2017-05-21

Pár perc eső "mosta el" a szolnoki II. Palacsintafesztivál szombat esti Neoton koncertjét

Csak pár gondolat. Tavaly nem mentem ki erre a fesztiválra, mert szinte csak negatív kritikákat hallottam. Drága a palacsinta, drága a belépő, kissé szervezetlen, alig vannak, majdnem elmaradt a koncert... Gondoltam, kezdeti nehézségek, idén már biztos nem lesz fennakadás. A belépő árak változatlanok azzal, hogy a gyermek-nyugdíjas jegyből csak gyermek jegy lett ami 100 forinttal drágább idén.

A fesztivál kicsiknek és nagyoknak is szól, mi a nagyoknak szóló esti programok mellett döntöttünk.Úgy gondoltam, a péntek este legyen a próba, s függjön ettől a szombat. 

Jó tanács az érkezőknek a jövőre nézve: vedd meg előre a belépőt nap közben ha teheted, de ha nincs jegyed, érkezz időben, mert lehet lemaradsz a muriról a hosszú sor miatt. Ha autóval jössz, szintén az időben érkezés javasolt, mert a közelben korlátozott a parkolási lehetőség, a környező közelebbi - távolabbi utcák maradnak. 

Jó tanács a szervezőknek. Általában a vendég csak azt látja mikor megérkezik, hogy egy hosszú sor kígyózik. Ne okozzon már meglepetést számukra mikor sorra kerülnek, hogy nem, itt nem tud családi belépőt venni. Értem, hogy kedvezni akarnak azzal, hogy a bejárathoz közelebb van egy másik pont ahol ők megvehetik a jegyeket, de miután kivárják a "mikor kerülünk már sorra" kérdéseket szajkózó gyerekekkel a sort, és azt mondják nekik, hogy ez felesleges volt, nem az jut eszükbe, hogy de szerencsések, hanem hogy miért nem lehetett ezt jól látható módon valahova kiírni, elkerülve a kellemetlenségeket?

A péntek este szerintem teljesen rendben volt. A Wellhello pontban 9-kor megkezdte élő koncertjét, majd követte őket Tibi bácsi a pöttyös labdákkal. Kicsit sunyi volt az öreg, mert néha csak lengette a labdát nem dodbta, hogy felkeltse a jelenlévők érdeklődését, de aranyos volt.

Szombatra már a parkolás irányított volt, belépőért sem kellett beállni a sorba. Az időjárás egy kis aggodalomra adott okot. Volt aki ki sem jött, mert úgy látta nagy vihar lesz. Az este vendége a  Neoton volt, akik megkezdték a koncertet időben. Az elején még több volt a kevésbé ismert / kedvelt dal, de úgy gondoltuk sebaj, legalább nem sajnáltuk hogy míg elszaladunk mosdóban, lemaradunk valamiről. Érdekes tapasztalatot szereztünk a toi toi környékén, mert bár folyékony szappan volt a kézmosónál, de már víz nem, így szappanos kézzel mentünk vizet kuncsorogni, miközben bíztunk benne, hogy a zenekar a második félidőre tartogatja a jobb számokat. Így is volt, jöttek szépen sorban a tömeget megénekeltető és táncra csalogató dalocskák, amikor is kb fél percig esett az eső, majd egy ideig semmi. Az idő még mindig kellemes volt, nem volt hideg, a szél kellemesen fújdogált, valahol a távolban fel felvillant egy kis villámocska, de ez senkit nem zavart. Aztán ismét esni kezdett, ez már tovább tartott, volt vagy 1-2 perc is, amikor is a zenekar elköszönt az időjárásra való tekintettel, és elmondták, hogy mindenki menjen a menekülési útvonalon szépen sorban hazafelé. És ott állt a tömeg értetlenül, mert már nem is esett, és visszhangzott a vissza, vissza, de semmi. Páran megindultak haza, gondolom volt aki örült is, hogy na, el is jöttem az asszony kedvéért, de mégis mehetünk időben haza, volt aki csak megfogadhatta az elhangzottakat, hogy jobb, ha elindul, mi pedig elindultunk valami harapnivalóért. Jó, hogy nem gondolkoztunk rajta sokáig, mert ahogy megkaptuk a rendelést, odaértek a szervezők, hogy mindenki zárjon be. Eddig tartott a szombat este. Megindultunk mi is kifelé morcogva, dünnyögve, értetlenkedve, és hallgattuk a körülöttünk lévők elégedetlenkedését, és nagyon igaza volt annak aki azt mondta, hogy mikor elkérték a belépőjegy árát, már akkor is tudták, hogy lehet hogy vihar lesz.

Miért kellett lefújni a koncertet? Igen, elhangzott, hogy a jelenlévők érdekében, mert ha leszakad az ég, akkor bizony pórul járunk, de nézzük az egyik kedvenc helyem, a Budapest Parkot. Itt ugye csak és kizárólag szabadtéri programok vannak. Itt nincs esőnap, hanem van egy stabil színpad, számos menekülő útvonal az emberek számára, eső esetén eldobható esőkabátot adnak mikor leadod az esernyőd, így nem szúrod ki senki szemét és mindenki lát. Lehet, hogy nálunk nem jól volt megszervezve a menekülőútvonal? Csak ez lehetett az oka annak, hogy lefújták a bulit, mert ebben volt benne annak a kockázata, hogy történik pár baleset. Esetleg a színpad nem volt esőbiztos, de akkor meg felháborító, hogy a közönségen csapódik le a következmény. Megijedtek, hogy tényleg vihar lesz? Ha ez így volt, szintén felháborító, mert még így is csak gondolhatták, hogy lesz vihar, mert minden csak akkor biztos mikor már megtörténik, de akkor valóban gondolhattak volna erre már akkor is - mint ahogy már fentebb említettem egy elégedetlen résztvevőt idézve - mikor a belépőjegyeket megvettük. 

Összességében azt gondolom, hogy egy kicsit gondosabb tervezéssel megelőzhető lett volna az elégedetlen tömeg szélnek eresztése.

Ezek után már csak azt kívánom, hogy legalább még ma nap közben legyen jó idő, hogy a gyerekek jól érezhessék magukat!


Bodor Marcsi

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése