2020-02-19

12% bírság a jogalap nélküli adókedvezmények után

Nagyon fontos, mégis sajnos sokan figyelmen kívül hagyják, hogy ha különböző adókedvezményekre való jogosultságuk valami miatt csökken és/vagy megszűnik, akkor ezt írásban jelenteni kell a munkáltató / kifizető / könyvelő felé, mert aki ezt nem teszi meg, és az adóbevallás elkészítésekor kiderül, hogy 10 ezer forintot meghaladóan vett igénybe jogosulatlanul adókedvezményt, akkor bizony őt a NAV 12% bírsággal sújtja.

Hogy ez mit is jelenthet? Nézzünk egy példát családi kedvezményre.

Múlt héten hívott fel egy ismerősöm, hogy a kolléganője bár hiába jelezte a munkahelyén tavaly többször is (előre, időben és utólag is), hogy a nagyobbik gyermeke júniusban befejezi tanulmányait s ezt követően a családi kedvezménynél már nem lehet figyelembe venni mint kedvezményezettet, a munkáltató ezt figyelmen kívül hagyta, s ez most derült ki az igazolások kiadásakor. Mit lehet tenni? Sajnos semmit, mivel a munkavállaló nem írásban jelezte ezt a munkáltató felé, tehát vissza kell fizetnie 6 havi kedvezményt ami ebben az esetben 120.000.- forint plusz 12% bírságot ami 14.400.- forint, összesen 134.400.- forintot.

Ha írásban adta volna le a munkáltató felé a módosító nyilatkozatot, s átveteti azt, majd elteszi a saját példányát, abban az esetben a munkáltató felelősségre vonható lenne, de így nem.



S a többinél mikor szűnhet meg a kedvezményre való jogosultság? Nézzünk egy - egy példát. 

Első házasok esetében ha pl. letelik a 24 hónap jogosultsági idő.


Személyi kedvezménynél ha az orvos a betegségre való tekintettel nem végleges igazolást adott ki az adókedvezményhez hanem ideiglenes az igazolás, s annak hatálydátumával véget ér a jogosultság. 


A négy vagy több gyermeket nevelő anyák esetében pedig mondjuk válás következtében 12 év alatti gyermekét nem az anya neveli tovább.


Belinkeltem a korábbi írásaimat az adókedvezményekkel kapcsolatban, ahol megtalálhatók a nyomtatványok, melyekkel igényelni és módosítani is lehet a kedvezményeket.

Figyeljetek oda ezekre, mert bizony előfordulhat bárkivel, hogy jóhiszeműsége miatt pórul járhat.

Remélem segítettem!

Bodor Marcsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése