2020-01-28

2019 évi szja bevallás




Már kalandoztam kicsit az idei adókedvezmények erdejében, de most, hogy lassan vége a januárnak, fontosnak tartom, hogy a 2019-es évhez kapcsolódó SZJA bevallás legfőbb tudnivalóiról is essen pár szó.

Főbb határidők:


2020. január 31-ig munkáltatók, kifizetők, és mindenki, de mindenki köteles lenne kiadni a 2019-es évet érintő összes igazolást a jövedelmekről, levont adókról, járulékokról..... Természetesen ez idén sem lesz így. Saját tapasztalat, hogy a munkáltatók nem feltétlen tartják be a határidőket.

Nagyon fontos! Ha valakinek családi adókedvezménye van, és a jövedelme nem elegendő a teljes adókedvezményhez, csak és kizárólag úgy veheti igénybe a járulékkedvezményt, ha a munkáltató a levont és megfizetett járulékokról is ad igazolást. Sajnos ez sem természetes.

Ha év közben váltottatok munkahelyet, és leadtátok az új munkáltatónak az előző helyen kapott igazolásokat, akkor jól nézzétek meg hogy a most kiadott igazolásban legyen benne az egész éves jövedelem vagy adják vissza az előző igazolást.

2020. február 15. (mivel ez szombat, ezért február 17.) Kedvezményre való jogosultságot tanúsító igazolások kiadása, mint például egészségpénztárak, biztosítók... 

2020. március 15. Ügyfélkapuval rendelkező magányszemélyek március 15-től megtekinthetik az SZJA bevallási tervezetet.

2020. március 16. Az ügyfélkapuval nem rendelkező adózók (postán, elektronikusan, sms-ben, telefonon) kérhetik, hogy részükre a NAV postai úton megküldje a bevallási tervezetet. Ezt követően a tervezet már csak a NAV ügyfélszolgálatain kérhető.

2020. április 30. A NAV eddig küld értesítést a befizetendő vagy visszaigényelhető adó összegéről azoknak az ügyfélkapuval rendelkező adózóknak, akik bevallási tervezetüket nem javították, vagy nem egészítették ki.
A NAV postán küld értesítést azoknak az ügyfélkapuval nem rendelkező magánszemélyeknek is, akiknek visszatérítendő vagy befizetendő adójuk keletkezett, és március 16-ig nem kértek papíralapú bevallási tervezetet, vagy bevallási kötelezettségüket más módon nem teljesítették.
Külföldi illetőségű magánszemély nyilatkozata az szja-bevallás alóli mentesítéshez (19NYK) 


2020. május 20. A 19SZJA, adóhatósági közreműködés nélküli szja bevallás benyújtásának és megfizetésének határideje.


Az adóbevallási tervezetet az adózók eddig az időpontig javíthatják, egészíthetik kis az elektronikus felületen.
Az 1+1 %-os rendelkező nyilatkozat benyújtásának határideje.

Egyéb, szerintem fontos tudnivalók: 

2020-ban a 2019. évben szerzett jövedelmekről benyújtandó személyi jövedelemadó bevallás határideje egységesen május 20. Ez azt jelenti, hogy az egyéni vállalkozóknak is, akiknek eddig február 25. volt a bevallási határidő, már elegendő május 20-ig beadni azt, DE, annak ellenére, hogy a NAV szinte mindenki adóbevallás tervezetét elkészíti, nem mindenki bevallás tervezete fordul át automatikusan bevallássá.

Mikor kell az adóbevallási tervezetet módosítani, kiegészíteni?


Ha az adózó

  • mezőgazdasági őstermelő volt, és e tevékenységéből adóköteles bevétele származott, kivéve, ha e bevételből nem kellett jövedelmet megállapítani és ezért, ezzel összefüggésben bevallási kötelezettség nem terheli;
  • áfafizetésre kötelezett magánszemély;
  • egyéni vállalkozó;
  • fizető-vendéglátó tevékenységére tételes átalányadózást választott;
  • a kifizetőnek (a munkáltatónak) tett adóelőleg-nyilatkozatában költség levonását kérte,
  • csereügyletből származó jövedelmet szerzett;
  • az adóelőleg-fizetésre vonatkozó szabályok szerint különbözeti bírság fizetésére köteles;
  • nem kifizetőtől származó vagy egyébként olyan bevételt szerzett, amellyel összefüggésben az adó vagy az adóelőleg megállapítására maga köteles;
  • a kifizető által megállapított adó módosítására az adóbevallásában jogosult;
  • jövedelme külföldről származott, vagy külföldön (is) adóztatható;
  • nem belföldi illetőségű magánszemély és nem tett mentességről szóló nyilatkozatot;
  • ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelmet szerzett, ha a jövedelmet nem vagy nem kizárólag kifizetőnek minősülő befektetési szolgáltató igazolása alapján állapítja meg;
  • a jóváhagyott osztalékadójával szemben az adóévet megelőzően felvett osztalékelőlegből levont adót számol el;
  • valamely bevételével összefüggésben az ekho szerint különadót köteles fizetni, vagy a kifizetőt és az őt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás megállapítását, bevallását és megfizetését a kifizetőtől átvállalta;
  • valamely bevételével összefüggésben szociális hozzájárulási adóelőleg-fizetési kötelezettsége keletkezett;
  • adóját a törvény külön rendelkezése szerint adóbevallásában kell (lehet) megállapítani. 
Ezekre azért figyeljünk oda, s bár a csapból is az folyik, hogy minden milyen egyszerű, véleményem szerint annak ellenére, hogy egyre többünknek van ügyfélkapuja, ez nem jelenti azt, hogy minden ügyfélkapuval rendelkező tudja értelmezni a bevallás tervezetet.

Eszembe is jutott ezzel kapcsolatban valami. Tavaly a bevallás tervezet például még nem kezelte a személyi kedvezmény érvényesíthető adókedvezményt annak ellenére, hogy az arra jogosító igazolásokról adatot kell szolgáltatni a NAV felé, tehát jól tudják, hogy ki az aki jogosult erre az adókedvezményre. Aki pedig nem konyít a bevallások kitöltéséhez, nem biztos, hogy megfelelően ki tudja egészíteni a tervezetet.

Sok hasznos információt találtok a NAV oldalán:  https://www.nav.gov.hu/nav/szja/szja
Remélem segítettem!

Bodor Marcsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése