2019-02-11

Hogyan legyünk szinglik? - "Azt hiszed, hogy mindent irányíthatsz,....

.....pedig nem. Ez nem így működik."

És mennyire igaz. Tegnap már a Valentin napot emlegettem, ami az elmúlt évek alatt kis hazánkban is egyre népszerűbb a szerelmesek körében, de mi van azokkal, akik egyedülállóak? Mi a helyzet a szinglikkel? Hogyan legyünk szinglik?

Egy film 4 nőről, 4 különböző élettel, nem csak szingliknek.

Alice (Dakota Johnson) soha nem volt egyedül. A szüleivel élt, majd kollégiumban, ezt követően a barátjával, de szeretné  végre kipróbálni milyen is az élet egyedül. Hát, nem pont úgy alakul, ahogy elképzelte, néha úgy érzi nem megy, de végül valóra váltja azokat a dolgokat, amikre vágyott.

 "Meg kell élnem dolgokat egyedül"


És valóban. Igazából ebben rejlik szerintem a szingliség valódi jelentése, hogy akár önszántunkból, akár nem, de amikor egyedül vagyunk, akkor is tudjuk élvezni az életet, és tudjunk élni a lehetőségekkel, amik az utunkba kerülnek, mert minden lehetőségnek akkor kell örülni, amikor adódik. Mikor egyedül vagy, örülj, hogy azt tehetsz meg amit csak akarsz, akkor amikor akarod, és azzal akivel akarod, mert mikor már a gyerekek  és a család irányítják jórészt az életed, akkor bizony vissza fogod sírni ezt az időszakot, és ha most nem élsz, akkor ráadásul bánod is majd amiket nem tettél meg. Úgy meg mi értelme? Semmi. Tehát ha egyedül vagy, élj. Meg tudod találni a lehetőségeket.

Robin (Rebel Wilson) Alice barátnője lesz. Hát, aki tudja ki ő, azt hiszem sejti  a figurát, akit alakít. Ő aztán élvezi az életet, úgy ahogy van. Nem vágyik másra, mint ami épp van. Egyetlen problémája talán az, hogy Alice testvére nem hajlandó felírni neki bogyókat. Őrült egy nőszemély 😀

"Tőlem hallottam"

Meg (Leslie Mann) Alice testvére, aki orvos, rengeteget dolgozik, 3000 babát segített már világra, amit többször is említ, bár őt magát soha nem érdekeli, hogy gyermeke legyen. Imádja a munkáját, és köszöni, jól elvan ő egyedül. Aztán jön a fordulat miután egy csöppséggel eltölt pár percet, úgy érzi, hogy ő is szeretne egy bébit, és eldönti belevág egyedül, és úgy változik meg az élete, ahogy soha nem is gondolta volna.

-Nincs szükségem segítségre. Önálló nő vagyok és megszoktam... 
- Ne, komolyan?
-Nem akarok az lenni. Nem akarok."

Lucy (Alison Brie) megrögzötten keresi lelki társát és egyben leendő férjét a társkereső oldalak segítségével. Randi randi hátán, majd... 💗

Magadra ismersz? Melyik vagy?

Én már voltam mind külön-külön és keverve is, most pedig egy olyan egyvelege vagyok talán mind a négynek és még valaminek, aki sokkal jobb mint amilyen bármi is szerettem volna lenni.

Ja és ott vannak a srácok, akik teljesen másképp gondolkodnak, mint a nők, és van hogy jobban féltik önállóságukat, mint ahogy azt a szingli csajok szeretnék.

Egyébként ez a szó, hogy szingli, szerintem a köztudatban kezd valami olyasmit hordozni magával, aminek nem mindig van köze a valósághoz,  épp csak egy bélyeget nyom arra, akinek nincs párja. Mert bizony van az úgy, hogy a környezet és az elvárások miatt kellemetlenül érzi magát az, aki épp egyedül van, pedig ennek nem kellene így lennie. A film kezdete is erre mutat rá.

"Ciki bevallani, ha szinglik vagyunk, inkább titokban tartjuk. Elvárják, hogy mindig legyünk jókedvűek és mosolyogjunk. De miért lenne ciki? Sokáig élünk, későn házasodunk, addig és azzal bulizunk, akivel akarunk. Nincsenek korlátok. Akkor miért a kapcsolataink alapján ítélnek meg minket?" És tényleg, miért?

Mikor először néztem meg , pár dolog teljesen más értelmet nyert. Mint például az, hogy "....mikor egyedül vagyunk, jobban megismerhetjük magunkat." És ez tényleg így van. Amíg önmagadat nem szereted, önmagaddal nem tudsz harmóniában élni, hogy képzelsz egy normális párkapcsolatot? Ez persze csak azokra vonatkozik, akik tudnak szeretni, szeretve lenni, önzetlennek lenni, gondoskodni.... a többieknek megfelel egy kirakatkapcsolat, annak minden velejárójával.

Szerintem nézd meg. Ha egyedülálló vagy, és emiatt épp szomorkodsz, akkor azért, mert megláthatod te is azt, hogy egyedül is jól érezheted magad, mert annyi minden van az életben, ami szép és jó. Ha egyedülálló vagy, és jól érzed magad a bőrödben, akkor azért nézd meg, és nevess jókat. Ha egyedülálló vagy, és gyermeket szeretnél, akkor azért nézd meg, és kapsz egy kis lendületet, hogy akár egyedül is gyereket vállalj. Ha egyedülálló vagy, de másra sem vágysz, mint egy kapcsolatra, házasságra, akkor azért, és kapsz egy kis reményt, hogy ez is valóra válhat, ha kitartó vagy, vagy egyszerűen majd a véletlen megoldja ezt is. Ha jól működő kapcsolatban élsz, akkor azért nézd meg, hogy becsüld amid van, és hogy tudd, sokszor könnyebb tanácsot adni, mint aszerint cselekedni, még akkor is, ha ez a tanács tele van szeretettel és jóindulattal. Ha kapcsolatban élsz, de csak ítélkezel, na te aztán  pláne nézd meg,  hogy tudd, annak is lehetnek problémái, akiről azt gondolod, milyen vígan éli világát, bár valószínű számodra ez nem fog kiderülni ebből a filmből.

Szóval kitartás szinglik. Soha nem tudhatjátok, hogy mikor talál rátok amire vágytok, bármi is legyen az.

Bodor Marcsi

2019-02-10

Valentin napi páros akció 14 napig,

hogy páratlan legyen a pihenésed a cserkeszőlői Riadoma Apartmanban.



Közeledik a Valentin nap. Már csak négyet alszunk, és itt van február 14. Úgy gondoltam, megajándékozlak. Legyél egyedülálló vagy párkapcsolatban lévő, fiatal vagy öreg, kicsi vagy nagy, fiú vagy lány, férfi vagy nő, Neked szól Valentin napi akcióm. 

Ha 2019. február 10-től 24-ig 14 napon keresztül foglalod le nálam páratlan, de legalább 3 éjszakájú  hosszú hétvégéd, tavaszi feltöltődésed, nyaralásod, bármilyen pihenésed, akkor +1 éjszakát adok ajándékba, hogy éjszakáid párosak,de az élmény páratlan legyen.

Ne feledd, ajándékba is adhatod a pihenést.
 
Foglalás: 

1.) bodor.maria@gmail.com címre küldött emailben 

2.) A Riadorma apartman részére küldött messenger üzenetben

3.) 06 30 551 9779 telefonszámon


Bodor Marcsi
Riadorma Apartman 
Cserkeszőlő

2019-02-09

Lazasült rizottóval és baconszalaggal


Nagyon egyszerű az elkészítés, ha már kész a rizottó,

A többi hozzávaló:

lazac, fejenként egy szép nagy szelet
só,
bors ,
bacon szintén fejenként és ízlés szerint. Én imádom, szinte bármennyi jöhet


Elkészítés:

A lazacot lebőröztem, sóztam, borsoztam.


Közben serpenyőben saját zsírján kisütöttem a bacont, és ezen a zsíron sütöttem meg a halat. Erről most nincs fotóm, mert elkezdett darabokra hullani miközben készült, de majd legközelebb ügyesebben forgatom, és dokumentálom az eseményeket :D 

Amint kisült a bacon, a hal, a rizottóval tálaltam, és díszítettem egy kis áfonyával, gránátalmával, és snidlinggel.


Jó étvágyat!

Bodor Marcsi


Rizottó

Mindig is imádtam a rizottót, de még soha nem vettem a bátorságot, hogy nekiálljak a készítésének. Bevallom, féltem tőle. Van, hogy még a tejberizs sem lesz igazi, és akkor jönnek a kérdések, milyen riszből, hogyan, meddig.....? Na, de a múltkor volt szerencsém végre eljutni az illatos vacsoraestre, ahol a főételhez rizottó volt a köret. Ugye már sejted, hogy ez adta az utolsó lökést ahhoz, hogy végre nekiduráljam magam. Ismét egy isteni rizottó, de ez most egy ismerősnél, tehát végre elkérhettem a receptet. bmintbalazs.com oldalár irányítottak, ahol átbögyölgettem az ottani alapreceptet, és leheletnyi módosítással belevágtam. Szerintem jobb, ha előre darabolsz mindent, nekem legalábbis elég gyorsan főtt a rizs és szívta magába az alaplét, nem volt időm közben előkészíteni a többi dolgot. Nézzük tehát.

Hozzávalók:

500 g rizs (arborio)
1,5 l alaplé - ehhez én 4 db Knorr levesalapot forraltam 1,5 l vízben
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve vagy törve
3 ek olívaolaj
1 dl száraz fehérbor
100 g vaj
75 g parmezán
só, bors

+
1 citrom vagy lime reszelt héja
1-2 zöldhagyma 
1,5 - 2 dl tejszín


1,5 l vízben felforraltam a levesalapokat. 4 darabot használtam, nem hármat, hogy ízesebb legyen.
Az olajban a vaj felét megolvasztottam.

A vajas olajra rádobtam a felaprított vöröshagymát, és pár percig pároltam. Nem pirítottam, csak üvegesre pároltam, majd végül hozzáadtam a fokhagymát egy percre

Mikor kész a hagyma, mehet bele a rizs. Jól elkevertem, közepes lángon 2-3 percig pirítottam, hogy a rizsszemek széle átlátszó legyen, a közepe fehér maradjon. Ezután a rizst felöntöttem a borral, megkevertem és hagytam főni.                                             Következett a főzés. Eközben az alaplét végig kis lángon forráspont közelében tartottam, hogy nem hűtse le a rizst, a rizs alatt marad a közepes láng. A rizsre 1-1,5 merőkanál alaplét öntöttem, elkevertem, majd hagytam főni, ami csak pár percig tartott. Mikor elfőtte az alaplét, ismét hozzáadtam 1-1,5 merőkanálnyit, kevertem, vártam hogy ....


Utolsó előtti felöntésnél adtam hozzá a zöldhagymát. Nem gondoltam, hogy ilyen egyszerű lesz. Persze gyakorlat teszi majd a mestert, de állok elébe :-)
A legvégén, mikor már majdnem elfőtte az alaplét hozzáadtam a lime héját, a parmezánt, a tejszínt, megkevertem, levettem a tűzről, rádobtam a vaj másik felét, hagytam elolvadni, majd jól összekevertem mindent. Most kóstold meg,és ízesítsd még, ha gondolod. Mikor kész lettem, gyorsan kisütöttem a lazacot, a bacont, és tálalásra kész volt a sült lazac rizottóval és baconszalaggal.

Jó étvágyat!

Bodor Marcsi

2019-02-08

A lazac

mint tudjuk, nem olcsó, de finom és egészséges. Még mindig nagyon kevés halat eszünk, aminek egyik oka az árak (vagy inkább a bérek), a másik pedig a kínálat, ami szerencsére bővül, és egyre több helyen lehet különféle friss halat venni, akár lazacot is. Ha már áldozunk rá, s megtehetjük, vadvízit vásároljunk, ne tenyésztettet. Bár nálunk szinte már csak tenyésztettet lehet kapni. Jól van na, vegyél amit kapsz. 


 A vadlazac a tengeri és óceáni tápláléknak köszönhetően rendkívül értékes tápanyagforrás. Amellett, hogy alacsony kalóriájú, és minimális telített zsírsav mellett magas fehérjetartalommal rendelkezik, kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, többek között az eikozapentaénsavnak (EPA) és a dokozahexaénsavnak (DHA). Ezen zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően kiemelt szerepet játszanak az egészséged védelmében.

A lazac egyike a leggazdagabb, legízletesebb és legkönnyebben hozzáférhető omega-3 forrásoknak. Sőt, ha a legegészségesebb ételeket nézzük, akkor csak két olyan étel létezik, amely még ennél is magasabb koncentrátumban tartalmaz omega-3 zsírsavakat: ezek a dió és a lenmag.

Azáltal, hogy tengeri lazacot (vagy egyéb tengeri halat:  szardíniát, heringet, pisztrángot, sügért, osztrigát, kagylót) eszel hetente legalább 2-4 alkalommal, optimális védelmet biztosítasz a szervezetednek számos olyan betegséggel szemben, amely az esszenciális zsírok alacsony bevitelével hozható összefüggésbe (például szív- és keringésrendszeri problémák, magas vérnyomás, depresszió, stb).

Talán meglepő, de az emberi agy több mint 60 százaléka zsírból áll. Az omega-3 zsírsavak elősegítik az agy hangulatjavító jelzéseinek szabályozását. A zsírok kulcsfontosságú alkotóelemeit képezik az agysejtek membránjainak, és elengedhetetlenül szükségesek az idegrendszer normál működéséhez, a jó kedélyállapot fenntartásához, illetve a figyelem és a memória megfelelő működéséhez.

Az omega-3 zsírsavakat és az ezeket tartalmazó halakat érintő kutatások egyik izgalmas területe az ízületek védelméhez kapcsolódik. Szakértők szerint a lazacban található EPA a szervezetben három egymáshoz szorosan kapcsolódó vegyületté alakul át (prosztaglandin, tromboxán, resolvin), amelyek képesek megelőzni, illetve megakadályozni a nem kívánt gyulladásokat.

Az omega-3 bevitel és a rendszeres lazacfogyasztás a szembetegségek két különböző típusának kialakulási kockázatát csökkenti.

Az omega-3 zsírokban gazdag lazac rendszeres fogyasztása csökkenti a rák többféle típusának kialakulási kockázatát (vastag- és végbélrák, prosztatarák, mellrák). A szív- és érrendszeri vizsgálatokhoz hasonlóan a rák kockázatát vizsgáló tanulmányok mérhető kockázatcsökkenést mutattak ki heti legalább egy alkalommal történő lazacfogyasztás esetén.

Várandós nőknek különösen ajánlott.  

Nemcsak a felnőtteknek, de a gyerekeknek is ajánlott a lazac fogyasztása. Sőt! Várandós nőknek előszeretettel szokták ajánlani a lazacolajat, mivel táplálja a magzatot, megóvja a fejlődési rendellenességektől, valamint csökkenti a koraszülés kockázatát. Állítólag összefüggést találtak az omega-3 és az intelligenciaszint között is, tehát segíti a szellemi fejlődést a felnőtteknél és a gyerekeknél egyaránt. Ráadásul, ha a terhességed utolsó három hónapjában még többet fogyasztasz belőle, akkor – a szakemberek szerint – a kicsi jobban átalussza majd az éjszakákat. Hogy ez igaz-e, vagy sem, nem bizonyított, mindenesetre érdemes kipróbálni.


Forrás: dietless és wellnesscafe

Ha eddig nem vettél lazacot, de most úgy döntesz, hogy kipróbálod, vagy ha rendszeres lazacfogyasztó vagy és érdekel az én első lazacvacsorám, akkor holnap megosztom veled, hogyan készítettem a sült lazacot rizottóval és baconszalagokkal.


Bodor Marcsi

2019-02-07

Sült hal baconkosárban tálalt édesburgonya pürével, grillezett pak choi-val


Hozzávalók 2 személyre:

2 szelet afrikai harcsa
1 pak choi
1 csomag bacon
1 nagy édesburgonya
só 
bors
pár gerezd fokhagyma ízlés szerint
folyékony füst
a hal és pak choi sütéséhez kevés zsiradék (olaj, vaj, zsír, bármi lehet ízlés szerint) 




A halszeletek mindkét oldalát sóval, borssal és összetört fokhagymával fűszereztem, és folyékony füsttel fújtam be úgy, hogy mindenhol beborítsa a füstös lé.


 A pak choit négybe vágtam, sóztam, borsoztam, erre is fújhatsz bátran a füstből.

A baconszeletekkel beborítottam két szuflésütőt, de akár muffin-, vagy bármilyen sütiformát is ki lehet bélelni, vagy beborítani úgy, hogy kosárka alakra tudjon sülni a bacon. Zsírpapírral bélelt tepsiben sütöttem meg a szalonnákat 130 fokon, majd hagytam kihűlni azokat a formákon.


A tepsiben a kisült szalonna zsírjára rádobtam az összekockázott édesburgonyát, és betettem a sütőbe 150 fokra.
Serpenyőben kis zsiradékon (lehet olaj, vaj, zsír, ki mit szeret) elkezdtem sütni a halat, majd mikor már kezdett szép pirulni, bedobtam mellé a pak choi-t. (Ha elég okos vagy, most felmerül benned a kérdés, hogy ha ugyanabban a serpenyőben készült a hal és a pak choi, akkor a hal miért sült, a pak choi pedig miért grillezett. Tehát, ha ez eszedbe jutott, gyorsan felejtsd is el, vagy érd be azzal a válasszal, hogy így jobban hangzik :-D )
Mire teljesen kész lett a hal és a pakchoi, az édesburgonya is megpuhult. Villával összetörtem, nagyon kevés sóval és borssal fűszereztem, és bátran fújtam rá a folyékony füstből, és összekevertem. Igazán pikáns ízt ad neki. Ezután a összetört édesburgonyát a baconkosárkákba kanalaztam, és tálaltam a hallal.
Remélem tetszik a receptem, és kipróbálod!

Jó étvágyat!

Bodor Marcsi

2019-02-06

Télen sem kell nélkülöznöd a grillezések füstös zamatát,

és most persze nem arra gondolok, hogy utazzunk oda, ahol most is süt a nap és az utcákon a sült husik illata száll, bár az sem rossz megoldás, sőt, az egyike azon dolgoknak amiket nagyon is szeretek, de most egy igazán pénztárcakímélő javaslatom van a finom ízek előidézéséhez, mégpedig a folyékony füst.


Mikor először láttam, csak pillogtam, de nem vettem meg, mert nem is tudtam komolyan venni, aztán persze piszkálta a fantáziám, és vadászhattam rá jó sokáig, de végül meglett. Áldom is az eszem, hogy átgondoltam, és adtam esélyt a természetes folyékony füstnek. Kicsit még azért vannak fenntartásaim a természetességgel kapcsolatban, de amennyi mű dolgot viszünk be a szervezetünkbe, ez már igazán elfér, ha kiderülne, hogy mégsem annyira természetesen.

Tehát, mire is jó a folyékony füst? Pácoláshoz, rostonsütéshez, darált húsokhoz, halhoz, levesekhez, pörkölthöz, raguhoz, szószokhoz, bármihez, amit szeretnénk feldobni egy kis füstös ízzel, de nem füstölt sóval vagy füstölt paprikával. Azért jobb a folyékony füst az előbbiekhez képest, mert nincs ízesítve, tehát ha van egy megszokott recepted, nem kell aggódni, hogy elsózod vagy elpaprikázod. Bátran használhatod, míg eléred a kívánt füstös ízt.

Első körben a halat fújtam be és pácoltam kicsit és hozzá a köretet, az édesburgonya pürét bolondítottam meg még egy kevéske füsttel. Isteni lett. A következő halas receptem, amit már a pak choinál is emlegettem, duplán is füstös lesz. A sült hal baconkosárkába töltött édesburgonya pürével, grillezett pak choi-val recept holnap érkezik. Hétvégén már ki is lehet próbálni. 

Majd elfelejtettem, én a folyékony füstöt itthon Szolnokon vettem az Intersparban a Herbáriában 815 forintért, de meg tudod rendelni a netről is.

Bodor Marcsi

2019-02-05

Pak choi vagy pak choy, azaz a bordáskel

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a hazai éttermekben és konyhákban is a pak choi, úgyhogy most már én sem maradhattam ki a sorból, ki kellett próbálnom. Először sülve találkoztam vele, legutóbb pedig egy illatvacsorán grillezve. Ez utóbbi sokkal jobban ízlett, akkor gondoltam először arra, hogy lehet meg tudnék vele barátkozni. De mi is a pak choi?
Ami a legbiztosabbnak tűnik, hogy a pak choi néven terjedő növény magyar leánykori neve a bordáskel, vagy kínai fehérkáposzta. Hát, hangzatosabb a legelső, az biztos, és úgy még a gyerek is nagyobb valószínűséggel eszi meg, mert trendi. Szerinted melyik a jobb? Ha azt mondjuk: gyermekem, az ebédhez egy kis grillezett pak choit tálalok, vagy ha azt: gyere fiam, sütöttem egy kis káposztát? Ugyanaz, de mennyivel másabbul hangzik, ugye?

Ázsiából, pontosabban Kínából származik, ezért úgy gondolják, hogy leginkább a keleti konyhához passzol elsősorban gyömbérrel, szójaszósszal, fokhagymával,  de véleményem szerint ez utóbbival vagy akár enélkül, de nagyon jól megállja a helyét nálunk is.

Van ahol salátaféleségnek is titulálják, jobb esetben káposztafélének emlegetik. Igazából bárminek használható szerintem. Készülhet belőle a salátától a főzelékig, a grillezett körettől a szószig bármi. Én a grillezéssel próbálkoztam először, mégpedig úgy, hogy négybe vágtam, sóztam, borsoztam, majd bedobtam a hal mellé a serpenyőbe, és pikkpakk kész is lett.















Igazán kellemes köret, bár lehet kicsit túlpárolódott a levele. Viszont az jutott eszembe, hogy kipróbálom majd a kertben is, hátha sikerülne pár növénykét felnevelgetni. Megtaláltam egy kertész bejegyzését,  ahol olyan egyszerűnek tűnik a termesztése. Máshol is ezt írják. Igaz kell hogy legyen. Az egyszerű előállításon és felhasználáson kívül pedig magas a C-vitamin-, béta karotin-, folsav- és kalcium-tartalma, valamint számos fontos ásványi anyagot tartalmaz, tehát roppant egészséges is.

Mivel nem egy őrült áron kapható, bátran vegyél meg egy-két fejet, és próbálkozz a konyhádban. Ha csalódnál, akkor sem dobtál kis túl sok pénzt, ha viszont bejön, akkor gazdagodtál egy újabb alapanyaggal, amiből lehet köret, de akár főétel is.

Hamarosan érkezem egy halas recepttel, ahol mint korábban említettem, grillezett pak choi volt az egyik köret. Remélem megtetszik majd, és kipróbálod te is!

Bodor Marcsi

2019-02-04

Csalók ismét pénzzel kecsegtető leveleket küldenek a NAV nevében


Egyik ügyfelem szólt már kétszer is, hogy adóvisszatérítésről kapott levelet a NAV-tól, s hogy igaz lehet-e? Hiába a levélben a címer, az elérhetőségek, ez bizony határozottan nem igaz. Több szempontból is hamis a levél.

1.) Olvassátok el a szöveget. Úgy kezdi, "Helló". Hát ír ilyet a NAV? Nem. Ilyet soha. Aztán a tegeződés és a magázódás váltakozik zagyva módon.

2.) Adóvisszatérítés nem jár csak úgy bárkinek / akárkinek / mindenkinek, ez nem esik be csak úgy az ablakon, hogy eddig semmi, most meg hirtelen adóvisszatérítést kapok. Arra jogosulttá kell válni valami jogcímen.



Azért merő kíváncsiságból rákattintottam az "Állítsa be most"-ra, hogy lássam, mi is történik. Adatokat kér, nevet, személyi igazolvány számot és mail címet. 




A hasamra ütöttem, és beírtam ami eszembe jutott, és nyomtam a "folytatni" -ra, s érdekes módon mi következett? Kiad egy összeget, hogy mennyi pénzt kapok vissza, de ehhez meg kell adnom a bankkártyám adatait. Mi van? Ugye tudjátok, hogy ha utalni akar nekünk valaki, akkor bankszámlaszámra utal, nem bankkártyára. 



Soha, de soha nem add meg ily módon a kártyád számát, lejáratát és hozzá a CVV kódot, mert innentől kezdve oda a pénzed. Netes felületen, ahol csak ezeket az adatokat kérik a tranzakciókhoz, és nincs telefonra küldött ellenőrző sms, bárhol tudják használni a kártyád, és egyszercsak majd azt látod, hogy a volt pénzed, nincs pénzed.

Ne hagy magad megtéveszteni egy kis plusz pénz reményében! Inkább kérdezz. Soha nem szégyen, ha olyanról kérdezel valakit, amit te nem tudhatsz. 

Szólj ismerőseidnek, nehogy ők váljanak a csalás áldozatává.

Remélem segítettem! 

Bodor Marcsi

2019-02-03

Sült nyúlcomb gombaraguval

Most, hogy már megismertétek milyen egészséges a nyúlhús, és remélhetőleg az is megbarátkozott vele, aki eddig nem volt vele nagy barátságban, süssünk egy kis combot, és főzzünk hozzá egy gombaragut. Nagyon egyszerű lesz.

Hozzávalók:

2 nyúlcomb

8 szelet füstölt szalonna
750 g gomba
kis kanál pirospaprika
kis doboz tejföl
só, bors

A nyúlcombokba kis zsebeket vágunk, amikbe füstölt szalonna darabkákat rejtünk, majd sózzuk, borsozzuk.

Pár szelet szalonnát serpenyőben megsütünk, s a kisült zsírján pirosra sütjük a combok mindkét oldalát, majd a sütőbe tesszük azokat, s puhára sütjük míg a ragu elkészül. És tényleg, puha lesz, mire kész a ragu, pedig az nem sok idő.
Gombát megtisztítjuk és daraboljuk ahogy szeretjük, majd a maradék szalonnát megsütjük, s a kisült zsírra dobjuk a gombát, hagyjuk,
 hagyjuk, hogy levet engedjen, s mielőtt ízesítenénk, dobjuk bele vissza a kisült szalonnákat, sokkal jobb íze lesz mint a sótól, borstól. Mikor már majdnem elfőtte a levét, szórjuk meg a pirospaprikával, keverjük el,
tegyük hozzá a tejfölt, hagyjuk rotyogni egy kicsit, majd kóstoljuk meg, és most ízesítsük még sóval, borssal, ha szükséges.
Elkészült a ragu. Mostanra a nyuszi is puhára sült, és tálalhatjuk is.
Jó étvágyat!

Bodor Marcsi

2019-02-02

A nyúlhús


 Gondolom olvasóim táborát megosztja majd írásom, de akkor is muszáj pár gondolatot írnom a nyusziról. A nyuszi olyan cuki, a nyuszi olyan édes, a nyuszi (bocsánat, de) olyan finom.

Én ugye kertes házban nőttem fel, nekünk még volt otthon mindenféle állatunk. Szárnyas, lábas, tollas, szőrös. Sőt, mikor szüleim úgy döntöttek befejezik a "nyulazást", átvettem tőlük, és középiskolásként reggel keltem korábban, mentem ki esőben, hóban etetni, itatni, aztán iskola, mikor hazaértem ismét etetés, itatás, és persze takarítás. Imádtam mikor megszülettek a kis szőrmókok, mikor elkezdtek növögetni, és pattogtak a fialtatóládában mint a kis bolhák, de tudtam, hogy két dolog miatt foglalkozok velük, az egyik a haszon a másik a húsuk. Mindig is szerettem a nyúlhúst, és már akkor is receptet küldtem be az egyik felhívásra nyusziból, amiért kaptam is egy klassz szakácskönyvet. A hasam most is nagyon szeretem, és nagyon megörültem, mikor múltkoriban megláttam az egyik üzletben. Anya általában egészben sütötte meg füstölt szalonnával, és bekenve valami pirosaranyos matyival, de én másképp készítettem el. Megosztom majd veled a receptem, de előtte kérlek hangolódj rá kicsit a nyúlhúsra, és ha eddig fenntartásaid lettek volna, próbálj meg kicsit megbarátkozni vele.

A hazipatika.com oldalán megtaláltam 5 dolgot, ami mindenképp a nyúlhús fogyasztása mellett szól:
  
Előnyös összetétel: A nyúlhús rendkívül gazdag fehérjében (17-20 százalék) és esszenciális aminosavakban, ellenben zsír- és koleszterintartalma alacsony. Kedvező a vitamin- és ásványianyag-tartalma is. A sertés-, a marha- vagy a birkahússal összevetve a nyúlhúsnak kisebb az energiatartalma is. Előnyös összetétele miatt fogyókúrázóknak, szív- és érrendszeri betegeknek is megfelelő választás. A nyúlhús különösen ajánlott magas vérnyomásban szenvedők számára, hiszen nátriumtartalma is alacsony. 

Könnyű húsféle: A házinyúl húsa könnyen emészthető, allergizáló hatása nem ismert. Ezen tulajdonsága miatt különösen ajánlott számos diétás étrendben, sőt biztonsággal fogyaszthatják táplálékallergiások, gyermekek is. 

Várandósan is jó választás: A régi mondás szerint egy várandós nőnek azt kell ennie, amit megkíván, ellenben a babona úgy tartotta, hogy ez alól a nyúlhús kivételt jelent, hacsak nem akar a kismama nyúlszájú vagy nyúlarcú gyermeknek életet adni. A babonákat eloszlatva, és tudván, hogy ez az elváltozás nem az elfogyasztott ételektől alakul ki, a nyúlhús kifejezetten ajánlott a kismamáknak is, hiszen jelentős forrása a vérképzéshez nélkülözhetetlen B12-vitaminnak, és magas vastartalommal rendelkezik.  

Vitaminokban gazdag: 100 g nyúlhús elfogyasztása a napi szükséglet 8 százalékát fedezi B2-vitaminból, 10 százalékát B5-vitaminból, 17 százalékát B6-vitaminból, 55 százalékát B3-vitaminból, és kielégíti teljes B12-vitamin-szükségletünket. 

A tápanyagok hasznosulása kedvező: A hasznos tápanyagokból a lehető legtöbb jut belőle a szervezetbe; a nyúlhús esszenciálisaminosav-hasznosítása például 30 százalékkal jobb a csirkehúsénál.

Aki eddig nem szerette, vagy nem kóstolta, barátkozzon a nyuszihusi gondolatával. Holnap pedig érkezik a sült nyúlcomb gombamártással receptje.

Bodor Marcsi





2019-02-01

Ugye a te béred legalább ezt eléri? Minimálbér és garantált bérminimum 2019-ben.


Tudjátok, minden év január első napjától emelik a minimálbér és a garantált bérminimum összegét is, és mint tudjuk, sokan sajnos ezt a bért kapják a munkahelyükön. 2019. január 1-jétől a minimálbér 149 ezer forint, a garantált bérminimum 195 ezer forint. Ezeket az összegeket természetesen teljes munkaidőben történő foglalkoztatás esetén értjük, amit meg lehet határozni havi-, heti-, napi-, és órabérben is. Ez esetekben az alábbiak szerint alakulnak a bruttó összegek:


Minimálbér 2019
  • havibér alkalmazása esetén 149 000 forint
  • hetibér alkalmazása esetén 34 260 forint
  • napibér alkalmazása esetén 6860 forint
  • órabér alkalmazása esetén 857 forint.
Garantált bérminimum 2019
  • havibér esetén 195 000 forint,
  • hetibér esetén 44 830 forint,
  • napibér alkalmazása esetén 8 970 forint,
  • órabér eseten pedig legalább 1 121 forint 

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy figyeljétek, minimálbérre vagy garantált bérminimumra vagytok-e jogosultak. Ha munkakörötök legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igényel, akkor jár a garantált bérminimum, ami azért lényegesen magasabb mint a minimálbér.
Remélem segítettem!
Bodor Marcsi