2019-01-24

Nyaralás vagy csak egy hétvége...? Családdal, barátokkal...? Nem számít. A NETAK mindent tudni akar,

hogy mikor, kivel, hova mész. Az idegenforgalmi adó miatt eddig is elkérték azon adatainkat, amelyek ehhez szükségesek voltak, viszont saját tapasztalatból tudom, hogy az Önkormányzatok ezeket csak ellenőrzésekkor nézték meg, és nem használtál fel egyéb célokra, de ettől az évtől valakik már mindent tudni akarnak mindenkiről, aki kimozdul otthonról, és akár egy éjszakára is szálláshelyet foglal az ország bármely területén, bármilyen  aprócska kis szolgáltatónál is.


Engem mindkét oldalról érint ez a változás. Szálláshely szolgáltatóként is hidegzuhanyként ért, hogy már megint újabb adatszolgáltatás (ezt most a NETAK-nak Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak), lelkes utazgatóként pedig azért, hogy lassan már azt is meg kell mondanom mikor megérkezek valahova, hogy milyen a bugyim színe. Ez már tiszta hülyeség. Legyen az hotel, szálloda, panzió, apartman, kemping.... üzemeltesse azt gazdasági társaság, vállalkozó vagy egyszerű adószámos magánszemély mint én, regisztrálni és csatlakoznia kell az új rendszerhez, és tolni az adatokat (név, születési adatok, nem, anya neve, személyazonosításra alkalmas okmány száma,  tartózkodás ideje) mindenkiről tekintet nélkül bármire is.

Ez természetesen az adminisztrációs feladatok csökkentése miatt került előterjesztésre és elfogadásra (hát hogy nekem csak több munkám lesz vele az biztos), és azért ugye tudjuk, hogy nem. 

Elméletileg az adatokat melyek szolgáltatni kell titkosak lesznek, de ezt is tudjuk, hogy nem feltétlen így működik ez, és itt most elsősorban csak gondoljunk egy adathalászatra, hogy aztán tömegesen kapjunk mindenféle megkereséseket, mert ránk akarnak sózni ezt-azt meg amazt..., de azért azt se felejtsünk, hogy egyre komolyabb statisztikákat állítanak össze rólunk, szokásainkról, mi pedig egyre jobban féltjük a magánszféránkat. Vagyis féltenénk, ha tehetnénk.

És hát ugye lassan már nem is lesz kérdés a bugyi színe, mert tudni fogják....

Bodor Marcsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése