2017-02-02

Cserkeszőlő 2017. első gyógyhelye

2017-ben Cserkeszőlőt nyilvánították elsőnek a gyógyhellyé, s most már az ÁNTSZ határozata alapján használhatja a "Cserkeszőlő Gyógyhely" elnevezést.

Cserkeszőlő már a 31. gyógyhely hazánkban és a 29. gyógyhellyel rendelkező település. 

A gyógyhely nem feltétlenül rendelkezik gyógyfürdővel, noha zömmel erre a természetes gyógytényezőre épül a minősítés, melyet az ANTSZ végez el. A klimatikus viszonyok alapján is meg lehet kapni, így lett gyógyhely Lillafüred vagy Kékestető.

A kitüntető címet nem osztogatják: a követelmények elérése nem egyszerű. Szükséges a természet adta gyógytényező kihasználásának intézményi feltétele egy gyógyfürdő, gyógyszálló, vagy szanatórium formájában. Ezen kívül kiemelt figyelmet kell fordítani a környezet védelmére. Meg kell óvni a levegő tisztaságát, minimálisra kell csökkenteni a zajártalmat, gondoskodni kell a természet (növényzet, domborzat, felszíni- és felszín alatti vizek) védelméről. Alapvető elvárás, hogy a településeknek tudniuk kell felső kategóriás minőséget biztosítani nem csak gyógyszolgáltatásaik terén, de a zavartalan pihenéshez is.

Bár a gyógyhellyé minősítés többnyire nem az egész településre, hanem egy konkrétan meghatározott részére vonatkozik, a gyógyhelyminősítés komoly presztízst jelent az egész település számára: fellendül a turizmus, fejlődik az infrastruktúra, gazdagodnak a helyi polgárok. A minősítést 20 évre adják - amennyiben az engedélyezéskor fennálló körülmények változatlanok maradnak. A gyógyhelyeken az infrastrukturális, kereskedelmi fejlesztések nem történhetnek a gyógyhelyi jelleget biztosító természeti adottságok kárára.

Cserkeszőlő a Tiszazug szívében található, Szegedtől mintegy 82, Kecskeméttől 42, a fővárostól pedig 127 kilométerre. A településre látogató vendégeket, nyaralókat Jász-Nagykun-Szolnok megye leggazdagabb természeti értékekkel rendelkező kistérsége várja, így a fürdő mellett rengeteg élményt és látnivalót biztosít számukra Cserkeszőlő és környéke. Persze a legtöbben mégis a 2.300 méter mélyről feltörő, mintegy 82 °C-os gyógyvíz miatt látogatják a fürdőt.

A gyógyvíz magas alkáli-klorid és hidrogén-karbonát tartalmának köszönhetően számos egészségi problémára rendkívül pozitív hatással bír. A víz jótékony hatásainak köszönhetően nagyon eredményesen gyógyíthatók a krónikus mozgásszervi és reumatikus betegségek, valamint a nőgyógyászati bántalmak is. A 2010-ben felújított és kibővített Gyógy- és Strandfürdőben azonban nem csak a gyógyulni vágyok számára kínál kiváló alternatívát, hiszen a kilenc medence, a csúszdák, a strandröplabda-, strandfoci pálya, minigolf kortól és nemtől függetlenül mindenki számára kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak. A Téli fürdőnek köszönhetően pedig a gyógyvíz kellemes hatását vendégeink már nem csak nyaranta élvezhetik!

Én már próbáltam a krioszaunát, ami igazán különleges élmény, és rengeteg pozitív hatása van.

A szokatlanul alacsony hőmérsékleten egész sor biokémiai folyamat megy végbe a szervezetünkben, amelyek következtében az alany hormonális és biokémiai változásokon esik át, ezáltal jelentős mértékben növekszik az analgézia (más szóval fájdalomcsillapítás) iránti fogékonysága és ugyanakkor erőteljes pszichés serkentő hatás is kialakul. Egyetlen kezelés után megszűnhet a fáradságérzés, a fáradt és túlterhelt izmok ellazulnak és fokozódik a bőr és a nyálkahártyák, valamint a belső szervek vérkeringése. Ezen kívül megfigyelhető az ödémák csökkenése is, a páciens gyulladáscsökkentő hormonjainak fokozott termelődése következtében. A kezelés alatt az immunrendszer stimulációja történik, amely, ezáltal felülvizsgálja az emberi szervezetet, stabilizálja a hormonháztartást, az anyagcserét, és növeli az endorfintermelést, amely egy bizonyos ideig fennmaradó jó közérzetet hoz létre.

forrás: Termál Online, Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ, termalfurdo.hu

Nézz körül oldalamon, ahol lefoglalhatod szállásod a Cserkeszőlőben található Riadorma Apartmanba,  mely kellemes pihenést biztosít számodra. Az árak kialakításánál különböző kedvezményeket találsz, de minden hónapban kedveskedünk Neked akciókkal is.

Kellemes pihenést!

Bodor Marcsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése