2020-01-15

2020. évi adóelőleg nyilatkozatok - Első házasok kedvezménye


Azért, hogy már a januári bérek kifizetésekor megkapjátok a különböző adókedvezményekből származó csörgő forintokat, adjátok le időben az ehhez szükséges nyilatkozatokat.

Első kedvezmény, amiről ma szó lesz:


Első házasok kedvezménye (SZJA adóalap kedvezményre jogosít)

Itt nagy változás nincs
Jogosultság az első házasok kedvezményére
Az első házasok kedvezményének érvényesítésére a házaspár akkor jogosult, ha 2014. december 31-ét követően került sor – akár belföldön, akár külföldön – a házasságkötésre és legalább egyiküknek ez az első házassága. Mindez azt jelenti, hogy a házaspár azon tagja is jogosult e kedvezmény érvényesítésére, megosztására, akinek nem ez az első házassága. A bejegyzett élettársi kapcsolatról, az ezzel összefüggő, valamint az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges egyes törvények módosításáról szóló 2009. évi XXIX. törvény (a továbbiakban: Béktv.) 3. § (1) bekezdése alapján a házastársakra vonatkozó rendelkezéseket a bejegyzett élettársakra is alkalmazni kell, ezért a házastárs kifejezés alatt a továbbiakban a bejegyzett élettársat is érteni kell.

Az első házasok kedvezménye – a családi kedvezményhez hasonlóan az Ön összevont adóalapját csökkenti. Abban az esetben, ha Ön e nyilatkozattal kéri az első házas kedvezmény érvényesítését, a kedvezmény az adóelőleg alapját – és ezért az adóévi jövedelmeiből fizetendő adóelőleg összegét is – csökkenti.
A jogosultak által együttesen érvényesíthető kedvezmény jogosultági hónaponként 33 335 forint. Az első házasok kedvezménye a gyakorlatban azt jelenti, hogy havonta 5 ezer forinttal magasabb összegű nettó kereset áll a házaspárok rendelkezésére.
Első jogosultsági hónapnak a házasságkötést követő hónapot kell tekinteni. A házassági életközösség fennállása alatt legfeljebb 24 hónapon keresztül érvényesíthető ezen a jogcímen kedvezmény. A kedvezményt nem veszíti el a magánszemély akkor sem, ha eközben magzatra vagy gyermekre tekintettel családi kedvezményre válik jogosulttá vagy, ha a házasság megkötésekor a felek bármelyike már jogosult családi kedvezményre. Ilyen esetben az első házasok kedvezménye a családi kedvezményt megelőzően érvényesíthető. A 24 hónapos jogosultsági idő csak abban az esetben szakad meg, ha a házassági életközösség időközben felbomlik.




Remélem segítettem!

Bodor Marcsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése