2020-01-23

2020. évi adóelőleg nyilatkozatok - személyi kedvezmény - azaz a betegség miatti adókedvezmény és annak érvényesítése visszamenőleg is


Még ma is azzal szembesültem, hogy sokan nem tudják, hogy ki, mikor és hogyan tudja érvényesíteni a betegsége miatti adókedvezményt.

Tehát, akinek már kezében az igazolás a kedvezmény érvényesítéséhez, akkor lehet akár nyugdíjas is, de ha van olyan összevonás alá eső jövedelme, aminek van adója, akkor ha leadja az igazolást a munkáltatónak/kifizetőnek, akkor azokban a hónapokban mikor jövedelmet szerez, csökkentik a levonásra kerülő adót 8.050.- forinttal, tehát minden hónapban ennyivel kap többet, de akár év végén egy összegben is kérheti, így az adóbevallása leadását vagy az adóbevallás tervezet megfelelő kiegészítését követően egy összegben kap 96.600.- forintot. 

Figyeljünk oda az adóbevallás tervezetre, mert bár le kell jelenteni a NAV felé, hogy kinek lett igazolás kiállítva, tavaly még nem került be a bevallás tervezetbe ez a kedvezmény, tehát ezt a részt ki kellett tölteni.

Visszatérve a korábbiakra, összevonás alá eső jövedelem a munkabér, tiszteletdíj, személyes közreműködés ellenértéke, egyéb juttatások.

Az orvosi igazolást meg kell őrizni, esetleg másolatot adjunk oda a munkáltatónak vagy annak aki közreműködik a bevallás elkészítésében, nehogy elkeveredjen.

Most is igaz, hogy visszamenőleg 5 évre érvényesíthető a kedvezmény, ami azt jelenti, hogy ha van igazolásod ami alapján 2014. januárjában vagy azt megelőzően már jogosult voltál a kedvezményre, akkor ha beadod ezen évekre adóbevallásod önellenőrzését, s az alábbi összegeket kapod meg utólag:

2014. évre 60.900.-
2015. évre 63.000.-
2016. évre 66.600.-
2017. évre 76.500.-
2018. évre 82.800.-

Természetesen lehet tört évre is érvényesíteni a kedvezményt, akár 1 hónapra is, és bármelyik évre a fentiek közül.

S hogy milyen betegségek esetén kérhető az igazolás? Még mindig a 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet  szabályozza ezt.  Katt ide, és olvassátok végig mik ezek, keresgéljetek benne, már olyan hosszú a felsorolás, hogy nem teszem ki ide.

Remélem segítettem!

Bodor Marcsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése