2017-05-22

Madárcsicsergős akácillatú nyugalom Kishantoson

Múlt héten hallottam egy ismerősömtől egy kiállításról Kishantoson. Mivel tanulási vágyam ismét Pestre szólított, gondoltam összekötöm a kellemeset a hasznossal, és megnézem magamnak ezt a helyet. Felvettem velük a kapcsolatot, bejelentkeztem egy kis kiállításnézelődésre és ottalvásra, majd böngésztem egy kicsit a neten. 2 dolgot találtam a helyről. Az egyik mint ajánlott esküvőhelyszín. Erről bővebben is olvashatsz az Esküvőhelyszín.hu-n, ahonnan eljutsz majd a Glamour oldalára is, ahol a 2015-ös év legszebb és legkülönlegesebb esküvőjéről olvashatsz, amit Kishantoson tartottak. A másik írás amit találtam, az az volt, hogy mentsük meg Kishantost, de kezdjük az elejéről. Mezőfalva és Hantos között visz be az út Kishantosra. Szerintem vagyunk páran,akik szívesen élnénk ilyen helyen. Csend, nyugalom, ebben a rohanó világban egyre többször erre vágyunk. Ahogy a bekötőúton haladtam, megérkeztem a tóhoz, majd a bejárati kapuhoz, s végül beértem. Zsuzsa jött ki elém, akivel előtte már telefonon beszéltem. Nagyon kedves volt, megmutatta a szobám, váltottunk pár szót, kinyitotta a kastély azon részét, ahol a kiállítást is  meg tudtam nézni, amiről azt gondoltam utazásom fő célja volt, s amit bemutatok majd bővebben a következő írásomban. Előzetesen annyit, hogy sajnos május 24-ig tart még a kiállítás, s azért nem törekedtem, hogy még hétvégén megírjam róla a cikkem, mert utolsó hétvégén zárva volt a kastély, s már csak hétköznap lehet megnézni.
 A Hantos közigazgatási területéhez tartozó Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Magyarország szívében, a kiváló mezőgazdasági adottságú Mezőföldön található, Hantos településtől 3 km-re Mezőfalva irányában.  Az itt folyó munka célja a fenntartható vidékfejlesztés, a demokrácia, és az ökológiai gazdálkodás oktatása, bemutatása.  Az itthon és külföldön egyaránt ismert és elismert Kishantosi Vidékfejlesztési Központ sok szempontból rendhagyó intézmény. Rendhagyó, mert valódi alulról jövő civil kezdeményezés alapján a helyi közösségben gyökerezik. Bővebben itt olvashatsz http://www.kishantos.hu/hu/magunkrol.php



Nézzünk körül. Megmutatom a szobám. Két kényelmes ágyikó, az ággyal szemben semmi tévé, csak egy szekrény, sőt, benn a kastélyban szinte a térerő is nulla. Maximálisan kielégíti a pihenni vágyást minden  téren, mert szinte esélyed sincs a 
telefonálásra, csak ha nagyon muszáj. Természetesen van itt 4 személyes szoba is 2x2 ágyas elrendezéssel családok számára.



A kastélyban található a büfé és a nagy terem. A nagy terem  berendezéstől függően 60-80 fő befogadására alkalmas pl esküvőkhöz. Előadásokhoz kivetítővel, vászonnal, táblával, hangosítással. A nagy termet Kertai Zalán festőművész egyedi képei díszítik, melyeken megelevenedik a múlt. A büfé a vendégek fogadásának, a kávészüneteknek, kisebb 20-30 fős csoportoknak kiváló helyszíne. A büfében Oláh László (egykori diák ) festőművész kiállítása látható.

Kishantoson valamikor 450 hektáron folyt a biogazdálkodás, aztán lejárt a bérleti szerződésük az állammal, s az új kiírást követően mások kapták meg a földeket, akik azonnal levegyszereztek mindent, ezzel több mint 20 év munkáját tiporva el, s a Kishantosiak még a pénzüket sem kapták meg azért, amit ilyenkor szokás kifizetni pl. a már földbe vetett magokért, lucernáért....Ez 2013-ban történt, azóta folyamatosan pereskednek,
de lassan már nem lesz kivel, mert a földeket közben eladta az állam a pályázati nyerteseknek, akik közül van aki már tovább is adta, így hiába nyertek pert, mire oda jutottak, már nem volt kin behajtani a járandóságot. Időközben meghalt a központ atyja is, így már nélküle küzdenek jogaikért. Volt szerencsém találkozni Évikével, aki a vacsoránál mesélt a kezdetektől napjainkig történtekről. Neki lehet a legnehezebb, mert látta ahogy elpusztítják élete egyik munkáját. Mesélt arról, hogy országunk vezető helyen van a rákos megbetegedések minden listáján, amit a sok vegyszerrel mérgezett zöldségnek-gyümölcsnek köszönhetünk, és hogy bizony 2030-2050 között eljön az idő, mikor már késő lesz, hogy áttérjünk a vegyszermentes gazdálkodásra, s egyre kevesebb lesz a megtermelt friss élelmiszer. 

A Kishantosi Népfőiskola a legváltozatosabb hazai és külföldi csoportoknak (gazdáknak, helyi embereknek, vidékfejlesztési szakembereknek, középiskolai és egyetemi csoportoknak, munkanélkülieknek)  szervez programokat a fenntartható fejlődés, vidékfejlesztés,  az ökológiai gazdálkodás és az egészséges élet témakörében. Mindenkinek részt kellene venni egy ilyen előadáson, hogy legalább elgondolkodjon azon mit eszik.


Most váltsunk egy kicsit könnyedebb témára. Még délután elindultam felfedezni Kishantost és környékét. Sajnos már nem nagy a terület, már csak 1 hektár a 450 helyett, így nem tart órákig míg besétálja az ember. A parkban régi fapad és asztal, vén réseiben kis lakókkal, elhalt   növényekkel és új életekkel, távolabb régi időket idéző oroszlánok őrzik a csendet, és mindent átjár a nyugalom, a májusi akác és bodza és a frissen vágott fű illata megfűszerezve a madarak folyamatos csicsergésével. Nem is kell ennél több a kikapcsolódáshoz.

Ilyenkor szoktam azt gondolni, bár megtehetném, hogy csak utazzak, utazzak, és megcsodálhassak minden ilyen és ehhez hasonló helyet. Mindnek megvan a maga sajátos története, amit a legjobb, ha olyan meséli el, akinek szívügye az adott hely. Mesélés közben tudtam meg, hogy mióta oda a 450 hektáros biogazdaság, önfenntartó lett  a hely, kihasználva a kastély adottságait és a megmaradt földet.




A kishantosi kastély ekletikus stílusú épületét a Fiáth család építtette a XIX. század elején, a kúriát körülölelő 1 hektáros parkot is akkoriban telepítették. Az épület és a gyönyörű park egy igazán kellemes, nyugodt, különleges és nem utolsó sorban privát helyszínt biztosít az ifjú pár és a násznép részére. Szállást és ellátást is tudnak biztosítani. Hagyományos és egyedi esküvők megvalósításában is partnerek.  



 
Akár a közeli tó partján is el tudnék képzelni egy szépséges  
szertartást, de a kastély parkja is tökéletes választás, mint ahogy az a fenti cikkben található pár számára volt.

Mi található még a kastély körül?


A KASTÉLY PARKJÁBAN NÁDTETŐS SZALETLI
25 fő részére kellemes szabadtéri helyszín




LEPKE VENDÉGHÁZ FÖLDSZINTI KÖZÖSSÉGI TÉR 20 főnek


LEPKE VENDÉGHÁZ EMELETI KÖZÖSSÉGI TÉR
20-30 főnek



LEPKE VENDÉGHÁZ SZABADIDŐS TEREM
ping-pong asztallal, játékokkal
(A Lepke Vendégház az előtte fekvő PILLANGÓ KERT-ről kapta a nevét, mert ezt a kertet úgy telepítették, hogy terített asztal legyen a pillangóknak és a hasznos rovaroknak.)


KERTI KONYHA
szabad téri sütéshez, főzéshez különálló egységben kemence, bográcsozó és grillező hely


BIOKERTEK
több darabban összesen 1 hektár biokertben termelnek különféle zöldségeket, akit érdekel a biokertészet, bekapcsolódhat a munkákba.









 

A biogazdálkodásról is megtudtam pár érdekes információt a vacsoránál, ahol Éván kívül Dóri, a gyakornok lány volt a társam Ainek van erre ideje, elkezdhetné legalább kicsiben vegyszermentesen megtermelni a zöldségeket és gyümölcsöket.




De vannak is saját barik is, és egy szuper kis üvegház. Igen, egyszer ilyet szeretnék. Igazából ehhez hasonló is jó lesz, tele orchideákkal, az egyik sarokban egy kényelmes hintaszékkel, ahonnan csodálhatom a növényeket...





A kastéllyal szemben található fák alatt jurtákat állnak, ahol nyáron a gyerekeknek szerveznek táborokat, ami a hely sajátosságait tekintve, azt gondolom jó alapot fog adni a résztvevőknek, hogy már fiatalon elsajátítsák az egészséges élet 
alapjait, ami felnőtt korukra hasznos lehet. 3 jurta, mindnek más a neve, így könnyű beazonosítani majd, hogy melyik gyermek melyik jurtában lakik. Ha még nem találtál nyári programot a gyermeknek, akkor talán érdeklődhetnél is, hogy itt mikor mivel készülnek a gyerekeknek.






A kisebbek számára homokozó, mászóka és csúszda nyújt még remek szórakozási lehetőséget  a kastély mellett.



Még pár gondolat az éjszakáról. Ketten aludtunk az egész területen éjjel. Dóri a gyakornok lány a kastély egyik szárnyában, én a másikban. Csendnél is nagyobb csend, már már szinte nem is tudtam mit kezdeni vele, de 3/4 10-kor villany lekapcsol, és pontosan 8 óra múlva kipattantak a szemeim, nem kellett megvárni az ébresztőt. Hidd el, nagyon pihentető itt az alvás. Remélem tudok segíteni az ittenieknek ezzel az írással. 

Ha tetszett, kérlek segíts egy megosztással, hogy minél több helyre jusson el ennek a kis helynek a története, hogy segíthessünk a Kishantosiaknak újra felépíteni amit egyszer már sikerült.

Ha úgy érzed, hogy támogatnád is őket, akkor ne habozz.
  
A LEGKISEBB ÖSSZEG IS SZÁMÍT!

Bankszámlaszám: 10201006 - 50045927 - 00000000
Bank neve: Kereskedelmi és Hitelbank Zrt.
Bank címe: 2400 Dunaújváros, Vasmű út 39.
Kedvezményezett: Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft.
(Rövid név: Kishantosi Nonprofit Kft.)
 

Részletek:

http://www.kishantos.hu/hu/tamogatas.php

Köszönöm a segítséged!

Bodor Marcsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése