2019-02-08

A lazac

mint tudjuk, nem olcsó, de finom és egészséges. Még mindig nagyon kevés halat eszünk, aminek egyik oka az árak (vagy inkább a bérek), a másik pedig a kínálat, ami szerencsére bővül, és egyre több helyen lehet különféle friss halat venni, akár lazacot is. Ha már áldozunk rá, s megtehetjük, vadvízit vásároljunk, ne tenyésztettet. Bár nálunk szinte már csak tenyésztettet lehet kapni. Jól van na, vegyél amit kapsz. 


 A vadlazac a tengeri és óceáni tápláléknak köszönhetően rendkívül értékes tápanyagforrás. Amellett, hogy alacsony kalóriájú, és minimális telített zsírsav mellett magas fehérjetartalommal rendelkezik, kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, többek között az eikozapentaénsavnak (EPA) és a dokozahexaénsavnak (DHA). Ezen zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően kiemelt szerepet játszanak az egészséged védelmében.

A lazac egyike a leggazdagabb, legízletesebb és legkönnyebben hozzáférhető omega-3 forrásoknak. Sőt, ha a legegészségesebb ételeket nézzük, akkor csak két olyan étel létezik, amely még ennél is magasabb koncentrátumban tartalmaz omega-3 zsírsavakat: ezek a dió és a lenmag.

Azáltal, hogy tengeri lazacot (vagy egyéb tengeri halat:  szardíniát, heringet, pisztrángot, sügért, osztrigát, kagylót) eszel hetente legalább 2-4 alkalommal, optimális védelmet biztosítasz a szervezetednek számos olyan betegséggel szemben, amely az esszenciális zsírok alacsony bevitelével hozható összefüggésbe (például szív- és keringésrendszeri problémák, magas vérnyomás, depresszió, stb).

Talán meglepő, de az emberi agy több mint 60 százaléka zsírból áll. Az omega-3 zsírsavak elősegítik az agy hangulatjavító jelzéseinek szabályozását. A zsírok kulcsfontosságú alkotóelemeit képezik az agysejtek membránjainak, és elengedhetetlenül szükségesek az idegrendszer normál működéséhez, a jó kedélyállapot fenntartásához, illetve a figyelem és a memória megfelelő működéséhez.

Az omega-3 zsírsavakat és az ezeket tartalmazó halakat érintő kutatások egyik izgalmas területe az ízületek védelméhez kapcsolódik. Szakértők szerint a lazacban található EPA a szervezetben három egymáshoz szorosan kapcsolódó vegyületté alakul át (prosztaglandin, tromboxán, resolvin), amelyek képesek megelőzni, illetve megakadályozni a nem kívánt gyulladásokat.

Az omega-3 bevitel és a rendszeres lazacfogyasztás a szembetegségek két különböző típusának kialakulási kockázatát csökkenti.

Az omega-3 zsírokban gazdag lazac rendszeres fogyasztása csökkenti a rák többféle típusának kialakulási kockázatát (vastag- és végbélrák, prosztatarák, mellrák). A szív- és érrendszeri vizsgálatokhoz hasonlóan a rák kockázatát vizsgáló tanulmányok mérhető kockázatcsökkenést mutattak ki heti legalább egy alkalommal történő lazacfogyasztás esetén.

Várandós nőknek különösen ajánlott.  

Nemcsak a felnőtteknek, de a gyerekeknek is ajánlott a lazac fogyasztása. Sőt! Várandós nőknek előszeretettel szokták ajánlani a lazacolajat, mivel táplálja a magzatot, megóvja a fejlődési rendellenességektől, valamint csökkenti a koraszülés kockázatát. Állítólag összefüggést találtak az omega-3 és az intelligenciaszint között is, tehát segíti a szellemi fejlődést a felnőtteknél és a gyerekeknél egyaránt. Ráadásul, ha a terhességed utolsó három hónapjában még többet fogyasztasz belőle, akkor – a szakemberek szerint – a kicsi jobban átalussza majd az éjszakákat. Hogy ez igaz-e, vagy sem, nem bizonyított, mindenesetre érdemes kipróbálni.


Forrás: dietless és wellnesscafe

Ha eddig nem vettél lazacot, de most úgy döntesz, hogy kipróbálod, vagy ha rendszeres lazacfogyasztó vagy és érdekel az én első lazacvacsorám, akkor holnap megosztom veled, hogyan készítettem a sült lazacot rizottóval és baconszalagokkal.


Bodor Marcsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése