahogy elnézem az embereket, már nem ritka az sem, hogy 60 körül vagy akár még azon is túl elválnak.  Néha beszélgetek olyanokkal, akiknél bizony 50-nél már kezdődnek ezek. Nincs már ami összekovácsolja a párokat, a gyerek(ek) mellett nem volt szükség saját életre, most pedig nincs semmi, csak a hiánya valaminek, jobb esetben jönnek az új hobbik, amik átlendíthetik a kapcsolatot a kezdeti ismét csak ketten nehézségein. Végül is ilyenkor gondolok bele, hogy ha lesz gyerkőcöm, nagyon szerencsés leszek. Az érettségi bankettről mehetek a nyugdíjas otthonba zsebben az Alzheimer kórral, boldogan, mit sem törődve a világgal. Na ezért jó, hogy kitolódott a gyermekvállalás :-D 
Jó szórakozást!

Bodor Marcsi

Ui.: miközben kerestem a Könyvklubot, hogy megnézzem, véletlen rátaláltam a 2007-es Jane Austin könyvklubra is, de erről a filmről bővebben holnap. Azért annyit a két filmről, hogy alapötletében hajaz rá ez a 2018-as Könyvlub, a havonkénti találkákkal, de azért mégis más. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése