2017-08-08

Így csökkentheted lakáscélú jelzáloghiteled 20%-kal az önsegélyező pénztárakkal


Múltkoriban Pesten csajoskodtunk barátnőmmel, kis színház, előtte kis uzsi, amikor berobbant a harmadik grácia, s szó szót követett, mondja, hogy az önsegélyező pénztárak mi mindenre jók, többek között, hogy még a lakáshiteled 20%-át is visszakaphatod velük. Fura volt ez az információ nekem a könyvelő- adótanácsadónak, mert annyi ember keres meg mindenféle hasznos dologgal, hogy ezt kössek ezért, azt azért, de erről még nem hallottam. Egészségpénztári tagságom már nagyon régóta van, hát felhívtam akivel mostanában szoktam egyeztetni ennek a szolgáltatónak a biztosítási termékeivel kapcsolatban, de ő nem tudott felvilágosítást adni, ezért kutakodtam a neten és felhívtam a központot is, majd a segítségükkel megkerestem a tudnivalókat, hogy hogy is van ez, mert igen, van ilyen.

Tehát, hogy csökkentheted a lakáscélú jelzáloghiteled akár 20 %-kal ha önsegélyező pénztári tagságod van? Nagyon egyszerű, meg is osztom veled.

Legyen egy tagságod, mert ugye a befizetéseid után jár a 20% adókedvezmény, vagyis nem egy bizonyos célra fizetsz be minden hónapban és azután kapod az adókedvezményt, hanem a teljes befizetés után jár a 20% adókedvezmény, s a befizetésed használod fel arra a célra, amire szeretnéd. Így tudsz úgymond 20%-kal olcsóbban vásárolni, szolgáltatásokat igénybe venni....

Annál a pénztárnál ahol tag vagyok, az alábbiak szerint szól a tájékoztató:

Egészség- és Önsegélyező pénztári tagként, Ön az alábbi kedvezmények igénybevételére jogosult:
• Egyéni tagdíjbefizetéseire, a kapott támogatásokra és adományokra 20% adókedvezmény vehető igénybe.
 Egészségének megőrzését elősegítő, prevenciós szolgáltatások igénybevétele esetén a szolgáltatások ellenértékének 10%-a is adókedvezményként érvényesíthető.
 További 10% adókedvezményt jelent, ha legalább 24 hónapra leköti az egyéni egészségszámláján levő összeget, vagy annak egy részét.
A felsorolt kedvezmények mértéke évente maximum 150 000 Ft lehet. A visszaigényelt adókedvezmény pedig az Ön egyéni egészségszámláján 100%-ban jóváírásra kerül.
Összesítve:
Eseti jelleggel Ön évente többször is kiegészítheti az éves befizetést, hogy kihasználhassa a maximális adókedvezményt, akár egyénileg, akár a munkáltatója fizeti a rendszeres tagdíjat.
A visszaigényelhető adót az adóhatóság – az Ön által az adóbevallásában megjelölt – önkéntes pénztárba utalja, és a Pénztár az Ön egyéni számlájára könyveli.
Pénztártagjainknak minden év elején adóigazolást küldünk az előző évben teljesített befizetésekről.
És mire használhatod fel a befizetett pénzed?

Egészségpénztári szolgáltatások azonnal finanszírozhatók az egészségszámláról:
• Egészségügyi szolgáltatások
• Otthoni gondozás (szerződött szolgáltatón keresztül, orvosi javaslatra)
• Gyógytorna, gyógymasszázs és fizioterápiás kezelés igénybevételének támogatása
• Látássérült személyek életvitelét elősegítő szolgáltatás
• Életvitelt elősegítő szolgáltatás (mozgáskorlátozott személyek esetén)
• Szenvedélybetegségről való leszoktatásra irányuló kezelések támogatása
• Gyógyszer és gyógyászati segédeszközök árának támogatása
• Pénzbeli kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatások, hátramaradottak segélyezése (Pénztártag halála esetén)
• Gluténmentes speciális élelmiszerek vásárlásának támogatása
• Szolgáltatást finanszírozó egészségbiztosítás (betegség biztosítások) díjának fizetése
Az életmódjavító termékek és szolgáltatások adóköteles jövedelemnek számítanak. Az igénybevételről a pénztár év elején adóigazolást küld, amit az adóbevallásban egyéb jövedelemként kell bevallani és adózni kell utána (SZJA).
• Természetgyógyászat
• Sporteszközvásárlás
• Fogápolási cikkek
• Gyógyteák

És hogy jön ide a lakáscélú jelzáloghitel? Úgy, hogy ez ott van az önsegélyező pénztári szolgáltatások között azzal, hogy Önsegélyező pénztári szolgáltatások  180 napnál régebbi befizetésekből vehetők igénybe.  Az adókedvezmény és az egészségszámla hozama a számlán történő jóváírást követően azonnal felhasználható önsegélyező pénztári szolgáltatási igénybevételére is.


Mivel már van egészségpénztári tagságom egy Egészség- és Önsegélyező Pénztárnál, nincs más teendőm, mint hogy spóroljak egy kis pénzt ezen a számlámon, mert az alábbi feltételei vannak ennek a kedvezménynek:

Mi alapján? Névvel, tagazonosítóval, adóazonosító jellel és email címmel ellátott igénybejelentést kell beadni, ami alapján majd visszakapod a pénzed. De mennyit, hogyan, mikor?

Mennyit? A pénztártag igénylése esetén a pénztár a pénztártag részére fizetheti meg a hitelintézet által kiadott, a pénztártag által teljesített hiteltörlesztés befizetését igazoló dokumentum alapján. A lakáscélú jelzáloghitel törlesztésére fordítható támogatás havi összege legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér 15 százalékának megfelelő összeg lehet (2017-ben 19 125 Ft) - azaz minden hónapban, a pénztárhoz befizetett összegből 19.125.- forintot visszakapsz lakáscélú jelzáloghitel törlesztése címszóval.

Milyen dokumentumok szükségesek?

1/ Folyósító hitelintézet 120 napnál nem régebbi igazolása (vagy annak hiteles másolata) a törlesztőrészlet összegéről. 2/ Jelzáloghitel szerződés (vagy annak hiteles másolata) bemutatása. 

Mikor?  

Az igénybejelentést követően kezdődik a visszautalás részedre a folyamatos kifizetés a hitelszerződés és az igazolás alapján, de kérheted visszamenőleg 4 hónappal. Én például ezt tenném, ha lenne a számlámámon elegendő pénz, de én mindig akkor tettem pénzt az egészségpénztári számlámra, mikor el akartam számolni a gyógyszertári számlákkal, ezért az egyenlegem kb mindig nulla volt. Akkor kezdtem el a rendszeres plusz befizetést, mikor először kezdtem ennek jobban utánanézni, mivel az önsegélyező pénztári szolgáltatások 180 napnál régebbi befizetésekből vehetők igénybe, ezért most 6 hónap keresztül minden hónapban teszek 19.125.- forintot a számlámra, összesen 114.750.- forintot, a 6. hónap végén beküldöm az igénybejelentőm, s ekkor egy összegben visszakapok 19.125.- forintot, a befizetett összeg után járó 20% adókedvezményt pedig jövőre az adóbevallás beküldése után jóváírják egészségpénztári számlámon.  Majd minden hónapban visszakapok 19.125.- forintot, és minden további befizetés 20%-át jóváírják jövőre az egészségpénztári számlámon. DE, ha neked van ilyen hiteled, és 180 napnál régebbi pénz az egészségpénztári számládon, amit még nem tudod mire használsz majd fel, akkor ne várj, használd fel erre.

Azért van egy ilyen kitétel is arra az esetre, ha nincs annyi pénz a számládon, amennyi lehetne a maximális 19.125.- forintos kiutalás:

A szolgáltatás kifizetése az alábbiak szerint legfeljebb két részletben történik Az első részlet: az igényelt összeg alapján, legfeljebb az igénylés elbírálásakor rendelkezésre álló, szabadon felhasználható 180 napnál régebben befizetett összeg, de minimum 5000 Ft. A második részlet (végelszámolás): legkésőbb az igénylés elbírálását követő 200. napon az igényből még ki nem fizetett rész, de maximum a 180 napnál régebben befizetett összeg, de minimum 5000 Ft. Tudomásul veszem, hogy a végelszámolással az igény a teljes kifizetés hiányában is lezárásra kerül és az igény lezárásáig az igényelt összeg az egyéni számlán zárolásra kerül! Amennyiben a végelszámolás időpontja előtt szeretné a második részlet kifizetését (maximum a rendelkezésre álló, szabadon felhasználható 180 napnál régebben befizetett összeg erejéig, de minimum 5000 Ft), kérjük írásban jelezze ügyfélszolgálatunkon.   

Miért 19.125.- forint?

Az igénylő önsegélyező szolgáltatásra rendelkezésre álló egyenlege összegéig, de havonta legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér 15 százalékának megfelelő összeg lehet.

Mivel idén 127.500.- a minimálbér (nem pedig garantált bérminimum) ennek a 15%-ával kell számolni, ami 19.125.- Jövőre várhatóan ez az összeg már 20.700.- forint lesz a jelenlegi minimálbérre és bérminimumra vonatkozó kormányrendelet alapján 

Változás esetén a teendő:

Ne feledd, a nyilatkozaton tudomásul kell venni, hogy a jogosultság megszűnését a megszűnés időpontját követő 30 napon belül be kell jelentenem a Pénztárnak. A bejelentés elmulasztásának következményei engem, mint Pénztártagot terhelnek. Tehát, mikor nyerek a lottón, és kifizetem a hitelt, jelzem a pénztár felé, hogy tovább ne utalják nekem a pénzt, mert csak addig jár, míg van hitelem. 

Valóban 20% az a 20%? 

Azt azért ne feledd, hogy ezeknek a pénztáraknak is vannak is díjai. Az én pénztáramnál például az alábbiak szerint történik ez:
azaz, ha jól megnézed, nem marad meg minden pénzed amit beteszel, mert 1,5 - 9% -ot levesznek belőle, de nézzük úgy, hogy még így is nyersz az ügyön, aminek mértéke attól függ, mennyit tudsz beinvesztálni előre. 

Egy példa:

Próbáljuk meg kiszámolni, mennyit kell betenni egy év alatt ahhoz, hogy a 12*19.125.- forintot visszakapd:

120.000.- - 9% tartalék (10.800.-) = 109.200.- a felhasználható

19.125.- * 12 = 229.500.- - 109.200.- = 120.300.- forintod még felhasználható, amihez 

120.300.- = 97,5%-kal, tehát 123.385.- forintot kell még betenni. 

Hogy is állunk?

Befizettünk 120.000.- + 123.385.- forintot, összesen 243.385.- forintot. Levett a pénztár kezelési költségnek

120.000.- * 9= 10.800.-   +    123.385.- *2,5% = 3.085.- forintot.

243.385.- - 10.800.- - 3.085 = 229.500.-

Adókedvezmény a befizetett összegre: 243.385.- * 20% = 48.677.-

Adókedvezmény - kezelési költségek: 

48.677.- - 7.715.- = 40.962.-

Mennyit nyertünk?

40.962.- / 243.385.- = 16,83 % -ot nyertünk az ügyleten. És ez ennél csak jobb lehet. Stimm?

Információim szerint nincs sehol rögzítve, hogy egy embernek csak egy pénztári számlája lehet, tehát több számla esetén akár az egész havi törlesztőrészleted meg tudod finanszírozni magadnak. Ugye érted mire gondolok? :-)

Mire lehet még az önsegélyező pénztári szolgáltatásokat igénybe venni?

• Szülési segély
• Gyermekgondozási támogatás
• Gyermeknevelési támogatás
• Munkanélküliek támogatása (kizárólag a folyósítás tartama alatt)
• Rokkantsági járadék, ápolási díj kiegészítése
• Bányászjáradék kiegészítése
• Temetési szolgáltatás (közeli hozzátartozó halála esetén – 180 napon belüli megtakarítás is lehet)
• Beiskolázási támogatás
• Felsőoktatási költségtérítés
• Idősgondozás támogatása (intézményi elhelyezés esetén)
• Közüzemi díjak finanszírozásának támogatása (védendő fogyasztó esetén lehetséges)

Véleményem szerint ez egy nagyon  jó dolog, de még azok sem feltétlenül ismerik, akik téged beléptetnek az egészségpénztárakhoz. Javaslom nézegesd meg ezeket, érdeklődj, de azokról amik hozzám közel álló témák, hamarosan bővebben írni fogok úgy, mint ahogy erről a mai témáról.

Remélem segítettem!

Ha van kérdésed, vagy valamelyik szolgáltatás jobban érdekel mint a többi, s arról szívesen olvasnál mihamarabb, akkor írj.

Bodor Marcsi


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése