2020-01-06

Drágulhatnak a nyaralások, mert áremelésre kényszerülhetnek a kisebb szálláshelyek


2020. január 1-től több olyan intézkedés történt, ami véleményem szerint ellehetetleníti a kisebb szállásadókat vagy áremelésre kényszeríti őket, már ha azok tisztességesen akarnak működni, nem pedig feketén szobáztatni.

Az első a turizmusfejlesztési hozzájárulás. Teljes felháborodással tölt el. 

A sajtó telekürtölte az országot, hogy a kereskedelmi szálláshely szolgáltatást 2019. december 31-ig terhelő 18 %-os adómérték  2020. január 01-től kedvezményes 5%-ra csökken. Mire is vonatkozik ez? Az áfára. Tehát a szállodáknak, melyek több tíz-száz milliós bevétellel rendelkeznek valóban kedvező rendelkezés, mert az általa kiállított számlán az áfa idén valóban csökken 13%-kal, de hogy valahonnan visszapótolják ezt a kiesést, behoztak egy  változást a turizmusfejlesztési hozzájárulásban, mégpedig az alábbiak szerint

A turizmusfejlesztési hozzájárulás jogszabályi háttere
A turizmusfejlesztési hozzájárulás 2018. január 1-jétől bevezetett adónem. Turizmusfejlesztési hozzájárulás-köteles szolgáltatás az áfatörvény 3. számú melléklet II. részének 3. pontja szerinti szolgáltatás ellenérték fejében történő nyújtása, vagyis az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített nem alkoholtartalmú italforgalom a TESZOR’15 56.10-ből, valamint 2020. január 1-jétől az áfatörvény 3. számú melléklet II. részének 5. pontja szerinti kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás ellenérték fejében történő nyújtása (a továbbiakban együtt: hozzájárulás-köteles szolgáltatás).
A turizmusfejlesztési hozzájárulás alanya, alapja és mértéke
A hozzájárulás fizetésére kötelezettnek minősül minden olyan személy, vagy szervezet, amely saját nevében hozzájárulás-köteles szolgáltatást nyújt.
Az adókötelezettség egyértelműen a hozzájárulás-köteles szolgáltatáshoz kötődik, így abban az esetben, ha az adózó az adott bevallási időszakban nem nyújt hozzájárulás-köteles szolgáltatást, bevallási, fizetési kötelezettség sem terheli.
A hozzájárulás alapja a hozzájárulás-köteles szolgáltatás általános forgalmi adó nélküli ellenértéke. A hozzájárulás mértéke 4 százalék.

Hogy ez mit jelent? Azt, hogy a kis szolgáltatók, akiknek mindegy mennyi a bevétele, még az sem kell hogy áfa alanyok legyenek, minden egyes forint bevételük után 4% turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetnek természetesen azon túl, hogy bevételüket leadózzák, mint ahogy tették eddig is. 
Tehát, ha a 4% adót a szállásadó nem akarja azt a saját zsebéből finanszírozni, akkor bizony emelni fogja az árait.
Még decemberben kértem állásfoglalást a NAV-tól, mert nem akartam hinni a szemeimnek mikor ezt először olvastam, de bizony sajnos jól értelmeztem, rám is vonatkozik az előírás mint Riadorma Apartmanra, tehát elnézést kérek előre is a kedves vendégektől, de emelnem kell az árakon.

A másik az ntak adatszolgáltatás. Ettől nem olyan régen robbantam fel, akkor döntöttem el, hogy kiírom magamból kis düheimet.
Regisztráltam magam szoftverért novemberben, amiről az igazolást elküldtem az illetékes önkormányzatnak, majd regisztráltam a megfelelő oldalon is decemberben, most pedig gondoltam gondoltam felhívom már az ügyfélszolgáltatot, mondják már el miről is szól ez egész. 
Pontosan nem tudták elmondani, mert meg kellene inkább néznem a videót, elolvasni a 75 oldalas felhasználói útmutatót a programhoz, majd a felületen bolyongva feltölteni, kitölteni, betölteni.... Tehát vannak azok az oldalak, ahol szállást lehet foglalni. Miután beérkezik hozzám a foglalás, felvándorolok az ntak szoftverébe, berögzítem azt, de bővítve, mert olyan adatokat is kérnek, amit foglaláskor nem is kell kitölteni a szállásokat kínáló oldalakon sem. Tehát foglalás után felhívom majd a kedves leendő vendéget vagy írok neki egy levelet a kérdéseimmel, faggatom egy kicsit, nevéről, neméről, születési helyéről és idejéről, állampolgárságáról, országáról, irányítószámáról,...., esetleges IFA mentességéről, telefonszámáról, lakcíméről...., kitöltöm azt is, hogy mennyiért foglalt, mennyi az IFA, mettől- meddig tartózkodik nálad...hogyan fizet, hány részletben....
És a legszebb, hogy napi zárás van, és minden napot le kell zárni a nap végén, s a megerősítő ablak után tekinthető lezártnak egy nap. Amit beküldök úgy marad, módosítani nem lehet, ha tévesztenék, márpedig ki az aki soha nem téved? Napi forgalom fizetési módonként, napi forgalom bevételi kategóriánként, vendégforgalmi adatok, szálláshely adatai, nap forgalom fizetési módonként....
Tehát vissza oda, ahol az előbb jártam, hogy bármilyen kis szálláshely szolgáltató is vagyok, aki mondjuk próbálkozik nyugdíjasként, vagy munka mellett, jobb ha felköti a gatyáját ha ő vagy az alkalmazottja nem egy számítógép guru, mert innentől kezdve akkora plusz terhet kaptunk, ami vagy olyan szolgáltatót igénybe venni, aki berotálja és feltölti ezeket az adatokat, ami plusz kiadást és áremelkedést idéz elő, vagy az ember kénytelen lesz naponta órákat tölteni azzal, hogy kibögyölgesse amit kell. Hmm, lehet ez is egy új szakma lesz? Ki tudja? 
De normális dolog ez? 
Adminisztrálsz magadnak, könyvelsz, fizetsz legalább 3 féle adót, adatot szolgáltatsz az önkormányzatnak, navnak, s most már ntak-nak is.....Már roskadozunk az adó és adminisztrációs terhek alatt, de ki tudja még hol a vége. 
Nem tudok mást tenni, mint ismét elnézést kérni a vendégeimtől, amiért én magam is kénytelen vagyok a többletkiadások miatt emelni az árakat.
Azért remélem nem szegte teljesen a kedved ez a kis iromány, s idén (is) ellátogatsz Te is a Riadorma Apartmanba Cserkeszőlőbe.

Ui.: Jó tanács! Foglalj közvetlen telefonon, facebookon, mailben és így spórolj! 

Bodor Marcsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése