2017-06-21

Otthon melege program 2017 - Háztartási nagygépek (hűtő vagy fagyasztó készülékek, mosógépek illetve mosó-szárítógépek) energia megtakarítást eredményező cseréje alprogram

Idén ismét van lehetőség a háztartási nagygépek (hűtő vagy fagyasztó készülékek, mosógépek illetve mosó-szárítógépek) energia megtakarítást eredményező cseréje alprogram keretei belül lecserélni régi háztartási gépeinket, ezen belül is a hűtő vagy fagyasztó készülékeket és mosógép illetve mosó-szárítógépeket.


Legfontosabb tudnivalók a pályázathoz, ha megfelelsz annak, hogy jelen pályázati kiírásra kizárólag magyar adóazonosító jellel és magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú természetes személyek nyújthatnak be pályázatot.

1.) Kiválasztani az új gépet
2.) Kiszámolni, hogy a cseréjével elérjük-e a legalább 10%-os energia, és legalább 20 kg/év CO2 megtakarítást, ha nem, másik gépet keresni, ha igen, akkor jöhet a következő lépés
3.) Kiválasztani a kereskedőt
4.) Ha nincs ügyfélkapus regisztráció, akkor intézni, vagy ha van a családban, környezetünkben valakinek, akkor ő meghatalmazással benyújthatja majd a pályázatot, és érdemes megnézni az okiratokat, hogy érvényes legyen pl a személyi igazolvány, megvan-e a lakcímkártya, adókártya, adókártya hiányában intézkedni legalább NAV igazolásról
5.) Adatlap kitöltése
6.) Pályázat véglegesítése

Ezt követően 150 napon belül megtörténik a pályázat elbírálása, pozitív a döntést követően a támogató okirat kézhezvételétől 90 napon belül meg kell vásárolni az új gépet, leadni a régit. Az új gépet 3 évig meg kell tartani a pályázatban megjelölt címen. 

A pályázat benyújtási határideje idén is osztottan került meghatározásra az alábbiak szerint:

A   http://hgcs2017.nfsi.hu/  oldalon megtalálod a részleteket, de még egyelőre csak a pályázati felhívás, útmutató  és a rövid ismertető érhető el. Figyelni kell majd mikor frissülnek az információk, de nézegetem én is, és teszek fel tájékoztató anyagot.

Pár hasznos tanács a személyes tapasztalatok alapján. Én már pályáztam saját részre mosógépre, a szülőknek hűtőre, és azt gondolom, a legegyszerűbb, ha felkeresed egy szimpatikusabb elektronikai üzletet, megkérdezed már most, hogy benne lesznek-e várhatóan a kereskedői listában, és ha igen, megkérdezed ott az üzletben dolgozó kollégát, hogy melyik gépet ajánlja. Ebben én még nem csalódtam. Feleslegesnek tartom a több száz gép között keresgélni, választani, aztán menni az üzletbe, ahol esetleg azt mondják, náluk az a típus nincs, hiszen 

bármilyen nagy üzletről is van szó, nem kapható minden náluk ami a listában szerepel. Érdemes még most elkezdeni nézelődni a nagy roham előtt, most még ráérnek veled foglalkozni. Az árakban nagy eltéréseket nem fogsz találni, legalábbis mikor már megvolt a gép, és körbekérdeztem az összes üzletet, kb ugyanannyiba került mindenhol, azzal a különbséggel, hogy ahol drágább volt, ott ingyenes volt a házhoz szállítás, ahol olcsóbb volt a gép, ingyenes volt a házhoz szállítás.

Mennyi az annyi, vagyis a vissza nem térítendő támogatás mértéke és aránya: 

A „HGCS hűtő és fagyasztó készülék katalógusban”, valamint a „HGCS mosógép és mosó-szárítógép katalógusban” szereplő készülék beszerzése esetén a támogatás mértéke a vásárlás időpontjában érvényes bolti ár 50 százaléka, de legfeljebb: 

• A+ kategóriájú háztartási nagygép beszerzése esetén 25.000 Ft/ háztartási nagygép; 

• A++ kategóriájú háztartási nagygép beszerzése esetén 40.000 Ft/ háztartási nagygép; 

• A+++ kategóriájú nagygép beszerzése esetén 45.000 Ft/ háztartási nagygép. 

A támogatást a miniszteri döntés után, a Támogatói Okirat kézhezvételét követően lehet igénybe venni a készülék megvásárlása alkalmával. A gépvásárláshoz biztosítandó saját forrást a Pályázó a háztartási nagygép vásárlásakor, a kereskedőnek köteles kifizetni. 


Első körben ennyit erről a pályázatról, olvasgasd a felhívást, útmutatót és ismertetőt, ha kérdésed van megpróbálok segíteni, de egyelőre várjuk türelemmel a további információra. 

Remélem segítettem!

Bodor Marcsi



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése