2016-09-05

Az adóköteles iskolakezdési támogatástól a kedvezményes közteherrel terhelt cafetériáig

Így Viktor névnapon, az iskolakezdés 3. napján nézzük meg miből is élünk.

Érdekes egy ország a miénk, ahol  a bal kéz által meghatározott alacsony minimálbér és az abból kiszámításra kerülő minden egyéb jövedelemből megélni kénytelen, rosszabb esetben képtelen embereknek ha a jobb kéz nyújtana egy kis pluszt, akkor szinte mind után adót kell fizetni. Mi értelme van ennek, azt nem igazán tudom. Valamikor még volt étkezési utalvány, munkaruha pénz, és itt volt a vége, s nem kellett az adó után is adót fizetni, de legalább volt, és adta a legtöbb munkáltató, mert amit adott, az maga volt a bruttó és nettó összeg is, és az mind a munkavállaló zsebébe vándorolt, így "olcsóbb" volt mint a bér, s mindenki jól járt.

Aztán új szelek kezdtek el fújdogálni, már más nevet kapott az utalvány, és kártya is lett, és cafeteria rendszer, aztán lassan az utalvány megszűnik, ellenben legalább vannak akik megtömhetik a zsebeiket mire kitalálják a dizájnt, hogy hogy is nézzen ki az a kártya, hogy szép legyen, pedig mindenki örülne egy egyszínű plasztiknak, amin maximum a neve van, és az így megspórolt kiadásokat megkaphatná, de is túl sok mindennek van adóterhe, s még így is megesik, hogy azt mondja a munkáltató, ez így sok nekem, nem marad a bér, meg ami még esetleg kötelező, és ennyi.

Ez olyan adok is meg nem is a kormányunk részéről. Valahogy a bérek még mindig keletiek, az árak viszont a nyugati színvonalat tükrözik, bár ez sem teljesen igaz mindenkire, hiszen ahogy korábban említettem, nyílik a társadalmi (réteg) olló, és aki jókor volt jó helyen nem érti ezt, hiszen neki van bőven, s azt látja, gombamód nőnek ki a kacsalábon forgó paloták a földből, s egyre márkásabb és újabb autók dübörögnek az utakon, míg a másik oldal egyre mélyebb szegénységbe süllyed, miközben ő is azt látja, hogy a szomszédban, esetleg az elárverezett háza helyére épül a következő gyönyörűséges házikó. 

Olvastam valamikor egy cikket az SZJA csökkentésről, rezsicsökkentésről. Klassz is ez, már ha van adód és rezsid, ugye? Ha belegondolunk, egy normál modellt felállító családban ahol van anya, apa átlagos keresettel és két gyermekkel, ahol miután igénybe veszik a gyermekek után járó adókedvezményt, az SZJA 1%-os csökkenése nem hoz a konyhára annyit, hogy abból minden hónapban tudjanak venni mondjuk minden családtagnak 1-1 ruhadarabot, míg a milliós jövedelműeknél ez az 1% lehet egy átlagember havi jövedelmével vagy még többel is felér. 

Szerintem a sávos adótábla igazságosabb volt, mert úgy a magasabb jövedelműek több adót fizettek, bár ez is hagyott kivetnivalót maga után, mert ott is lehetett volna több sáv, s a legmagasabb keresetűeknek magasabb adókulcs. 2010-ben volt utoljára 2 sáv, aztán még 2 évig próbálkoztak adóalap kiegészítéssel de ma már a minimálbéres és a milliomos is ugyanannyi adót fizet. Úgy van, így kell ennek lennie, nem? Megint elkalandoztam. 

Szóval adnak is meg nem is. Nagylelkűen kitalálták pl az iskolakezdési támogatást, melynek összege tanulónként a minimálbér 30 százalékát meg nem haladó összeg, 2016-ban maximum 33 300 forint, ami több gyerek esetében többszöröződik. Az iskolakezdési támogatás abban az évben adható először, amikor az igénylő gyermeke megkezdi általános iskolai tanulmányait.

Az iskolakezdési támogatás után az adót a munkáltatónak kell megfizetnie. Az adó alapja a juttatás 1,19-szerese. A juttatást 15 százalékos mértékű szja és 14 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás terheli. Tehát, ha kapsz 33.300.- forint támogatást az után még 11.492.- forintot befizet a munkáltatód az államnak, összesen 44.792.- forintba kerül ez neki, s persze amit megveszel, annak az áfája is az államhoz vándorol, akitől vásárolsz annak a nyereségadója, és minden, de minden. Nem azzal van a baj, hogy oda megy minden, mert menjen, ez a dolga az államnak. Beszed, szétoszt, átcsoportosít, fenntart, működtet.... de mennyivel jobb lenne, hogy nem lenne közteher, s ezt a közel 45 ezer forintot kaphatná meg a munkavállaló, vagy a semmi helyett kapna valamennyit, mert ha nem terhelné plusz kiadás a munkáltatót, akkor lehet adna, s végül pezsdülne a gazdaság, mert több pénzhez jut, többet vásárol, mert lehet megvesz egy drágább szebb tolltartót anyuka, vagy egy klassz iskolatáskát apuka....és ami megmaradna pénz, azon lehetne venne egy kis nyalánkságot is, hogy had örüljön az a gyerek

Esetleg sokkal egyszerűbb lenne, ha a béreket emelnék egy olyan szintre, ami mindenki számára biztos megélhetést jelentene, nem kellene másod- harmadállást vállalni annak aki egy átlagos munkahelyi fizetés mellett mindent szeretne megadni a gyermekének. S mi lenne, ha mondjunk a minimálbér a kétszeresére emelkedne? A jelenlegi minden kedvezmény nélküli 73.815.- forintos bér már kétszer annyi lehetne. Én bevallom, hogy nem is tudnék megélni ebből a közel 74 ezer forintból, de lehet megpróbálom, hogy mi van, ha egy hónapban elkezdem tényleg lecsökkenteni a kiadásokat, s írom, hogy mi mennyi. Ha belegondolok, akkor a rezsi elviszi kb a harmadát. Összeadtam. Telefonszámla, víz, közös költség, tv, villany, gáz 43.084.- 58%-a nettó minimálbérnek. Maradna 30.731.- forintom arra, hogy egyek, igyak, és a munka mellett néha kikapcsolódjak. Minden tiszteletem azé, aki ennyiből él, netán még gyermeket is nevel ebből az összegből, ha meg még albérletet is fizet, hááát.. Végül már megint jól elkanyarodtam onnan ahonnan indultam.

Azért még valami, ami nagyon fontos. Ha egy lusta disznó vagy, aki úgy áll a munkához, hogy más is hozzáférjen, esetleg csak a szád szereted jártatni arról, hogy mit hogyan kellene csinálni és itt kimerült a tudomány, vagy hasonló, akkor bár te az elsők között vagy akik éltetik ezt az írást, de elsősorban nem neked szólt, hanem a szorgalmas, dolgos embereknek, akik most dünnyögnek s háborognak, s valóban megérdemelnék hogy jobban éljenek.

Hogyan lehetne ezt elérni ebben az országban emberek? Összefogással. 

Marcsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése